COVID-пандемията е причина много хора да отложат плановете си за

...
COVID-пандемията е причина много хора да отложат плановете си за
Коментари Харесай

Растат кредитите за ремонт на дома и обединяване на задължения

COVID-пандемията е причина доста хора да отсрочат проектите си за промяна на обзавеждането в жилището или за пътешествия и почивки, да станат по-внимателни към бюджета си и да се фокусират върху по-дългосрочни вложения. Това демонстрира анализът на БНП Париба Лични Финанси за потребителските заеми, отпуснати тази година.

В интервала май-октомври българите в 80% от случаите са кандидатствали за заеми за ремонт на дома, за сливане на отговорности и за покупка на употребяван автомобил, показват от банката, профилирана в бързите заеми. Това значи, че финансирането от БНП Париба Лични Финанси е при доста по-високи лихви от общоприетите заеми на търговските банки.

Средната сума на заявките за потребителски заеми към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца, е 7071 лв., което е доста близо от преди година, когато сумата бе 7160 лв.. В съпоставяне с предходната година обаче доста пада междинната сума на заемите за ремонт на жилище - от 7075 лева на 6774 лева, както и за покупка на автомобил - от 7373 лева на 7182 лева

В същото време нараства междинният размер на новоотпуснатите заеми за сливане на остарели отговорности. Ако през 2019 година те са били за средно 9504 лева, то в този момент доближават съвсем 10 000 лева От банката разясняват тази наклонност като повишение на финансовата култура на консуматори, защото те осъзнават, че обединяването на кредити икономисват време и пари, закото така заплащат единствено една вноска към една кредитна институция, освен това постоянно при по-добри условия.

По време на COVID-пандемията е напълно предстоящо да понижава ползата към заеми, които финансират почивки и пътувания. Пада освен техният дял по отношение на общите новоотпуснати заеми, само че и междинната сума, теглена за отмора - до 2 277 лева, което е със 17% по-ниско отпреди година.

Значителен спад на междинния размер на заема има и при заявленията за покупка на обзавеждане - тази година междинната сума е 4221 лева, а година по-рано е била 4 833 лева Намалява и делът на заемите, теглени поради потребността от пари в брой - от 10.3% преди година на 7.6% в този момент, а междинната сума се е свила със 160 лева до 4008 лева. 

Леко нараства междинният заем за финансиране на лекуване - от 3857 до 3973 лева, който има към 4% дял измежду бързите заеми.

                               Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР