Д-р Майкъл Мосли – писател, телевизионен оператор и водещ на

...
Д-р Майкъл Мосли – писател, телевизионен оператор и водещ на
Коментари Харесай

Сапун, арсен и цигари: Най-подозрителните методи за отслабване

Д-р Майкъл Мосли – публицист, ефирен оператор и водещ на „ Trust Me, I’m A Doctor “ – коментира някои по-екстремни препоръки за намаляване от предишното и за какво несъмнено не би трябвало да ги пробваме…


Има сведения за хора през 19 век, които поглъщащи преднамерено яйца от тения с концепцията тя да изяде част от погълнатата храна в червата им и надлежно да им попречи да качат килограми.

Д-р Майкъл споделя: Това сигурно е необикновен метод към диетата – и подобен, който самичък тествах преди няколко години. В името на науката летях до Найроби, Кения, и съзнателно погълнах няколко яйца на тения. Оставих ги да узреят в мен за към шест седмици, след което погълнах мини камера, с която да снима какво се случва. Въпреки че бях хазаин на три огромни тении, въобще не отслабнах. Един от специалистите, които ми помагаха за провеждането на опита, допусна, че може да съм компенсирал неумишлено наличието им като съм ял повече.

След опита взех хапче, с цел да убия тенията – нищо не излезе, тъй че мога единствено да допускам, че откакто умират, тялото ми се е отнесло с тях като с храна и ги е смляло. Ироничен край: паразити, изядени от техния хазаин.

 Horace Fletcher 1


В началото на 20 век, изтощен от мъките по лошото си храносмилане и редовно затлъстяване, американецът Хорас Флетчър измисля нов метод за възстановяване на храносмилането и поддържане на тегло в нормите. Първоначалната философия зад диетата не е неприятна – да отделяме време, когато ядем, да внимаваме какво ядем и да ядем, единствено когато сме гладни. Основният принцип на флетчеризма обаче, както става прочут методът, е да сдъвкваме всичко, което ядем, най-малко 32 пъти или до момента в който не стане съвсем втечнено.

Д-р Майкъл споделя: По разбираеми аргументи Флетчър става необятно прочут като „ Великият мастикатор “ и е разгласен за пълен самозванец. Критиците разказват диетата му като евентуално виновна за „ запек от най-сериозен тип “. Но има ли какво позитивно да се каже за неговите способи? Мисля, че има – концепцията, че би трябвало да ядем, единствено когато сме гладни, и да се храним по-бавно.

 There's nothing like a Camel, 1942


Днес сме прекомерно наясно с множеството здравни проблеми, свързани с тютюнопушенето, само че през 20-те години на предишния век цигарените компании вършат всичко допустимо да разпространяват своите артикули по какъвто и да е метод. Една от техните тактики е да продават цигари като помощно средство за намаляване, тъй като се допуска, че цигарите могат да подтиснат апетита. Американската марка Lucky Strike организира рекламни акции, с които предизвиква хората да си възпламенят цигара, когато им се дояде сладкиш.

Д-р Майкъл споделя: Цигарите са извънредно нездравословни и предизвикват преждевременната гибел на всеки трети човек. Цигарите в действителност фактически потискат апетита и хората приблизително качват към 5 кг за една годината, откакто спрат да пушат. Но потвърдената висока заплаха за здравето при тютюнопушенето несъмнено е над всяко допустимо влияние върху загубата на тегло.

 Native arsenic


Преди да разберем какъв брой е рисков като отрова, арсенът се употребява по разнообразни способи, включително в козметиката и като помощно средство за намаляване. Викторианските хапчета за намаляване постоянно съдържат примес от съмнителни съставки, в това число арсен.

Д-р Майкъл споделя: Арсенът има своите медицински приложения, изключително при лекуването на рак. През 2018 година американската Агенция за надзор на храните и медикаментите (FDA) утвърждава потреблението на арсеново съединяване за лекуване на пациенти с остра промиелоцитна левкемия. Но като метод за намаляване? Е, арсенът в ниски дози е стимулант. Така че, на доктрина, един арсен може да ви раздвижи, да станете по-активни и следователно да изгорите няколко спомагателни калории. Но границата сред стимулацията и гибелта е фина.

 Handmade soap cropped and simplified


През 20-те години на предишния век една компания твърди, че е основала сапун, който може да „ отмие мазнините и резултатите от възрастта “ от тялото. Обявата за сапуна La-Mar гласи, че той работи като „ магия “ “ и може да се употребява върху всяка част на тялото – от двойната брадички до „ безинтересните глезени “.

Скоро други компании започват да оферират лични сапуни за намаляване, в това число сапун за понижаване на плътта на доктор Пол Бушо, който би трябвало да абсорбира мастните тъкани от която и да е част на тялото, спирайки „ ненужното потребление на рискови медикаменти, диети или извършения “.

Д-р Майкъл споделя: Очевидно това е безспорна нелепост.

 Sleeping Beauty by Harbour


За първи път упомената през 60-те години на предишния век, главният принцип на тази диета е, че в случай че спите, не ядете… По-пламенните почитатели на мантрата одобряват хапчета за сън, алкохол и успокоителни, с цел да си подсигуряват, че ще остават заспали, от време на време до 20 часа дневно. Елвис Пресли очевидно е почитател на „ диетата “, откакто един път се слага в медикаментозна кома за няколко дни, с цел да избегне изкушението на храната.

Д-р Майкъл споделя: Със сигурност виждам логиката в това, само че не мога да си показва по какъв начин можете да държите хората в безсъзнание, без да им причинявате съществени вреди. Освен това, мисля че хората биха се събудили извънредно гладни. Пресли умира с наднормено тегло – това не е особено добра реклама на този способ за намаляване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР