Д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в

...
Д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в
Коментари Харесай

Д-р Христовски: Третата вълна на COVID-19 бе най-тежка, удари младите

Д-р Боян Христовски, кардиолог и експерт по вътрешни заболявания в, се бори с ковид от първия ден, както се споделя. Той оглавява Коронавирус отделението в болничното заведение. Сформира млад и упорит екип, с който минава през големи провокации. Какво е възприятието, когато стабилизираш интубиран пациент и го върнеш към естествен живот? Как коронавирусът въздейства на сърцето? Ето какво показа той по тематиката пред Dir.bg.

- Д-р Христовски, повече от година сме в плен на COVID-19? Вие сте началник на Коронавирус отделението в болница " Св. София ". Можем ли да го назовем този вирус палач без аналог?
- Вижте, COVID-19 е доста съществено болести. Въпреки всичките начални отзиви, че ще мине като един елементарен грип, всяка нова вълна на ковид потвърди, че това е доста съществено заболяване.

- Вие, като доктор, какво влагате в думите си, с цел да го определите като съществено заболяване?
- Първо приказваме за висока заболеваемост сред хората. На второ място бих сложил сериозния % затруднения, които настъпват както в хода на болестта, по този начин и след преболедуването. Коронавирусът не е като другите вируси. При другите вируси не следим подобен огромен % затруднения, които да водят до толкоз тежка дихателна непълнота и до потребност от кислородолечение.

Друг фактор, с цел да дефинира Covid-19 като съществено заболяване, е този, че имаме доста висока смъртност.

През тази година към този момент в действителност можем да приказваме за доста съществени последици от коронавиреса, тъй като първоначално си мислехме, че ще го заобиколим, че няма да мине толкоз тежко. За палач без аналог е пресилено да се каже, само че и не е лишено от логичност, в случай че погледнем смъртността в международен проект.
 Снимка: Дир.бг
- Как се отразява коронавирусът на болното сърце?
- Самата зараза се отразява на сърцето тежко. Ще забележим какво ще покажат резултатите на към този момент преболедувалите пациенти, само че несъмнено се виждат затруднения в сърдечно-съдовата система. Коронавирусът, като редовно заболяване, с изключение на белия дроб атакува много органи в човешкото тяло. Имаме данни за тромбоемболизъм, данни за развиването на хепатити.

Сред най-опасните неща, които се следят, е образуването на микротромби, а това може би е и една от водещите аргументи за високата смъртност.

Пораженията са разнообразни. Всяко вирусно заболяване може да повреди самия мускул на сърцето като орган, да докара до миокардит, перикардит. Това са много съществени болести. Вече се приказва и за огнищен миокардит. Различни елементи от самия мускул на сърцето са обхванати от възпалителния развой. Нещата могат да бъдат безсимптомни, само че може да има и затруднения като ритъмно-проводни нарушавания. Много е значимо хората да бъдат добре осведомени, откакто прекарат ковид. Иначе България е измежду първите места в света по сърдечно-съдови болести. И като съществена причина бих показал неприятния метод на живот, неприятния метод на хранене.
 Самата зараза се отразява на сърцето, твърди медикът
Самата зараза се отразява на сърцето, твърди медикът
Снимка: Дир.бг
- На база пациентите, които са минали през вас в отделението на болница " Св. София ", какви усещания имате за провалите на вируса върху сърцето и по какъв начин се грижите за хората?
- При нас, в " Св. София ", се вижда наклонност за едно доста постоянно посещаване на хора, които са прекарали ковид, при кардиолог. Спокойно мога да кажа, че хората в действителност обръщат внимание на своето здраве. В случая това, за което приказвам, е чиста проби профилактика и предварителна защита. Над 40% от нашите пациенти, които са минали през отделението ни за Коронавирус, по-късно са минали през кардиолог, с цел да си създадат тази профилактика. Така те имат съответна и точна информация за положението на сърдечно-съдовата си система.

- Много хора се оплакват, че имат интензивен пулс по време и след преболедуването от ковид? Това особено ли е?
- Има такова нещо. Както се вижда интензивен пулс, по този начин има и занимателен пулс. Когато човек се намира в хода на болестта от ковид, когато има инфекциозен развой в организма, може да се отчетат ритъмно-проводни нарушавания, респективно ускорение или закъснение на сърдечния пулс. При хора, преболедували ковид, в случай че се вижда такава наклонност може да се направи проучване с холтер, което да даде доста точна визия за това по какъв начин един човек се възвръща.
 Д-р Христовски е началник на Коронавирус отделението в болница „ Св. София “
Д-р Христовски е началник на Коронавирус отделението в болница „ Св. София “
Снимка: Дир.бг
- Като началник на Коронавирус отделението в болничното заведение с какво се сблъскахте първоначално и какво е в този момент особеното? Колко бързо се организирахте, с цел да приемате пациенти с ковид?

- Чисто административно и структурно не беше доста елементарно да се организираме. Но ние взехме доста младежи при нас в Коронавирус отделението.

Беше забавно, само че и плашещо, тъй като се сблъскваме с едно ново заболяване.

Имахме много медикаменти и лекарства, само че ни трябваше малко време и опит, с цел да знаем в какъв миг от хода на болестта да използван точното лекарство, с цел да бъдем оптимално потребни за пациента. Когато тръгваш да правиш нещо, само че нямаш задоволително опит, не е елементарно. Но с всеки минал ден и месец трупахме опит и ставахме по-уверени в себе си и силите си. Със сигурност в бъдеще към този момент имаме тази подготовка и този опит по какъв начин да се работи по-рационално при оправянето с пандемия. Заедно с мен бе и лекар Симеонов, началник на реанимацията в нашата болница. И мисля, че се справихме, приказвам дружно с другите сътрудници, чудесно. С доста възторг се включиха най-опитните сестри от всички отделения. Тръгнахме стремително, а работата потръгна доста добре. Много сме удовлетворени от резултатите.

Загубихме пациенти, само че и спасихме хора в доста тежко положение.

Желанието на сътрудниците да работят в такава напрегната среда даде позитивен резултат. Все отново, когато става въпрос за най-тежките случаи, когато пациентите са сложени на апаратна вентилация, и у нас, и в международен проект нещата не са от най-хубавите като излаз. Но си нямате на визия какъв брой супер щастливи бяхме в редица случаи, когато успяхме да създадем по този начин, че интубиран пациент да се върне към обикновено дишане и в следствие да излезе от болничното заведение в доста положително положение.
 COVID-19 е доста съществено заболяване, споделя доктор Христовски
COVID-19 е доста съществено заболяване, споделя доктор Христовски
Снимка: Дир.бг
- Минахме през три талази на вируса. Коя бе най-силната?
- Третата. Категоричен съм. През февруари месец останахме в отделението единствено с трима пациенти и общо взето всички си отдъхнахме. Даже, почтено казано, през главата ми минаваше мисълта, че може би нещата са завършили. И по този начин, с възприятие на добре свършена работа и облекчение, си мислех за финалната права, само че... След това пристигна третата вълна, която несъмнено мога да кажа, че бе най-тежка.

- Защо бе най-тежка?
- Защото при нея заразяването бе всеобщо, позвъняванията ми на телефона тогава стигнаха до 1000 дневно. Отделенията в цялата страна бяха цялостни, сътрудниците бяха изморени. И тогава се видя наклонността, че доста младежи са изумени тежко от вируса. Много младежи го изкараха доста, доста тежко. Рязко падна възрастовата граница. Третата вълна на COVID-19 удари младежите. От друга страна, ние към този момент имахме насъбран опит и знаехме кои медикаменти по какъв начин се употребяват. Вече разполагахме и с редица характерни медикаменти и по този метод успяхме да помогнем на пациентите.

През третата вълна имахме доста малко интубирани пациенти.

Така че едното бе за сметка на другото. Определено доста добре се справихме, макар че бе най-тежко.
 България е измежду първите места по сърдечно-съдови болести, споделя лекарят
България е измежду първите места по сърдечно-съдови болести, споделя лекарят
Снимка: Дир.бг
- Какви наблюдаване имате при хората, които са преболедували ковид? Как протича постковидния интервал?
- Ако визираме сърдечни проблеми, можем да приказваме най-много за перикардит, перикарден излив. Това е постоянно срещано затруднение от каквато и да било вирусна зараза. Хората не би трябвало да се тормозят като чуят перикарден излив, тъй като най-често - в 90% от случаите, става въпрос за доста дребен излив. Това е една реакция на външната обвивка обвивка на сърцето. Изливът с течение на времето се резорбира и всичко се възстановява. Няма някакви трайни последици или нещо, което да тормози хората. Всички пациенти, които са имали някакви проблеми със сърдечно-съдовата система преди болестта от ковид, e добре да си извърнат по-подробно внимание. А всеки, който има някакви терзания, дано си направи едно ЕКГ и една ехокардиография - това е изцяло задоволително, с цел да се реши моментното му положение и индивидът да знае.

 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Ваксината ли ще ни избави от ковид?
- Много хора ме питат, в действителност това важи и за другите сътрудници лекари, каква ваксина да си сложат? Аз ще отговоря по този начин. Много е значимо да вярваш на своя доктор. Когато вярваш на своя доктор, нещата се случват по-добре. В момента не считам, че има някой доктор, който може да изрично да каже ей тази ваксина е по-добра от другата, тъй като... Аз не мога да дам такава рекомендация. Все още текат изследвания, разполага се с доста малко информация, има доста къс интервал на клиничните тествания, на проби, които се организират. Интересна ще е информацията от хората, които към този момент са се ваксинирали. Много данни ще излизат. Аз, за себе си, мога да кажа, че съм един първите, които си сложиха РНК ваксина. И си сложих такава ваксина, тъй като такава беше избрана за за лекарите от първа линия към оня миг. Не считам, че имунизациите отстъпват една от друга. Не съм осведомен с комерсиалните войни сред производителите на ваксини,

само че е реалност това, че слагането на ваксина дава отбрана.

А тази отбрана ще ни помогне да се понижи разпространяването на ковид, което е и задачата. В нашата болница " Св. София " също имаме зелени коридори и имаме имунизационен център. До момента сме сложили над 4 хиляди ваксини. Имунизираме както наши пациенти, по този начин и хора, които непринудено са пристигнали. Коментира се, че има хора, които са си сложили ваксина, само че се разболяват. Има го този миг, само че и също такта е налице това, че те прекарват заболяването по-леко. Ще ни би трябвало време, с цел да може да създадем по-обстоен разбор за това кой се заразява след слагане на ваксина и какъв брой време има антитела. Статистиката от последните дни за трайно понижаване на заболелите ме радва и ме прави оптимист, че вървим към трайно стабилизиране на обстановката.

* Д-р Боян Христовски
Завършва висше обучение в Медицински Университет-София през 2005г. От 2006 година е специализант по вътрешни заболявания в " Александровска болница ". От 2008 година е лекар-ординатор в Отделение по вътрешни заболявания към МБАЛ " Света София ". През 2012 година придобива компетентност по вътрешни заболявания. През 2017 придобива компетентност кардиология в НКТ Трета градска и Сити клиник. Магистър по здравен мениджмънт от 2009 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР