Covão dos Conchos – езерото със загадъчната дупка. В центъра

...
Covão dos Conchos – езерото със загадъчната дупка. В центъра
Коментари Харесай

Covão dos Conchos – езерото със загадъчната дупка

Covão dos Conchos – езерото със загадъчната дупка. В центъра на Португалия се издига най-високата планинска верига в страната.  Там е предпазената зона на естествения парк Serra da Estrela. На това място е ситуирана водна линия със странна дупка посред езерото.

Нарича се Covão dos Conchos – изкуствено езеро с идеално кръгла дупка, толкоз сюрреалистична на тип, че наподобява на “звездна врата ” или портал към друго измерение.

Въпреки другите мислени хипотези, това не е нищо повече от дребен неестествен язовир с камбанообразен преливник от гранит и бетон, издигнат през 50-те години на предишния век, за ориентиране на събраната от езерото вода към Лагоа Комприда, където се генерира водноелектрическа сила.

Covão dos Conchos става прочут след като  през 2016 година излизат поредност от видеа, записани от португалски туристи с дрон. Те демонстрират по какъв начин водите на лагуната се втурват в гигантска фуния и мистериозно изчезват…

Това оборудване дотолкоз се вписва в пейзажа на езерото, че наподобява като естествена фуния, заобиколена от растения и дребни водорасли.  Сякаш е като деветото знамение на света.

Истината е, че това място е красиво и си заслужава да бъде посетено, само че не е единственото. Цялата планинска верига е прелестна, и с цел да оцените цялата й хубост, ще би трябвало да напуснете основните пътища, да се простите с колата си  и да навлезете по-дълбоко в планината.

За да стигнете до Covão dos Conchos не е елементарно, защото би трябвало да извървите към 10 километра (2 часа пеша) през планински терен, който не е подобаващ за всеки, само че ще бъдете възнаградени с доста скрити хубости.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР