Д-р Георги Стаменов ще говори за онкофертилитета на пациентски форум

...
Д-р Георги Стаменов ще говори за онкофертилитета на пациентски форум
Коментари Харесай

Меланом и фертилитет – мисията е възможна

Д-р Георги Стаменов ще приказва за онкофертилитета на пациентски конгрес в София

Д-р Георги Стаменов – един от водещите специалисти по репродуктивна медицина у нас – ще взе участие със специфична лекция за онкофертилитета в Деня на пациентите с малигнен меланом. Събитието се провежда от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и ще се организира на 23 юли 2022 година, събота, от 10:00 часа в зала „ Средец “, хотел „ Балкан “, гр. София.

На него доктор Стаменов ще изнесе презентация за опциите за опазване на фертилитета при пациенти, наранени от болестта, какво би трябвало да знае бременната жена, в случай че е с новодиагностициран недоброкачествен израстък, както и кои са ефикасните способи за онкологично лекуване при бременни пациентки с меланом.

По данни на Globоcan, годишно в България от меланом заболяват към 500 – 550 души, като възрастовата граница пада и все по-често се диагностицират пациенти под 40 години. Пациенти в детеродна възраст, без значение от пола, фамилно състояние и бъдещи проекти, е значимо да запазят генетичен материал преди започване на лекуването, предизвестява доктор Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център, секретар и член на УС на БАДО.

„ Иновативните способи за лекуване в III етап на меланом, наречени Адювантно редовно лекуване, са относително нова опция за надзор на болестта, която дава късмет на повече от половината пациенти, без значение от определения тип лекуване, да влязат в трайна ремисия и даже да бъдат излекувани. Към момента няма научни доказателства, че терапиите биха повлияли отрицателно на бъдеща репродуктивна дарба и качество, само че като лекари съветваме да се вземат превантивни ограничения за опазване шанса хората да станат родители след излекуването “, сподели доктор Гаврилова. Според нея е значимо всеки пациент да бъде осведомен за всички благоприятни условия и ориентиран към експерт по репродуктивно предпазване. Затова от БАДО се радват, че доктор Стаменов и екип на МБАЛ „ Надежда “ са приели поканата им да споделят своето познание и опит с участниците във форума.

Денят на пациентите с малигнен меланом ще срещне хора, наранени от болестта и техни близки с водещи онколози, учени-медици, психолози, специалисти по здравни грижи и други. Целта е да се срещнат с най-новите лечения и новаторски способи за лекуване, опциите за диагностика и психосоциална поддръжка, които ще им разрешат да водят пълностоен обществен живот след диагнозата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР