Д-р ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 г.

...
Д-р ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 г.
Коментари Харесай

Делян Георгиев: Презастрояването в София е невъобразимо и трябва да спре

Д-р ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 година Женен, с три деца. Завършил е медицина. Работил е като шеф промяна в Центъра за незабавна здравна помощ в София. Кмет на столичния регион " Изгрев ".

" Още на втория ден след встъпването си в служба анулирах приемното време "

- Д-р Георгиев, вие спечелихте локалните изборите в региона безапелационно, само че сложното за вас занапред стартира.

- Спечелих локалните избори с резултат, който не е постиган до този миг в региона от която и да е политическа мощ до момента. Аз бях определен за кмет с най-голяма процентна разлика от всички други досега. Но фактически сложното занапред следва. Целият мандат за мен е огромно предизвикателство. Работата в районното кметство е широкомащабна, разнообразна, всеки ден се случва нещо ново, с което би трябвало да се оправиш - като стартираме от инженерната инфраструктура, градоустройствените решения, минем през образованието и културата. Градът е жива система, която има доста форми. Затова работата е забавна и любопитна, само че не е по никакъв начин лека.

- В какво положение заварихте районната администрация? Имаше ли изненади?

- Изненади постоянно има, само че мисля, че все още към този момент всичко е наред и администрацията работи. Създадени са условия чиновниците да работят в спокойна конюнктура и считам, че в това отношение проблеми няма.

- Кои са първите стъпки, които предприехте в границите на първите три месеца от мандата си?

- С встъпването си в служба започнах да извършвам вижданията си от предизборната стратегия. Първото, което направих, е да задвижа писмено предлагането си за референдум, който да се направи в " Изгрев ". Той ще е за налагане на мораториум върху жилищното строителство. Това беше едно от предизборните ми обещания и ще направя всичко допустимо то да се случи. Редно е хората да могат да вземат участие интензивно в ръководството на местата, в които живеят. Презастрояването е от огромните проблеми и на София, и на " Изгрев ", където се усеща доста съществено, защото регионът е дребен, само че доста мечтан за живеене.

- Презастрояването фактически е сериозен проблем. Една от горещите точки към този момент месеци наред е желанието за издигане на висока жилищна постройка в непосредствена непосредственост до детска градина " Радост ". Жителите на региона нееднократно излизаха на митинг поради плана. Как се развива разрешаването на проблема?

- Този проблем провокира сериозното неодобрение на хората и съответно на родителите на деца от детската градина, която е в непосредствена непосредственост до противоречивия терен. Предприел съм стъпки за решение на проблема. Установихме известни несъответствия в проекта на самия терен и по тази причина съм задвижил процедура по преразглеждането и отпадането му в този тип. Има някои неща, които следва да бъдат поправени, убеден съм, че когато бъде спазена законовата рамка, картинката ще бъде друга. Не желая да ощетявам никого, само че законът би трябвало да се съблюдава. Засега мога да кажа единствено, че на този стадий няма да има градеж на мястото.

Има и други горещи точки в региона - места, за които има предпочитание да бъдат застроени. Някои от тях са безусловно неприемливи, само че това не е изненадващо, тук има съвсем 200 реституирани имота. Хората отстояват правата си и конфликтът е сериозен - от една страна, не би трябвало да се ощетят притежателите, от друга, е нужно да се резервира публичният интерес. Няма да ги загатвам съответно, само че има няколко невралгични точки, които биха довели в бъдеще до доста огромно напрежение, до публично неодобрение. В момента повеждам диалози със притежателите на парцелите, с цел да намерим най-подходящия вид за разрешаване на обстановките. Застрояването в действителност е в невъобразимо огромни мащаби и не е задоволително.

- Колко разрешителни за градеж сте подписали от встъпването ви в служба?

- В региона не е издадено нито едно позволение за градеж. За предходната година те са били 11, за тях за отворени строителни площадки и няма по какъв начин да бъдат спрени. Голяма част от терените са частни имоти на някогашни заводи и складови бази. Ще допълня, че през 2019 година са издигнати здания със 7500 жилища в тях, които ще бъдат заселени тази или другата година.

- Вашият регион също не е подминат от различен неотложен за решение въпрос - с неналичието тук-там в детските ясли и градини. Какви са вашите хрумвания за справяне с казуса?

- Очаквам до година и половина-две регионът да удвои жителите си, което води и до увеличение на децата в градинска възраст. В кв. " Изгрев " да вземем за пример въобще няма детска градина. Разговарял съм с кмета на София - госпожа Йорданка Фандъкова, и с общински съветници за потребността от градеж на напълно нова детска градина. Цялата документи по този план към този момент е задвижена. Проблем обаче е теренът. Общината няма подобаваща повърхност с нужните за детска градина размери. Единственият вид е да получим земя от Националната компания " Железопътна инфраструктура (НКЖИ) към Министерството на превоза. Ако договарянията завършат с триумф, се надявам, че на гара " Пионер " ще имаме нова детска градина.

Общинският фонд е доста дребен и няма налични пространства, които да дават отговор на условията за прилагане от една или две групи като филиал на съществуващи детски градини. Така че единственият вид е нова постройка. За страдание това няма да стане за един-два месеца, само че в случай че планът се реализира в границите на мандата, би било добре.

- Паркирането в региона също е сериозен проблем. Един от разновидностите за решаването му е въвеждане на " зелена " зона. Наложително ли е това?

- " Изгрев " към този момент е част от необятния център и паркирането в региона е проблематично. Ние се трансформираме и в буферен паркинг поради метрото. Претоварени сме и поради съществуването на доста офис здания с хиляди чиновници, които паркират тук и отиват на работа.

" Зелената " зона е някаква форма на контролиране. Не споделям, че тя е идеалният вид и ще позволи проблемите, само че е една опция. Район " Слатина " към този момент задвижи процедурата по въвеждането на платено паркиране и от лятото той ще стане " зелена " зона. Това ще значи, че ще имаме още една гранична територия с платено паркиране - бул. " Цариградско шосе " и жителите на " Слатина " ще могат да оставят умерено колите си при нас, след което ще пресичат булеварда, с цел да си отидат у дома. Това ще донатовари така и така сериозната обстановка. Затова взех решение да направя публично разискване за въвеждането на платена зона, на което да се чуе мнението на хората. То ще бъде на 8 февруари. Нека жителите на трите квартала сами решат какво желаят. Така аз персонално разбирам демокрацията.

- Обявихте, че отменяте приемното време в кметството и ще разговаряте с всеки, който пристигна при вас. Как това оказва помощ на работата ви?

- Още на втория ден след встъпването си в служба анулирах приемното време освен на администрацията, само че и моето. Хората би трябвало да имат достъп до общинската администрация и кмета във всеки един миг. Преди това то беше по два часа един ден седмично тъкмо по обяд. Работещ човек няма по какъв начин да се възползва от този приемен час. Затова който, и когато пожелае, е добре пристигнал. Хората идват с хубави хрумвания, а доста от проблемите, които слагат, могат да бъдат позволени елементарно. Така че посетителите не ми пречат, а ми оказват помощ.

- Като кмет, определен с листата на Българска социалистическа партия, очаквате ли проблеми в връзката със Столичната община?

- В момента връзките с централната администрация на ул. " Московска " 33 са напълно естествени и се надявам да останат такива и в бъдеще. Не считам, че с лека ръка, въз основата на политически пристрастия, може да се пренебрегват 40 000 поданици от региона. " Изгрев " е част от София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР