- Д-р Емилова, кой е най-подходящият хранителен режим за августовските

...
- Д-р Емилова, кой е най-подходящият хранителен режим за августовските
Коментари Харесай

Диетологът Д-р Людмила Емилова: Диня и пъпеш са лятната пана...

- Д-р Емилова, кой е най-подходящият хранителен режим за августовските жеги?

- Добрият и потребен избор е да се употребяват доста сезонни плодове с високо водно наличие. Например любеница, пъпеши, грозде, сочни праскови - разнообразието е впечатляващо.

Препоръката ми е да се прибавят огромни количества зелени растения към наложителните салати на обяд и вечеря. В наличните зеленини се съдържат, потвърдено с научни проучвания, най-голямо количество хранителни субстанции на единица калорийна компактност.



- Кои храни оказват помощ на организма да преодолее по-лесно високите температури?

- В нетърпимите горещини измежду асфалтов смог и тежки жеги е наложително да се хапват доста плодове и зеленчуци. Като отиваме към офиса, може да си вземем кутия със сезонни артикули от чиста градина и да се заредим с скъпи хранителни субстанции, минерални соли, антиоксиданти от безпределно великодушната природа.

- Подходящи ли са жегите за диети? Можем ли да се вталим скоростно преди плажа?

- Вместо да хленчим какъв брой изтощителни са жегите, дано приемем топлото време като късмет за чудесно вталявате. Даже ще се усещаме ветровито, изключвайки от менюто мазни, пържени, солени храни, бяла захар и бяло брашно.

Гладуването не е диета, а правилен избор за здравословен живот в естетика с природата. Отлично е спретнати в стилния си бански да привличаме одобрителни погледи на плажа, само че за тези резултати би трябвало да помислим не в последната минута, а още като изпратим Дядо Коледа.

Солта може съществено да заплаши ваканцията ни и да я трансформира в наказване

- Кои са най-сериозните неточности в храненето, които не би трябвало да позволяваме през лятото?



- Пак се връщаме към животинските храни. В никакъв случай не ги жигосвам, тъй като прясно уловена риба в обичана компания през лятната отмора не е закононарушение, а приятност. Но! Веднъж седмично и постоянно в композиция с огромна свежа салата, подправена със сок от лимон и без сол.

Солта може съществено да заплаши ваканцията ни и да я трансформира в наказване и циркулиране по незабавни кабинети. Прекаленото посегателство към солницата неизбежно ще провокира отоци по тялото и даже сърдечни проблеми.

От рак на простатата страдат най-вече мъжете, постоянно консумиращи огромни количества сирене

- Вредно ли месото в жегите? Трябва ли да го изключим от менюто си в горещия сезон?

- Редовната консумация на месни артикули носи прекалено много опасности най-малкото поради голямото количество антибиотици, подобрители, оцветители и друга химия, вложена „ по дифолт “ в тези храни.

Но напълно не са за подценяване и други фактори. При високи температури и погрешно предпазване в тях биха могли да се развият рискови за здравето микроорганизми и вместо да се насладим на пленителните морски хоризонти, да тичаме към аптеката, или още по-зле - да не може да стигнем до нея, атакувани от повръщане и стомашно разстройство.

Има и друга доста сериозна причина да ограничим месото. Разграждането му до аминокиселини и мастни киселини и глицериди изисква обособяване на доста сила. На всекиго е познато натоварващото чувство след щедро похапване с скотски артикули. Оглеждаме се за най-близкото диванче, вместо да се разходим по морския бряг или свежите планински пътеки. А е тъпо да хабим ваканцията в сънливост, вместо да заредим сетивата с двигателна интензивност.

- Кои питиета са най-полезни през лятото? Кои да заобикаляме?

- Най-добрият избор, несъмнено, е чистата вода. Добре е да одобряваме фреш от плодове или зеленчуци, смути със зеленолистни растения, както и чайове. Сутрините наложително би трябвало да стартират с чаша-две вода със сок от лимон или чай. Отличен избор е да си го приготвим от набрани от нас планински билки или да вземем за пример от бъзов цвят, или плодчета от това изумително растение. В леко охладен вид това е чудесна напитка за целия дълъг летен ден.

Трябва да се внимава доста с алкохолните питиета. Изкушението може да има съществени последствия върху здравето ни. Чаша положително вино е добър избор за споделена другарска вечеря с обичани хора, само че е значимо да не прекрачваме мярката.



- Какви храни не би трябвало да смесваме и за какво?

- Не бива да се смесват храни, в които доминират белтъчини с храни с високо наличие на въглехидрати. Обяснението е доста просто. Разграждането на белтъчините до аминокиселини се реализира в стомаха и дуоденума, а процесът на разграждане на въглехидратите до глюкоза стартира още в устната празнина и приключва в дуоденума. Попаднали дружно в стомаха, белтъчините и въглехидратите не могат да се смелят и усвоят добре - нито едните, нито другите. И вместо изгоди за организма двата процеса провокират изгниване на белтъчините и ферментиране на въглехидратите. Последиците са пагубни - могат да доведат даже до поява на рак на дебелото черво.

Вместо да се стряскаме ненужно, е добре да съблюдаваме елементарни правила. За обяд да избираме скотски артикули /веднъж седмично/ - месо, сирене, риба, като никога не ги смесваме, или пък бобова храна, която също е с високо белтъчно наличие. За вечеря е целесъобразно да имаме на трапезата ориз, картофи, елда, спагети или различен тип въглехидратно ястие. И двата типа храни се комбинират отлично с огромна салата от пресни сезонни зеленчуци, подправена единствено със сок от лимон или с ядков дресинг, който сами сме си приготвили.

- Плодовете ли са ключът към естествената женска красота? Кои са най-препоръчителни за дамите в летния сезон?

- Щедрата ни природа се е погрижила безрезервно за хубостта на българката. Ако през лятото се одобряват най-вече слънчево узрели плодове и зеленчуци, организмът се пречиства и зарежда по натурален метод и кожата наподобява съвършено. Същото се отнася и за косата, и за ноктите. Много постоянно пациентки споделят, че след стратегия на плодове и чай близки и другари ги разпитват какво са създали със себе си, с цел да наподобяват по този начин сияещи.

Когато в менюто участват щедро скотски храни, кожата става отпусната и сива, под очите се появяват тъмни кръгове, тонусът е очевидно нарушен. Много пациенти търсят в нашия медицински център избавление след диети с банкет единствено на месо и скотски артикули. Помагаме и в тези случаи, само че сходни опити са рискови за здравето.

Ковид не трябва да ни трансформира в подплашени и постоянно черногледи мърморковци

- В очакване на нова коронавирус вълна на кои храни да заложим за стабилизиране и укрепване на имунитета?

- Дългогодишни проучвания върху хиляди хора по света на учени от водещи университети безапелационно потвърждават, че постоянният банкет на плодове и зеленчуци укрепва имунитета. При това - без да се вземат някакви синтетични хранителни добавки. При първия припадък на коронавирус английско академично изследване сподели какъв брой по-тежко протича заболяването при пациенти със затлъстяване.

За да активизираме удивителния при всеки човек развой на самовъзстановяване и поддържане на естетика, е добре да ограничим животинските храни поради риска от рискова химия. Препоръчвам и да се усили количеството на зелени растения- да вземем за пример листа рукола в салатата или в смутито.

Много от пациентите ни споделят опит в развъждане на зелени стръкове в сандъчета на терасата. Добре е също да се пият сокове фреш от алено цвекло, моркови, целина.

И, несъмнено, да не се пропущат българските супер храни - чесън, лук, червени чушки, дребни алени плодчета, орехи, все благосъстояния за здравето.

Но изгодите не могат да се преглеждат настрана от мисловните ни настройки. Ковид не трябва да ни трансформира в подплашени и постоянно черногледи мърморковци. Една усмивка цялостни с наслада сърцето по метод, който никакъв медикамент не може да направи.

- Колко значим фактор е вярното хранене за здравето и дълголетието ни?

- Най-мащабното научно проучване, извършено от Колин Кембъл - „ Китайското изследване “, несъмнено потвърди с безчет образци, че храната и заболяванията са в непрекъсната взаимозависимост. За жал, у нас съвсем не се отделя място на този факт от страна на формалната медицина. Престъпно е да се икономисва на хората значима информация, от която сами да създадат избора си сред болест и здраве.

Доказано е, че от рак на простатата страдат най-вече мъжете, постоянно консумиращи огромни количества сирене. Тази храна провокира и появяването на „ нелечими “ алергии. „ Привилегията “ да оглавят класациите за ракови болести на гърдата и на дебелото черво се пада на хората, приемащи всевъзможни скотски артикули - мляко, сирене, кашкавал, извара, месо, салами, риба, яйца.

- С кои храни Вие самата поддържате форма през лятото?

- Всяка година върша по 20 дни недояждане на череши и черници - неповторими български плодове, на които мога да им се любувам в градината на къщата ни в родното място на брачна половинка ми Митко - село Слънчево. Често повеждам там наши пациенти да си наберат чисти свежи плодове. В края на лятото оставам по 20 дни и на любеница, пъпеши или праскови и грозде.

Убедена съм, че за грижата за положителната форма има единствено един сезон, и той се назовава Здраве!

Визитка

Д-р Людмила Емилова е един от най-хубавите български диетолози. Лекар с три специалности: вътрешни заболявания, ревматология и кардиология и здравен мениджмънт. Член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. Последовател на системата за лечебно недояждане на Лидия Ковачева. През клиниката на доктор Емилова са минали над 43 000 пациенти, в това число от Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия, арабските страни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР