COVID-19 ще натовари компаниите в световен мащаб с нов дълг

...
COVID-19 ще натовари компаниите в световен мащаб с нов дълг
Коментари Харесай

С 1 трлн. долара ще скочи глобалният корпоративен дълг

COVID-19 ще натовари фирмите в международен мащаб с нов дълг за 1 трлн. щ. $ през 2020-а вследствие на напъните им да заздравят финансите си в спешното време. Това е заключението от ново изследване на 900 водещи интернационалните групи, извършено от световния управител на активи Janus Henderson.

Безпрецедентният растеж в цифрово измерение (12%) значи, че световният корпоративен дълг ще доближи към 9.3 трлн. $, приравнявайки продължаващото от години акумулиране на фирмени отговорности до размера на общественото задължение на средноголеми страни.

През предходната година също имаше внезапно нарастване - с 8% - на корпоративните отговорности, главно поради покупко-продажби за сливания и поглъщания и поради евтините заеми за финансиране на назад изкупуване на акции и за погашение на дивиденти. Тазгодишният скок обаче ще е по радикално друга причина - защитен буфер против вируса, който пресушава облагите и трансформира всичко.

Сет Мейер - управител на портфейли в Janus Henderson - показва, че фирмите са емитирали дългови бумаги за 384 милиарда щ. $ от януари до май, като по негови оценки през последните няколко седмици е бил маркиран нов връх на продажбите на по-рисковите, "високодоходни " компании с по-ниски кредитни рейтинги. Мейер показва, че през март кредитните пазари са били отворени единствено за най-надеждните първокласни компании и затворени за всички останали. Това се е трансформирало през идващите месеци с помощта на стратегиите на централните банки - главно на Федералния запас, Европейската централна банка и "Бенк ъф Джъпен "- за изключителни покупки на корпоративни дългови бумаги.

Компаниите, включени в показателя на новия дълг, изчислен от Janus Henderson, към този момент дължат съвсем с 40% повече в сравнение с през 2014-а, като дълговият растеж е изпреварил значително нарастването на фирмените приходи.

Печалбите преди облагането с налози на обследваната група от 900 компании са се повишили с общо 9.1% - до 2.3 трлн. щ. $. Съотношението на дълга към акционерния капитал е достигнало рекордните 59% през 2019-а. До нови върхови стойности е скочил и делът от облагите за обслужване на лихвените заплащания.

Компании от Съединени американски щати дължат съвсем половината от световния корпоративен дълг - 3.9 трлн. $ - най-скоростният растеж за последните пет години от което и да било друго развито стопанство като се изключи Швейцария.

На второ място е Германия със 762 милиарда $. Германски са и три от най-задлъжнелите компании в света, в това число и дълговият "първенец " - "Фолксваген " - и неговите 192 милиарда $ задължения - съвсем колкото на Южна Африка и на Унгария.

За разлика от тези "отличници ", една четвърт от проучените компании в новия показател не дължат нищо, а някои даже имат огромни кешови запаси. Най-много - 104 милиарда $ - е натрупал притежателят на "Гугъл " - "Алфабет ".

Според Мейер кредитните пазари към този момент няма да подхващат ограничения, с цел да се върнат на предкризисните си нива поради продължаващото разпространяване и даже активизиране на вируса, което тревожи изключително вложителите.

Ако се върнем към 2019-а, максимален е бил делът на насъбраните до 31 декември фирмени отговорности в секторите на индустрията и на стоките за дълготрайна упатреба - по 16% всеки. След тях с 15% дял са били фирмите от сферата на връзките и медиите, с 14% - от комуналните услуги, с 13% - от петрония, газовия и енергиен бранш и с 10% - компаниите за съществени потребителски артикули. Най-малко присъединяване от едвам 2% от общите корпоративни отговорности имат софтуерните компании, следвани от сдруженията за базови първични материали и материали с 5% и компаниите от бранша на опазването на здравето и на фармацевтиката с 9 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР