Д-р Николай Черкезов завършва Медицински университет - София през 2020

...
Д-р Николай Черкезов завършва Медицински университет - София през 2020
Коментари Харесай

Д-р Черкезов: При риск от остеопороза не се препоръчват повече от три питиета дневно

Д-р Николай Черкезов приключва Медицински университет - София през 2020 година с отличен триумф. Още като студент работи като доброволец в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Св. Анна “ - София. Впоследствие стартира работа като доктор в Спешно поделение, а все още е доктор - специализант по ортопедия и травматология. От началото на 2023 година заема служба помощник по ортопедия и травматология към Медицински университет - София.

От Zdrave.net разговаряхме с доктор Черкезов във връзка днешния Световен ден за битка с остеопорозата.

Д-р Черкезов, има ли нарастване на случаите на остеопорозата след Коронавирус?

Пряка връзка с Коронавирус досега не е открита, като причина за това може да се допуска имобилизацията на рисковите групи. Това е по този начин, защото положението на костта е в директна взаимозависимост от натоварването, на което тя е всекидневно подложена. Активният метод на живот кара костите да се приспособяват към натоварването, повишавайки плътността и здравината си. Намалената двигателна интензивност по време на пандемията би могла да докара до противоположен резултат, а точно понижаване на костната компактност и увеличение на чупливостта, само че статистика за този проблем все още няма.

Остеопорозата е редовно костно заболяване, характеризиращо се с намалена костна маса и изменена микроархитектура на костната тъкан, водещи до нараснала трошливост на костта и риск от фрактури. За нея са присъщи фрактури при минимална контузия, т.е. фрактура, породена от контузия, която не би била задоволително мощна да счупи естествена кост и е резултат от понижена устойчивост на костта при извъртане или напън. В нашата процедура най-често се среща като рухване от дребна височина, от легло, от седнало или право състояние или височина, по-малка от човешки растеж, или при контузия, която не е видяна от пациента.

Кои са рисковите фактори за развиването на остеопороза?

Остеопорозата се разделя най-общо на първична остеопороза с два подтипа и вторичната остеопороза. Първичната остеопороза вид 1 е типична за дамите сред 45 и 65 година възраст, която се дължи на отпадане на яйчниковата функционалност и се засягат главно прешлените или така наречен трабекуларна кост, а сенилната или вид 2 се следи при дами над 70-75 година, която е обвързвана с понижения банкет на калций и витамин Д с храната, на понижената чревна всмукване, понижено образуване и метаболизиране на витамин Д в организма и най-общо – от процесите на стареене. Засяга се както трабекуларната, по този начин и компактната кост. Съществува и идиопатична остеопороза, т.е. с незнайна етиология, и ювенилна – при младежи под 20 години, която е доста рядка. Вторичната остеопороза е обвързвана с избрани болести, хронични бъбречни болести, тиреотоксикоза, хиперкортицизъм, хиперпаратиреоидизъм, хипогонадизъм, захарен диабет, хронична чернодробна непълнота и други

Много значимо за клиничната процедура е да се оценят рисковите фактори. Основни рискови фактори за фрактури са ниска стойност на костната минерална компактност – измерена с остеометрия или DEXA, предишни фрактури при минимална контузия след 50 година възраст, женски пол и фамилна анамнеза за остеопороза (счупване на бедрена шийка при минимална контузия у майки и татковци след 50 –годишна възраст). Клиничните рискови фактори за остеопороза включват родственост за фрактури на бедрото при майката или бащата, които покачват общия риск двукратно, тютюнопушенето, приемът на алкохол, ниското телесно тегло, рухвания, заради понижена мускулна мощ, загуба на равновесие и така нататък, лекуване с глюкокортикостероиди, болести, които могат да причинят вторична остеопороза.

Развитието на остеопорозата има ли връзка с дефицита на витамин Д, с който живеем множеството хора в градовете?

Витамин Д е от изключително значимо значение за костния метаболизъм. Основната му физиологична роля е да поддържа серумното равнище на калция чрез покачване на абсорбцията на признатия с храната калций в червата и посредством готовност на калция от костта. В кожата на човек в зрелост се съдържа провитамин Д3, който благодарение на УВ лъчи на слънцето се трансформира в дейна форма на витамин Д. В природата малко храни съдържат витамин Д – риба, жълтък, и главният източник остава излагането на слънце.

Витамин Д играе съществена роля за костната минерална хомеостаза, като подкрепя превоза на калций и фосфор за обезпечаване на кръвното равнище на тези йони за естествената минерализация на костния колаген, подтиква чревната всмукване на калций и фосфор, както и бъбречната реабсорбция на калций и фосфор. В резултат на всичко това се основава достатъчно  калциево-фосфатен йонен артикул, нужен за поддържането на костната конструкция. В този ред може да се каже, че изрично има връзка, като дефицитът на витамин Д е главен рисков фактор за развиване на остеопороза, изключително за градското население и за възрастните хора, които рядко се излагат на слънце.

Какво предизвиква остеопорозата с изключение на риск от фактури?

В допълнение на това, че прави костите по-чупливи и податливи на фрактура, остеопорозата може да докара и до други затруднения, като понижаване на физическата интензивност. Обездвижването от своя страна води до повишаване на телесното тегло и напрежението върху тазобедрените и коленните стави. Наднорменото тегло също по този начин покачва риска от сърдечносъдови болести и диабет. В днешно време се следи и повишение на честотата на меланхолия, породена от загуба на опцията за физическа интензивност в композиция със страха от приемане на фрактура. От друга страна към този момент получената фрактура в резултат на остеопорозата сама по себе си би могла да докара до голям брой други затруднения.

Какви типове лекуване на остеопороза има?

Целите на лекуването са понижаване честотата на новите фрактури, както и намаляването на свързаната с фрактурите болестност. Отделно от диетата и питателните добавки, то включва и набор от лекарства за укрепване на костите. Като образец за най-често употребяваните в Европа са бифосфонати (алендронат, ризедронат, ибандронат, золендронат). Могат да се одобряват под перорална или инжекционна форма. Те потискат костната резорбция чрез въздействието си върху остеокластите. Това поддържа костната компактност и редуцира риска от фрактури. Обикновено лишава няколко месеца до една година за изложение на резултата им, а цялостният банкет може да отнеме 5 или повече години; инхибитор на RANKL (деносумаб). Деносумаб съставлява човешко антитяло, което понижава костното разграждане и затова подкрепя увеличението на костната маса и издръжливост. Той е регистриран като препарат за лекуване на постменопаузална остеопороза при дами с повишен риск от фрактури.

Други лекарства са производни на паращитовидния хормон и селективни модулатори на естрогеновия рецептор. Всички те намаляват риска от фрактури на прешлените, а някои от тях и риска от невертебрални фрактури, като тези на бедрената кост.

Уместно е пациентите, подложени на терапия, да бъдат проследявани и преоценявани през избран интервал от време – 3 или 5 години. Прави се преоценка на фрактурния риск, както и след всяка нова фрактура на фона на лекуването.

Има ли опция за предварителна защита и или стопиране на развиването на болестта?

Превенция има, като главен фактор за нея е смяната в метода на живот – банкет на витамин Д, постоянна физическа интензивност, банкет на храни богати на калций и фосфор – риба, млечни артикули, прекъсване на тютюнопушенето. Предпочитаният банкет на калций е посредством храната. Калциеви препарати се ползват при високорискови лица с непълен хранителен банкет. Съчетаното набиране на калций и витамин Д е от основно значение. Млечните храни са желан източник на калций, защото по едно и също време с това те набират белтъци и фосфати, като смесен банкет на прясно мляко, сирене, кисело мляко. Витамин Д се ползва под лекарствена форма за лица, при които излагането на слънце е незадоволително. Повишеният банкет на белтъци също понижава риска от фрактура на бедрото при мъже и дами. Същевременно не би трябвало да се прекалява с високия белтъчен банкет, заради подкиселяване на урината и свързаната с това загуба на калций. Препоръчваният белтъчен банкет за положително костно здраве е 1 г/кг телесно тегло протеини на ден, а при по-възрастните малко по-малко от това. Тютюнопушенето следва да се понижи или приключи, защото усилва фрактурния  риск, изключително за бедрото. Относно алкохола – не се предлагат повече от 3 напитки на ден. Едно пиво е равно на 120 мл вино или 30 мл корав алкохол, или 260 мл бира. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР