Д-р Ахмад ал-Мадбух е посланик на Палестина в София от

...
Д-р Ахмад ал-Мадбух е посланик на Палестина в София от
Коментари Харесай

Палестинският посланик у нас: Нетаняху желае не мир, а разширяване на окупацията

Д-р Ахмад ал-Мадбух е дипломат на Палестина в София от 2009 година и е доайен на дипломатическия корпус в България. Роден е в Бейрут, Ливан, и е бакалавър по политически науки в Ливанския университет. Той е и магистър по обща медицина от университет в Ростов на Дон, Русия, и има докторат по урология от Московски университет. Завършил е дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Женен, с едно дете.

- Ваше Превъзходителство, каква е обстановката с така наречен палестински проблем през днешния ден? Преди дни на конференция в София, проведена от посолствата на Иран, Палестина, Сирия, Ирак и Алжир, Вие казахте, че този комплициран проблем е станал още по-сложен след стъпването в Белия дом на президента Доналд Тръмп. Бихте ли пояснили?

- Наистина, израелско-палестинският спор е комплициран проблем, само че решението му е просто, в случай че се обърнем към интернационалното право и резолюциите на Организация на обединените нации за споразумяване на спора на правилото на двете страни при запазване на правото на завръщане на бежанците. Тръмп не приказва за две страни и това усложнява нещата. Причината е, че той няма ясна идея и с всяко свое изказване и решение отваря вратата за доста разновидности, само че с това излиза от интернационалния консенсус, от интернационалните резолюции.

- Днешните рецесии по света като че ли изместиха погледа на интернационалната общественост от протичащото се в Палестина. Информациите са на първо място свързани с решението на президента Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и решението за Голанските възвишения, които съгласно Вашингтон би трябвало да принадлежат на Израел. Има ли излаз от тази обстановка поради позициите на Палестина по тези въпроси?

- Това, което ние споделяме, е, че Тръмп подари един град на повече от 5000 на една страна, чиято възраст е 72 години, а пък неговата лична страна е към 250-годишна. За нас Източен Ерусалим е неделима част от палестинската територия и ще остане вечно столица на Палестина. Затова споделих, че Тръмп мощно усложнява нещата. Според резолюциите на интернационалната общественост Ерусалим е окупиран град. Тръмп подарява нещо, което не му принадлежи, и го подарява на някого, който няма право на него. Същото се отнася и за Голан, окупиран през 1967 година, който в този момент се подарява на Израел. Според нас това евентуално е началото на използването на " Сделката на века ", за която приказват във Вашингтон. Нашата позиция е изрично срещу " договорката на века ", в случай че това е нейното начало.

-Защо отказвате да участвате в идната конференция в Бахрейн, която ще има за тематика Палестина, само че под мотото " За подем и развиване "?

- Ние заехме безапелационна позиция срещу присъединяване във форума, който следва да се организира в Бахрейн, тъй като първо би трябвало да бъде комплициран завършек на окупацията на палестинските територии, а след това да се приказва и да се работи за развиване на тези територии.

-Има информации за идно посещаване на Вашия президент Махмуд Аббас в Москва за диалози с президента Путин. Какво чака палестинският народ от тази среща?

- Русия заема решителна позиция по отношение на близкоизточния спор. Тя е за споразумяване на казуса въз основа на правилото за две страни, признава Източен Ерусалим за столица на Държавата Палестина и приканва за решение въз основата на интернационалното право и резолюциите на Организация на обединените нации. Това е, което желаеме и ние. Русия е велика мощ и ние се обръщаме към нея за поддръжка против " договорката на века ".

-Отговорят ли на истината известията, че в Москва има възможност президентът Махмуд Аббас да се срещне и с премиера на Израел Нетаняху? Възможен ли е разговор сред двете страни в обстановка на десетилетни несъгласия и борби?

- Ние в никакъв случай не сме отказвали среща с Нетаняху. Путин неведнъж е отправял покана за среща сред Израел и Палестина с присъединяване на Русия. Но Нетаняху постоянно е отказвал под разнообразни претексти. Той не желае мир, работи не за мир, а за разширение на израелската окупация, за задълбочаване на окупацията, за разширение на колонизационното строителство на противозаконните селища. В момента Нетаняху е в затруднено състояние, тъй като се провали в опитите да образува държавно управление и не е ясно дали ще победи на идващите избори. Нашата позиция по отношение на разрешаването остава въз основа на предлагането на президента Аббас за договаряния под интернационална закрила с авансово избран таван във времето и според интернационалното право и интернационалните резолюции. Палестинският компромис е изработен още през 1988 година, когато ние приехме страната Палестина да бъде основана върху окупираните през 1967 година палестински територии, което съставлява 22% от територията на Палестина - по-малко от половината от териториите, предопределени за палестинската страна съгласно резолюцията за делене на Палестина.

-Смятате ли, че Европейски Съюз прави задоволително, с цел да спомага за намиране на трайно решение на спора Израел - Палестина?

- Ние бихме желали Европейски Съюз да играе по-активна роля в политическо отношение. Европейски Съюз има голям брой и разнообразни лостове за въздействие върху Израел. Например посредством съглашението за партньорство с Израел. То би могло да се употребява, като да вземем за пример не се реализира прогрес по това партньорство, в случай че няма прогрес към спокойно решение на спора. Ролята на Русия няма да редуцира пътя, само че способства за реализиране на решение.

-Като дълготраен дипломат на страната си в София Вие участвате интензивно в дипломатическия живот на нашата столица, както и в събития от публичен интерес. Представяте книги, филми, организирате Дни на палестинската просвета. Помага ли това и по какъв начин на идеята Палестина?

- Изключително съм благополучен, че работя в България. Официалната българска позиция е в поддръжка на правата на палестинския народ и за съблюдаване на правилото за споразумяване на спора посредством две страни. Между българския и палестинския народ има доста сходства в културно отношение. Вземете да вземем за пример огромната аналогия сред българските и палестинските шевици. Освен това има огромен брой палестинци, които са приключили висше обучение в България и гледат на нея като на втора татковина.

-Ако Джон Болтън, консултант на президента Тръмп по националната сигурност, в действителност се срещне в Ерусалим с Николай Патрушев, секретар на Руската работа за сигурност, както бе оповестено наскоро, това по какъв начин би се отразило на обстановката с така наречен палестински проблем? А в случай че участва и Меир Бен Шабат, ръководител на Израелската работа за сигурност? Едва ли единствено Сирия ще е тематика за диалог.

- Независимо дали американци и руснаци ще се срещнат и дали ще бъде там и представител на Израел, позицията на Русия няма да се промени - тя поддържа правилото за споразумяване посредством две страни и според наредбите на интернационалното право. Разбира се, в центъра на вниманието на тази среща биха били Сирия и Иран, където обстановката е напрегната.

-Как бихте коментирали изявлението на държавния секретар Помпео, че " съглашението на века за Близкия изток може да се провали, тъй като няма опция за действителни диалози "?.

- Още когато първоначално Тръмп заприказва за " договорката на века " и я стартира с това, че подари Ерусалим на Израел, ние прекратихме всевъзможни контакти с американската администрация. Казахме, че договорката няма да мине, тъй като не може да има решение, накърняващо правата на палестинския народ, а той се придържа към правилото за споразумяване посредством две страни, Източен Ерусалим - столица на Палестина и опазване на правата на бежанците, постановени от резолюция 194 на Организация на обединените нации. Ние казахме на американците да не си вършат труда, договорката няма да мине, както и всяко друго нарушаване на интернационалното право, което се отнася до Палестина. Но сходни нарушавания са опасност освен за Палестина, те засягат всички страни в света, тъй като неспазването на интернационалното право ще тласне света към закона на джунглата, където мощният изяжда слабия, ще се разразят спорове във всички краища на света. Затова ние призоваваме всички да съблюдават интернационалното право, което е защитен клапан против трета международна война.

-Винаги сте подчертавали поддържането на положителни връзки сред България и Палестина. Получавате ли нужната Ви поддръжка и схващане от страна на София? Бихте ли желали нещо съответно в тази тенденция?

- Ние сме признателни на България за твърдата позиция за съблюдаване на правилото за две страни, за съблюдаване на интернационалното право и безапелационната й позиция да не признае Ерусалим за столица на Израел и да не реалокира посолството си в Ерусалим.

-Какво бихте желали още да знаят българите за Палестина?

- Бихме желали българите да знаят, че Палестина е на стадия на Ботев и Левски, който българите са минали от дълго време. Надяваме се българите да схванат, че нашата битка е срещу израелската окупация и за извоюване на действителна самостоятелност. Ние сме миролюбив народ. В течение на цялата си история земята на Палестина е наричана земя на мира и един ден мирът ще настъпи по цялата палестинска земя и народите в целия регион ще заживеят в мир и съгласие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР