COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни

...
COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни
Коментари Харесай

Откъде идва грешката с по-ниските пенсии през януари? Говори...

COVID добавките и пенсиите би трябвало да бъдат изплащани на обособени ведомости, с цел да няма комплициране измежду възрастните хора кое е пенсията им и кое е Коронавирус добавката. Това съобщи общественият министър Георги Гьоков пред публицисти преди съвещанието на парламентарната комисия по труда и обществената политика.

По думите му, значимо е да се изясни на пенсионерите, че Коронавирус добавките са подкрепящи поради рецесията, а не са част от пенсията. Отделно би трябвало да бъде написана и еднократната добавка от 75 лв. при слагане на две дози ваксина, счита Гьоков.

Той съобщи, че държавното управление ще съблюдава обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари по отношение на предходната година, като през февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс Коронавирус добавката от 60 лв. по отношение на декември предходната година, ще получат добавки - за януари и февруари, тъй че да няма ощетени.

" Продължавам да настоявам, че нито една пенсия не е понижена, в противен случай - увеличени са приблизително с 12,5 % ", съобщи министърът на труда и обществената политика и още веднъж акцентира, че грешката идва от смесването на подпомагането за здравната рецесия и пенсиите на хората.

Попитан дали може добавката да се дава през Агенцията за обществено подкрепяне, министърът сподели, че е допустимо, само че хората би трябвало да знаят, че организацията работи по специфичен режим и едно от изискванията е, че всички би трябвало да подадат документи за това подкрепяне, което значи, че над два милиона пенсионери би трябвало да се наредят на опашка.

Национален осигурителен институт има традиция в изплащането на добавки към пенсията, не е проблем изплащането на добавки, не бих казвал, че е единственото решение махането на добавката от пенсионната система и изплащането й от обществената система, разяснява Гьоков.

Към това ще преминем след прекъсването на добавката след юни, възрастните хора с приходи под прага на беднотия ще бъдат подпомагани от АСП, уточни Гьоков.
Свързани вести Национален осигурителен институт: Малко над милион българи са ощетени от по-малки пенсии Всеки втори пенсионер с по-малко пари през януари Социалният министър: Таванът на пенсиите би трябвало да отпадне
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР