Д-р Екатерина Петкова е управител на ДКЦ Пълмед. Тя става

...
Д-р Екатерина Петкова е управител на ДКЦ Пълмед. Тя става
Коментари Харесай

Д-р Екатерина Петкова: Ползите от ваксините са повече от ри...

Д-р Екатерина Петкова е шеф на ДКЦ " Пълмед ". Тя става част от лечебното заведение още през 2015 година, когато се причислява към екипа на Отделението по кардиология на УМБАЛ " Пълмед ". Завършила е висшето си обучение в Румъния, а специалността си по кардиология придобива в България.

-----------

- Д-р Петкова, страната ни разполага с задоволително ваксини против Covid-19, само че в това време изоставаме по отношение на другите европейски страни по % ваксинирани. Как можем да активираме обществото да се имунизира?

- Това, което ние се опитваме да създадем, е да осигурим една богата осведомителна акция за хората. Проблемът е, че част от тях не могат да схванат, че изгодите от имунизацията са доста повече от рисковете. Има хора, които се тормозят от страничните резултати на имунизациите, само че това е безпричинно. Те са оскъдни спрямо последствията от коронавирусната зараза и от лечението, която се ползва при лекуването <210>. Още по-притеснително за мен е, че следим взрив на новооткрит захарен диабет, на сърдечносъдови болести или на пациенти с доста влошен гликемичен статус след прекарана коронавирусна зараза. Всичко това

ще окаже въздействие върху качеството на живот, а може би и върху продължителността му,

тъй че занапред следва да виждаме следствията. Ваксинацията е нещо, което не е ново за човечеството, по тази причина не трябва да се боим. Първите ваксинирани против полиомиелит да вземем за пример не са се съмнявали във имунизацията, тъй като са знаели, че по този метод избавят децата си.

- Смятате ли, че изпуснахме момента да се надигнем по-подготвени против четвъртата вълна?

- Да. Страни, които започнаха няколко месеца след нас, имат в пъти по-голям % на имунизирано население от нас. Не знам това на народопсихологията на българина ли се дължи - да не има вяра на нищо ново.

- Доколко са основателни терзанията на колебаещите се да се ваксинират, че имунизациите може да не работят против новите варианти?

- В международен мащаб следим, че доста дребен % от имунизираните хора са склонни към развиване на Covid-19 зараза. А даже и да се разболеят, тежката клинична картина при тях е съвсем нулев %. Това значи, че шансът от заразяване с Covid-19 и за поява на тежки затруднения при имунизирани пациенти е незабележим спрямо неимунизираните, при които възрастовата граница пада. Имаме случаи на инфектирани деца, които са под възрастта за имунизация. Деца с хронични болести в нередки случаи прекарват инфекцията в тежка форма.

- Има ли съображение за терзание от алергични реакции при имунизиране?

- В нашия имунизационен център е имало хора с поява на местни странични резултати като оток на мястото на убождане, зачервяване, стопляне, само че не сме имали съществени животозастрашаващи алергични реакции, даже и при хора, които са склонни към такива.

- При какви стойности на антитела е добре човек да се ваксинира?

- Не мога да дам съответни стойности, тъй като всяка лаборатория има свои референтни равнища. Мога да дам образец с пациенти, изследвани в лабораторията към ДКЦ „ Пълмед “. Има хора, които с 400 единици антитела се заразяват, и такива с 300 единици антитела, които не се заразяват.

По-скоро е значимо да се следи динамичността в равнищата на антителата и дали спадат бързо. При спад на антителата на преболедувалите би трябвало да се има поради, че

имунизацията стартира да работи интензивно две седмици след последната доза,

т.е., в случай че е на Johnosn & Jonson/Janssen, ще имате имунитет след 2 седмици, в случай че е на Pfizer/Biontech - след 5 седмици, надлежно, в случай че е на Moderna - 6 седмици. Това значи, че през този интервал имунитетът още повече ще е понижен и ще има една дупка, в която организмът е благоразположен към заразяване.

- Освен антитела имунизациите построяват и Т-клетъчен имунитет. Как можем да го проверим?

- Имунната отбрана на организма против външни патогени се реализира чрез клетъчен и хуморален имунитет. Накратко казано, антителата, които се създават от B-лимфоцитите, са в основата на хуморалния имунитет. Тяхната цел е да се унищожи патогенът и това се реализира чрез характерни IgA, IgM, IgG антитела. От другата страна е клетъчният имунитет, който употребява друга войска от помощници, която включва активирането на фагоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и разнообразни цитокини при среща с даден антиген.

Изследването за съществуване на клетъчен имунитет се прави, като се подтикват лимфоцитите в кръвта посредством избран антиген от структурата на ковид. Ако те имат някаква клетъчна памет по отношение на ковид, отделят гама-интерферон, който е основният палач на вируса.

Разполагаме с два типа проучване на клетъчния имунитет

Единият е подобаващ за хора, които са имунизирани, защото се изследва единствено един протеин от структурата на ковид, а точно ​- S1 протеинът (той се вкарва с ваксината). Другият тип клетъчен тест е поликомпонентен. Той съдържа 5 типа протеини от структурата на ковид и е подобаващ за хора, които са били изложени на среща с него. Подходящ е и за хора, които желаят да схванат дали са били в контакт с Covid-19, без да знаят.

- Как се тества Т-клетъчният имунитет и по кое време могат да се получават резултатите?

- Тестът е доста трудоемък и изисква прецизно съблюдаване на всички рекомендации, защото самата кръвна проба за проучването е доста лабилна, т.е. всеки един външен стрес върху нея може да окаже въздействие върху крайния резултат. Има избран часови диапазон, в който би трябвало да се обработи тестът, тъй като 8 часа след взимане на кръвта тя към този момент няма да е съответна. Ние сме се погрижили да осигурим инсталация за тези проби в огромните ни лечебни заведения в Пловдив и София, тъй че да не се постанова превоз на пробите, защото това може да ги компрометира. Тестът лишава приблизително 36 часа за обработка.

- Защо би трябвало да са минали 3 часа след сън при проучването на Т-клетъчния имунитет?

- Прави се за проучването да бъде обективно, тъй като хормонът мелатонин има доста мощни имуномодулиращи свойства и в часовете след пробуждане равнищата му са към момента нараснали. Те могат да дадат неправилно по-високи равнища на клетъчен имунитет.

- Има ли смисъл хора, които не са преболедували или не са имунизирани, да си вършат тест за Т-клетъчен имунитет?

- Хубаво е да бъде направено проучване, с цел да знае човек какъв брой е предпазен, тъй като има случаи на хора, които са се срещали с заболели, без да знаят, т.е. допустимо е да се развие имунитет.

- А тези, които са минали през цитокинова стихия?

- Цитокиновата стихия е едно много комплицирано положение на организма, а тези, които са минали през нея, е допустимо да имат злепоставен имунен отговор, тъй като са били подложени на лечения с високи дози кортикостероиди. Това, което мога да препоръчам на тези пациенти, е да наблюдават от време на време равнищата на антитела и клетъчен имунитет, тъй като

те не са защитени от наново тежко протичане на Covid-19 зараза

и в случай че виждат, че равнищата на антитела или клетъчен имунитет стартират да спадат, следва да се имунизират.

Имаме взор и върху имунитета на първите имунизирани от края на предходната година. Наблюдава се спад както на клетъчния имунитет, по този начин и на антителата, което може би ще бъде свидетелствуване за нуждата от трета доза. Но това е строго самостоятелно. Има хора с отличен имунитет и на 1 година след преболедуване, и 7-8 месеца след имунизация.

- Това значи ли, че е хубаво хората от време на време да си вършат проби за Т-клетъчен имунитет, даже и да са имунизирани?

- Това, което предлагам на пациентите си, и това, което върша за себе си и фамилията си, е на всеки два-три месеца да наблюдавам антителата и клетъчния имунитет, тъй като считам, че

това е отговорност както към мен, по този начин и към хората, с които поддържам връзка,

защото аз съм доктор, непрекъснато съм в контакт с заболели, без значение дали ми оповестяват, или не. Аз съм длъжна да съм осведомена по отношение на имунната ми отбрана, с цел да мога да предпазя себе си и околните.

- На какво се дължи, че не всички развиват клетъчен имунитет?

- Клетъчен имунитет е допустимо да не изградят тези, които са с потисната имунна система, пациентите с автоимунни болести, ревматологични и онкологични. Също по този начин следим едно недобро равнище на имунитет при хора, които са понесли тежко Covid-19 зараза и са били на високи дози имуносупресираща терапия, т.е. терапия, която цели да понижи имунния отговор при развита зараза за предварителна защита на цитокинова стихия и затруднения.

- Стартирате нови пакетни оферти. Какви са те?

- Съвсем скоро се чака да предоставим на нашите пациенти пакет от проучвания - те са ориентирани съответно към дадена патология, направени са от нашите експерти по съдова хирургия, кардиология, ендокринология, АГ, ревматология, урология, неврология, гастроентерология, педиатрия. Тепърва ще създаваме още такива пакети, те са подобаващи за профилактика и за следене на доста социалнозначими положения, както сърдечносъдови, ендокринни, захарен диабет, урологични, ревматологични. Имаме и пакет проучвания, който е подобаващ за преболедували Covid-19. Пакетите ще бъдат на преференциални цени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР