Д-р Асен Келчев завежда отделението по кардиохирургия към Аджибадем Сити

...
Д-р Асен Келчев завежда отделението по кардиохирургия към Аджибадем Сити
Коментари Харесай

Д-р Асен Келчев: Тормозим аортната си клапа с високо кръвно, цигари и обездвижване

Д-р Асен Келчев завежда отделението по кардиохирургия към " Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ ". Завършва медицина с отличие в Медицинския университет в София през 2004 година Има две специалности по кардиохирургия и по съдова хирургия, както и магистърска степен по " Здравен мениджмънт ".

Той е един от иноваторите в кардиохирургията у нас.

" сред 60 и 100 пъти в минута тя се отваря и затваря "

- Д-р Келчев, по кое време се постанова интервенция на сърдечна клапа?

- Сърцето има 4 клапи, 3 от които най-често са обект на кардиохирургията, четвъртата клапа е обект най-вече на детската кардиохирургия.

- Коя клапа на сърцето се поврежда най-често?

- Най-често от увреда, налагаща кардохирургична намеса, страда аортната. Тя е ситуирана на изхода на сърцето, сред лявата камера и аортата (най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло).

- Какво постанова промяната на аортната клапа, какви видове увреждания претърпява тя с годините?

- Типът на увреда на аортната клапа бива най-общо два типа: незадоволително отваряне на клапата (аортна стеноза) и незадоволително затваряне на клапата (аортна инсуфициенция), увредата също може да е комбинирана.

- По какво да разберем, че имаме проблем с аортната си клапа?

- Оплакванията, свързани със заболяване на аортната клапа, са най-често лесна отмалялост, загуба на схващане и/или болежка в сърдечната област (стенокардия). Именно те водят пациентите при лекаря. Много рядко обаче аортната стеноза се показва за пръв път с неочаквана сърдечна гибел. Въпреки че това затруднение не е толкоз постоянно, в последните години се възприе високостепенната аортна стеноза да се оперира и при безсимптомни пациенти, тъй като рискът от процедурата е по-нисък от риска за неочаквана сърдечна гибел.

- Кое проучване е уместно за разкриване на проблеми с клапите на сърцето?

- Ехокардиографията е методът, с който се прави оценка функционалността на клапния уред на сърцето и нуждата от намеса. Такова проучване е добре да се прави един път годишно при пациенти над 50 година дружно с другите профилактични прегледи за онкологични болести.

- Има ли пациенти, при които аортната клапа е по-податлива на увреда?

- Бикуспидната аортна клапа е най-честото вродено сърдечно положение, което компрометира работата й и подготвя нейната увреда в по-млада възраст. При това положение (не споделям заболяване), аортната клапа вместо 3 платна има 2. Това основава изискване за по-лесната й увреда, както по вида стеноза, по този начин и по вида инсуфициенция. Освен това пациентите с бикуспидна аортна клапа имат податливост към формиране на аневризми (резширения) на аортата. При тези пациенти е добре да се заобикалят рискови физически натоварвания, изключително свързани с повдигане на тежести.

- Аортната стеноза има ли връзка с възрастта?

- Естествено, с възрастта честотата на аортната стеноза се усилва, най-голяма част от пациентите ни са в края на 60-те и 70-те години от живота си. С напредването на медицината и удължаването на живота се срещат към този момент и много пациенти в осмата както и някои в деветата си декада.

- Как се лекуват болесттите на аортната клапа?

- Характерното за нашата болница е, че всеки пациент с аортна клапна болест се преглежда на мултидисциплинарен медицински колегиум, включващ кардиохирург, инвазивен кардиолог, клиничен кардиолог и анестезиолог и в сходство на неговия рисков профил от интервенцията се взема решение за държанието - хирургия или слагане на транскатетърна клапа (TAVR). При пациентите с висок хирургичен риск, както и при тези с сдържан риск и повече съпътстващи болести, се предлага транскатетърна намеса, т.е. слагане на клапа през артерия на крайници. При пациентите с невисок риск и по-голямата част от пациентите с сдържан риск се ползва хирургична промяна на аортната клапа.

- Хирургична промяна на клапата значи огромен прорез по средата на гърдите и постепенно възобновяване, нали?

- Съвременните трендове в хирургията изобщо са понижаване на хирургичната контузия с потребление на по-щадящи оперативни достъпи. На това залагаме и ние, като се стремим хирургичният прорез да не е по-голям от 6-10 см, като не се разделя цялата гръдна кост. Това понижава следоперативното кървене, форсира възобновяване и има положителен психически резултат върху пациентите. Да, пациентите ни са удовлетворени от дребния прорез и са някак по-щастливи. Все отново поради дребния прорез не може да си позволим да рискуваме резултата от интервенцията, тъй че сортираме деликатно пациентите. Вече разполагаме с нови устройства и принадлежности, с които през дребен прорез може да се правят комплицирани фини операции.

Следващата стъпка в минимално инвазивната аортна клапна хирургия е рутинното въвеждане в практиката ни на аортното-клапно протезиране през второ дясно междуребрие. Разрезът е водоравен (6-8 см) малко по-голям от разреза при слагане на пейсмейкър, в профил на гръдната кост, без да се нарушава целостта й. При пациенти с противопоказания за минимално инвазивна процедура използваме класическата интервенция, при която разрезът е 20 см с отваряне на целия гръден панер. При класическата интервенция обаче следоперативнато възобновяване е към 2 месеца, в които пациентът би трябвало да заобикаля физическо натоварване, да спи по тил, да не кара и прочие При новите техники рискът от затруднения е най-малък, доста ниска е загубата на кръв, а възстановителният интервал е към 10 дни.

- Прилага ли се към този момент у нас промяна на аортна клапа, без да се разрязва гръдната кост?

- Преди дни водещият европейски кардиохирург проф. Виктор Косташ, който е медицински шеф на Центъра за сърдечносъдови болести в румънския град Сибиу бе в нашата болница с целия си екип - операционна сестра, анестезиолог, кардиолог и перфузионист (медицински експерт, който ръководи машината " сърце-бял дроб " ) и дружно с нашия екип оперирахме трима пациенти сред 70 и 80 година Идеята беше те да ни предадат напълно опита си, тъй че всеки по веригата да бъде осведомен с всички елементи при процедурата, с цел да бъдат пациентите в оптималната сигурност. В Румъния да вземем за пример тази техника се ползва от няколко години и към този момент имат над 500 такива интервенции. Операцията е комплицирана, употребяват се специфични микро принадлежности и други нови устройства - титаниеви закопчалки за автоматизирано завързване на конците, които понижават времето на осъществяването й. Ще се стремим да я превърнем в рутинна.

- Има ли нещо забавно и съвременно в лекуването на аортната инсуфицинция?

- От една година започнахме стратегия за осъществяване на интервенции при младежи с повредено затваряне на аортаната клапа. Най-често това са пациенти с бикуспидна аортна клапа, при които е допустимо осъществяване на пластика на клапата, без да има потребност от промяната й. Така се понижава рискът от наложителните при слагането на механична клапа лекарства за разреждане на кръвта. За тези оперативни интервенции в нашата болница гостува президентът на Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия проф. Руджеро Де Паулис. Той идва освен, с цел да прави аортни пластики при пациенти с бикуспидна аортна клапа, само че и ни оказва помощ да въведем рутинно в практиката си аортно-клапно-съхраняващи интервенции при аневризми на аортата, при които задачата е аортната клапа на пациента да бъде непокътната и да се смени повредената от аневризма стена на аортата. Очакваме го още веднъж в края на октомври.

- Какъв е ключът към триумф за лекуването на болесттите на аортната клапа?

- Навременното слагане на диагнозата и предприемане на намеса най-подходяща за съответния пациент е ключът към триумфа. Благодарен съм на целият екип за ентусиазъма, търпението и целеустремеността при въвеждането на новите процедури, имащи за цел подобряването на качеството на предлаганите от нас услуги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР