Апелативният съд в Хонконг потвърди правителствено решение за забрана на

...
Апелативният съд в Хонконг потвърди правителствено решение за забрана на
Коментари Харесай

Съд в Хонконг забрани протестен химн с аргумента, че може да бъде използван като оръжие

Апелативният съд в Хонконг удостовери държавно решение за възбрана на протестния химн - " Слава на Хонконг ", обезсилвайки решение на по-долен съд, който отхвърли сходна възбрана поради вероятните " възпиращи резултати ", което това може да има върху свободата на словото, съобщи Ройтерс.

Решението на съда идва на фона на развития, които критици дефинират като подкопаване на върховенството на закона и самостоятелните права в Хонконг, свързани с новия закон за националната сигурност, който Пекин употребява за гонене на опозицонни деятели и закривае на демократични медии.

Казусът с протестния химн има отражение върху свободата на изложение в интернет и активността на компании, в това число интернет снабдители и софтуерни колоси като " Google ", отбелязва Ройтерс.

Съдиите по делото отсъдиха, че основателят на протестния химн е имал желание той да послужи като оръжие.

" В ръцете на тези, които имат желание да подбуждат към разединение и бунт, песента може да се употребява за разпалване за антиправителствени настроения ", написаха съдиите.

Те допълниха, че е " належащо правосъдно разпореждане, с цел да бъдат уверени интернет доставчиците да отстранен проблематичните видеа, свързани с песента " от техните платформи, написа Българска телеграфна агенция.

" Макар интернет доставчиците да не участваха в правосъдния развой, те демонстрираха, че са подготвени да се съобразят с настояването на държавното управление, в случай че има правосъдно предписание ", показаха съдиите.

Полуавтономият Хонконг беше върнат от Англия на Китай през 1997 година, при условия, че се подсигурява запазването на свободите в града под формулата " Една страна, две системи ".

Хонконг обаче няма собствен личен химн. Песента " Слава на Хонконг " беше написана в разгара на всеобщите продемократични митинги през 2019 година и бе считана за всекидневен химн за разлика от формалния китайски химн " Марш на доброволците ", показва Ройтерс.

Решението на съда е ориентирано против тези, които популяризират песента с желание да подбудят към разединение, да загатнат, че Хонконг е самостоятелна страна, или да обидят националния химн, показва Ройтерс.

Изключения се позволяват при осъществяване на законна академична и журналистическа активност, допълниха съдиите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР