Д-р Гео НешевМнозина си спомнят как преди години (а може

...
Д-р Гео НешевМнозина си спомнят как преди години (а може
Коментари Харесай

Тука има, тука нема...

Д-р Гео Нешев

Мнозина си спомнят по какъв начин преди години (а може би някъде и сега) по улици и площади цигански банди залъгваха лековерните хора с огромни облаги. Е, последователно се отървахме от това зло. Времето минава и всичко се не помни. Но не би! Тази година, за жалост, още веднъж се възродиха сходни незаконни каламбури - обещано публично или обществено статукво или дори държавно решение, хем е по този начин, хем по-късно не е! По този мотив ДУМА към този момент неколкократно изрази публичното отвращение от каламбурите на министъра на опазването на здравето. За страдание, съвсем безуспешно! Ще напомним единствено случая с обещаната детска болница в София.

В началото на декември 2018 година вестници и малките екрани гръмко оповестиха

изненадваща вест

Ще я напомня, като изтъквам самия основен счетоводител, изпълняващ длъжността здравен министър. В отговор на въпрос от парламентарен надзор той гордо разгласи: " Детското опазване на здравето е главен приоритет в бранш опазване на здравето... България е единствената европейска страна, която няма сходна болница (браво бе, господин министре, открихте Америка! - бел. авт.). Единствената в страната профилирана държавна детска болница е СБАЛДБ " Проф. Иван Митев " в София, която е единствено лечебна болница. (Интересно е, господин министре, каква би трябвало да бъде съгласно Вас една болница?)... В осъществяване на т.3 от Решение щ834 на Министерския съвет ще предложа на Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) за преструктуриране на болница " Лозенец " в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо клинично лекуване на деца. Статутът на лечебното заведение ще бъде по чл.5 от ЗЛЗ като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето. "

Разгеле! Въпреки че това бе

следващият избирателен популизъм

а точно, че "...управляващите се отхвърлят от една своя привилегия в името на здравето на българските деца ", обществеността одобри новината със удовлетворение. Впрочем това бе първата част от каламбура " Тука има... "

След няколко дни обаче се пръкна и втората част: "...Тука нема ". Неочаквано след съвещание на Министерски съвет цитираният към този момент основен счетоводител от Министерство на здравеопазването без капчица срам заяви, че отново по решение на Министерски съвет т.3 от Решение щ834 съдебна експертиза ОТМЕНЯ! Впрочем предходната година това бяха постоянните салтоморталета на Министерски съвет и на здравния министър. " Тука има, тука нема! "

" Национална многопрофилна детска болница въпреки всичко ще има - се споделяше по-нататък в министерското известие. - Тази болница обаче няма да бъде на територията на УБ " Лозенец ", а ще бъде доизградена въз основата на почналото преди години строителство на Национална педиатрична болница на територията на УМБАЛ " Александровска ". " Добро утро, господин министре и господин министър-председателю! Докога ще вземате в началото решения заради незнание и неведение, след което ще ги отменяте? Поне в региона на опазването на здравето това става към този момент за 5-и или 6-и път. Толкова ли нямаше кой от навъртащите се към вас измекяри да ви уведоми, че през 80-те години на предишния век персонално Тодор Живков направи първата копка на тази болница, проектирана по модела на детската болница " Шнайдер " в Израел и на немска детска болница в Дюселдорф.

Сградата бе издигната до 13-ия етаж

и безконтролно зарязана след преврата от 1989 година Впрочем такава е ориста и на недостроената на същата територия 10-12-етажна постройка, предопределена за лечебна клиника и на разширението на блока на първа хирургия.

Какво от това ли? Ето какво. Самият министър в телевизионно изявление, че в случай че бе изпълнена т.3 от Решение щ834, това щеше да коства на данъкоплатците към 500 млн. лв. (с предвижданото в допълнение уголемение и увеличение на леглата), до момента в който дострояването на незавършената сграда от 80-те години ще коства към 20 млн. лв..

Според министерското решение болница " Лозенец " излиза от ситуацията си на " вторичен разпоредник с бюджет към Министерски съвет " и ще бъде записана като комерсиално сдружение. " С решение на държавното управление на СУ " Св. Климент Охридски " ще се дават правата на едноличен притежател на капитала за ръководство на държавното лечебно заведение. " Сега пък поражда преинтересният въпрос: Къде ще се лекуват и гратис ли богопомазаните министри, депутати, магистрати и прочие значително правоимащи. Ще поемат ли и те по непроходимите клинични пътеки?

ДУМА писа, че когато се обсъждаше планът на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година, омбудсманът Мая Манолова, Българският лекарски съюз (БЛС), Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на частните лечебни заведения и доста други единомислещо отхвърлиха редица оферти за административни актове, а

Българска социалистическа партия даде бюджета на Конституционния съд

Особен акцент в рецензиите и отрицателните оценки падна върху опита на Министерство на здравеопазването посредством бюджетния закон в контраст с настоящата нормативна уредба (чл.15 от ЗЗО и чл.23, ал.3 отново от ЗЗО), да бъдат изменени някои съществени закони за опазването на здравето. Въпреки това обаче никой от ръководещите не одобри основателните несъгласия. Законът за бюджета бе признат.

И ето, че първите, към този момент узаконени, недомислия се появиха на бял свят. На 17.12.2018 година бяха оповестени така наречен " Мотиви към план на Наредба за изменение и допълнение на две наредби, касаещи здравни действия, профилактични прегледи и диспансеризация ". В допълнението към първата Наредба щ3 се споделя: " Причините за създаването на наредбата са свързани с признатия от Народното събрание Закон за бюджета на НЗОК, с който се правят (както нагоре се потвърди безусловно нелегално - бел. авт.) промени и допълнения в редица други закони, измежду които Законът за здравето и Законът за здравното обезпечаване (ЗЗО)... Сред тях е анулацията на отговорностите на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да издават... служебни бележки, удостоверяващи осъществените наложителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца... Както и на медицински свидетелства за бракосъчетание. Документите се издават - се споделя по-нататък - с оглед прилагане на други права от лицата, а не с оглед осъществяване на медицински действия във връзка с тях. " Много ми е забавно, господа основни и впрочем счетоводители, имунизациите, реимунизациите и профилактичните прегледи, както и проучвания за Васерман и зараза с HIV за новобрачни какви действия са - медицински или счетоводителски? Но ето, че и тук за N-ти път бе прибавен каламбурът: " Тука има, тука нема ". Според утвърдилата се към този момент процедура възбраната за издаване служебни бележки за деца скорострелно бе анулирана!

Следващите шедьоври

са приложения към Наредба щ8 от 2016 година за профилактични прегледи и диспансеризация. С първия план благодарение на каскада от празнословия и главоблъсканици се проектират прикрити икономии за сметка на одобрения и необятно прилаган профилактичен способ " мамография ". С Приложение щ5 пък се прокарва безумната концепция високоспециализираните съвещания на лица със сърдечно-съдов риск (ССР) да се правят на място от ОПЛ (?!). Известно ли е обаче на господа счетоводителите, че ОПЛ нямат нужната подготовка за това, нито нужната инсталация. Нещо повече. Неотдавна с една от поредицата " мъдри " решения на счетоводното тяло на ОПЛ бе разпоредено да лекуват основно с " разходоефективни лечебни артикули ", или преведено на човешки език - с евтини медикаменти. Е, да, само че в кардиологията, и то в ХХI век, това не върви!

И като похлупак на всичко това в така наречен " Мотиви... " най-после се мъдри " Анализ на сходствата с правото на Европейски Съюз, в който разбор се споделя: "...Обществените връзки, предмет на плана на тази разпоредба, не са регламентирани в европейското законодателство. Уредбата е въпрос на национално решение и е от подготвеност на обособените страни членки. " Както се споделя - европейското законодателство ряпа да яде!

След всичко това наложителен е въпросът: " Докога? " Докога некомпетентни управителни лица ще творят нелепи решения и закони, множеството от които след това бързо се анулират, редактират, допълват? Това събитие не е единствено в опазването на здравето, а въобще в живота на нещастната ни държавица.

Впрочем какво става с детската болница?

Поръчката за детската болница е опорочена, настояват архитекти и инженери, поради липса на основни за действието на болничното заведение системи още при построяването й.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР