Credit Suisse Group AG беше осъдена за това, че не

...
Credit Suisse Group AG беше осъдена за това, че не
Коментари Харесай

Bloomberg: Credit Suisse e осъдена за пране на пари, свързано с български наркотрафикант

Credit Suisse Group AG беше наказана за това, че не е предотвратила прането на пари от български трафикант на кокаин, като това е първата в историята наказателна присъда на огромен швейцарски заемодател в историята на страната, написа Bloomberg.

Присъдата, в която някогашен управител в банката също беше наказан по обвинявания в пране на пари, беше постановена от висшия углавен съд на Швейцария в понеделник следобяд. Credit Suisse ще бъде санкциониран с 2,1 милиона $, постанови съдът.

Решението е още един удар върху опетнената известност на Credit Suisse, която твърди, че закононарушенията датират от ера, когато стандартите за бистрота не са били толкоз строги. Банката се бори с поредност от кавги, които доведоха акциите й до съвсем рекордно ниски равнища и може да бъде изправена пред втори обвинителен акт по откъслечен случай по-късно тази година, написа още Bloomberg.

Credit Suisse разкритикува делото поради това, че е заведено толкоз години след въпросните събития. Банката изрази своето „ учудване “ в края на 2020 година, когато швейцарската прокуратура обществено я упрекна в закононарушения, свързани с пране на пари, като се има поради, че хипотетичните закононарушения са осъществени сред 2004 и 2008 година Credit Suisse съобщи в изказване в правосъдното произвеждане, че „ безусловно отхвърля като неоснователни всички повдигнати против нея обвинявания по този този въпрос и е уверена, че някогашният ѝ чиновник е почтен “.

Но съгласно швейцарското законодателство локалните прокурори могат да издигнат наказателни обвинявания против банки, в случай че считат, че тези институции не са създали задоволително, с цел да ревизират клиентите си и техните пари за явни връзки с противозаконна активност. Бившата шефка на Credit Suisse, която може да бъде посочена единствено като Е. според швейцарските ограничавания за дискретност, е приемала депозити под формата на кеш банкноти, които постоянно са надхвърляли 500 000 евро едновременно, съгласно обвинителния акт от 515 страници. Паричните депозити са били доста публикувани поради тежкото положение на българските банки по това време, сподели тя в свидетелски показания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР