-Д-р Димитров, каква е равносметката в третата година от мандата

...
-Д-р Димитров, каква е равносметката в третата година от мандата
Коментари Харесай

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров: Общината е готова за индустриална зона и китайски инвестиции

-Д-р Димитров, каква е равносметката в третата година от мандата Ви, като кмет на Търговище?
– Това, за което мечтаехме при започване на мандата, стартира да се случва и в този момент най-важното е да довършим капиталовите планове, които са в града – и учебните заведения, и детските градини, и улиците. Когато човек реализира едни проекти, идват още по-големи. Искрено имам вяра, че ще успеем още доста да създадем за нашия град и общината, тъй като хората го заслужават. Искам да знаят, че Търговище излезе от зоната на забвението, че не сме изоставени, както е било в предишното, от София и ръководещите, че градът се развива и има бъдеще. Дори и популацията се усилва в града. По данни на ГРАО по сегашен адрес в края на април в града има 40 026 души, което прави 144 нови поданици за месец. Движението е евентуално в границите на региона и общината. Много хора си купуват жилища тук. Пазарът на парцели е доста динамичен, цените не са ниски и е мъчно да си откри човек жилище. Това значи, че има интерес към Търговище. Строи се. Променя се. Обновява се. Дори на кооперативния пазар към този момент продавачите споделят, че подобен пазар няма другаде в Североизточна България. Търговище си намира естественото място и позиция. Знаете, името му идва от пазарище, пазар, средище на търговията. Такива са и проектите ни, да притеглим огромни компании, които идват у нас, да оценят тези преимущества и да влагат при нас.

– Обновяването става с европейски средства, целево държавно финансиране и от финансовата стратегия на Общината, по какъв начин стои въпросът с вложенията в действителния бранш, тъй като стратегиите са до време, а би трябвало да има жива стопанска система, с цел да има развиване? В цяла България работодателите приказват за рецесия за квалифицирана работна ръка, а и в Търговище от дълго време се приказва за така наречен “картел на ниски заплати”?
– За наша наслада безработицата в общината е под междинната за страната и мъчно се намира работна ръка. При мен идват вложители, строители, които желаят връзка с Молдова и Украйна за привличане на служащи. Готови са да поемат и нощувки и храна.

– Защо не вдигнат заплатите на локалните фрагменти, а желаят да внасят служащи?
– Не бих могъл да го разясня, само че всички споделят, че квалифицирана работна ръка мъчно се намира. Трудно намерихме и ние 100 индивида, с цел да ги включим в програмата за претовареност на общината – хора без обучение или с главно, които не могат да се осъществят. Голям проблем е и със експертите, като заварчици, строители, стругари. В нашия военноремонтен цех ТЕРЕМ да вземем за пример не видях доста млади фрагменти, множеството бяха над междинната, когато е мъчно да се преквалифицират и са изкарали там целия си трудов стаж. Задачата ни е, в случай че има вложения в този цех, както се надяваме да влязат поръчки за ремонт и рационализация на наша военна техника, незабавно да се промени образованието, с цел да имаме експертите, които да работят там.

– Общината към този момент направи първата стъпка, предложихте главното учебно заведение в село Макариополско да стане обединено и в него децата от селата да продължат да учат до 10 клас, като получават и професионална подготовка за мебелното произвеждане.
– Да, залагаме очаквания на това. Има интерес и от друго главно учебно заведение. Макариополско е на 15 км от Търговище и за последните години безусловно се промени, откакто там се направи цех за мебели и второ малко дружество. Селото не просто живна. Там няма безработица. В тези предприятия работят и 70 роми, и работят доста добре. Тези хора имат бъдеще – и за тях, и за децата им. Сега направихме ремонт на учебното заведение по програмата за оптимизация на учебната мрежа и всички деца от близките села ще могат да останат там да учат, а не да прекъсват образованието си и да остават със VІІ клас, тъй като не ги пускат в града, било поради липса на пари, било по други аргументи.

-Как оценявате бизнес климата в Търговище и опциите за нови работни места?
– Знаете, че стъкларските фабрики ангажират сред 3 и 4 000 души и карат служащи от цялата област Търговище, че и от прилежащите Шумен и Разград. Има още няколко хиляди в съпътстващи действия. Очакваме при тях вложения в екологията, защото ще вършат нови пещи. Като приказвам за екология, не съм не запомнил, че дадох обещание да сложим станции за премерване чистотата на въздуха в града. Вече имаме видеостена, на която ще излизат данните. Имаме заричане от предприемачи, които ще закупят уреди за тяхна сметка. Между 15 и 70 000 лева са нужни, съгласно точките за премерване и параметрите, които ще регистрират.

Тази година ще отвори порти и ново дружество, което имаме увещание от експертите, че ще бъде на международно равнище. В него ще работят към 150 индивида, като вложителите дават обещание положително възнаграждение, над междинното за града. Имаше терзание от жители по отношение на екологичните правила в този вид активност. Без да взимаме страна поканихме вложителя да обясни целия софтуерен развой пред жителите, с цел да знаят какво се случва.

– От няколко месеца говорите упорито за индустриална зона в Търговище, има ли прогрес в случай, че тя се прави по държавна линия?
– Имахме среща с министъра на стопанска система и предложихме наши общински терени, които да се употребяват. Бързам да уточня, че не е теренът на някогашната казарма. Зоната, която предвиждаме е отвън града, на основен път, с цел да бъде налична, само че и да има опция за разширение. Факт е, че най-бързи са вложенията в един град, когато има индустриална зона, в която е квалифицирано всичко – газ, вода, електричество. Инвеститорът идва, утвърждаваме му плана и стартира работа за няколко месеца. Приехме и разпоредба за стимулиране на вложенията в общината и сме в подготвеност да действаме. Сега на ход е страната.

– През април бяхте и в Китай. Направихте първа стъпка за подписване на съглашение за партньорство с град Хъби, който е с население от над 1,6 млн. души. Към какво демонстрират интерес там?
– Бяхме посрещнати с извънредно почитание в Хъби, имахме срещи с производители, вложители, на политическо равнище. Когато взеха решение да се похвалят с техния цех за електрооборудване за коли, бяха сюрпризирани, че и ние имаме подобен цех. Веднага обявиха, че желаят да прегледат и нашето дружество. Проявиха извънреден интерес към минералната вода и не можеха да повярват, че имаме два извора, от които жителите пълнят съдове за персонална приложимост в неограничени количества и без възнаграждение. Там вода от чешма не се пие и за тях това е необикновено благосъстояние – да имаш минерална вода и тя да не се употребява. При тях се употребява всичко, което може да докара да облага, до вложения. Китайците са прагматици и не биха пристигнали единствено поради културния продан. Идват, с цел да създадат вложения. Да видят каква облага могат да имат. Интересното за тях е, че сме на място, което се явява отличен логистичен център. Идвайки при нас, те стъпват на европейския пазар. Имаме съответните терени. Да не забравяме, че летище Пловдив беше купено от китайски вложители, а закритото търговищко летище беше в капитала на Пловдив. Беше спряна продажбата на нашето и доста се надявам, че и за него ще има решение.

– Каква е смяната в Търговище, какво ви споделят хората, а вие какво желаете да постигнете?
– Освен възстановяване на улиците, просветителната мрежа и другите обекти, за мен беше значимо да се усъвършенства и редът в града. Правим транспортна скица на града, каквато до момента изобщо не е имало. След като приключат главните поправки на основните трасета, ще създадем и зони за паркиране, ще забраним избрани места, ще въведем еднопосочен режим по някои. Автопаркът се усилва фрапантно. Скочил е в пъти за последните 5 години. Семействата всеобщо към този момент имат по две, три коли, което основава проблеми. Както на всички места и тук има небогати и богати, само че бъдещето, мисля, за общината ни е положително. Хората правят оценка смяната, поддържат ни. Разбира се, желаят доста повече в ускорени темпове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР