Д-р Неделя Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка

...
Д-р Неделя Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка
Коментари Харесай

Виден медик: Есента е времето да се погрижим за имунитета си

 Д-р Неделя Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка и брачна половинка. Известна е с рубриката си в предаването " Преди обед ", където дава потребни предписания и препоръки на хора с всевъзможни болести. Макар да наподобява ослепително, доктор Щонова признава, че тя също е имала сериозни моменти, свързани със здравето ѝ, които са я обърнали към националната медицина.

По нейни думи есента е най-важният сезон, в който всеки от нас би трябвало да се погрижи за имунната си система. Именно от това зависи дали и какъв брой ще боледуваме през цялата зима. Д-р Щонова не е последовател на пиенето на медикаменти без основна причина, по тази причина предлага да се доверяваме на естествените артикули и храни, които са естествени имуностимуланти и антибиотици.

" През есента и зимата имаме потребност от повече калории. Имунната система отслабва, обмяната на веществата е друга, хормоналният баланс се трансформира, мелатонинът понижава. Следователно през зимата имаме малко по-висока потребност от първокласен протеин спрямо лятото, тъй като от него ние образуваме антитела, с тях се борим против инфекциите ", изяснява доктор Щонова. За мощен имунитет през студените месеци тя разчита на меда. На 1 кг мед поставя 200 г пчелен прашец и 10 г пчелно млечице. Разбърква с дървена лъжица и съхранява на стайна температура. Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти на ден преди хранене.

" Много обичам да върша за цялото семейство и за майка и баща имуностимулиращи чайове – коприва, шипка, липа, лайка. И да си приказваме. Чай с тонизиращо, антиоксидантно и имуностимулиращо деяние е също и този от женшен – корена на дълголетието и младостта. Редуваме го със зелен чай ", споделя доктор Щонова и припомня, че контрастните душове и положителният сън са също фактори за мощен имунитет. Препоръчва още ехинацея, черен бъз, цинк, селен, кълнове, пшеничен зародиш, зехтин, броколи, сок от алое, нар, боровинки. " Важно е и придвижването! То активизира интензивността на имунните кафези.

Има едни извършения, наречени " Петимата тибетци " – това са извършения за стимулиране на жлезите с вътрешна секреция. Зареждат с сила и носят доста въодушевление. Ние у дома постоянно ги вършим " споделя още Неделя. Самата тя е доста деен човек – върви на йога, фитнес, тенис на корт, ски, плуване, танци, балет, джогинг, колоездене. " За спорт съм постоянно подготвена и стимулирана. Дори и в 3 часа през нощта – ставам и отивам да играя тенис. Правила съм го. Пълноценния живот по този начин го разбирам – с доста придвижване. В една от притчите на Соломон беше казано: придвижването прави сърцето радостно. Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите. Така мисля и аз ", приключва лекарката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР