COVID-19 създава риск за мозъкаВсе повече млади хора остават инвалиди

...
COVID-19 създава риск за мозъкаВсе повече млади хора остават инвалиди
Коментари Харесай

Инсултът не е пенсионерска болест

COVID-19 основава риск за мозъка
Все повече младежи остават инвалиди след удар

Следете кръвното налягане да не е над 140 на 90

COVID-19 работи разрушително на целия организъм, в това число на сърдечно-съдовата система, създавайки риск от инфаркт и инсулт. Всяка година 15 млн. души в света получават мозъчен инсулт и огромна част от тях се инвалидизират. Как да разпознаем настъпващия удар и по какъв начин да се предпазим от него?

Инсултът въобще не е болест на пенсионерите, както се смяташе до наскоро. С всяка година той се подмладява. Между 10 и 15 на 100 от случаите към този момент са при младежи - сред 18 и 50 години. Затова сърцето и кръвоносните съдове би трябвало да се пазят още от младостта, предизвестяват лекари.

Изложени на риск са хората с високо кръвно налягане, с съществуване на повече “лош” холестерол в кръвта, тези с наднормено тегло, обездвижени, пушачи, пиещи огромни количества алкохол и живеещи под стрес. Някои болести като диабет, исхемична болест на сърцето, предсърдно мъждене също подготвят към мозъчен удар.

Две трети от инсултите са исхемични (причинени от задръстване на кръвоносен съд), само че от хеморагичните (от скъсване на кръвоносен съд) умират повече хора. Около 15% от исхемичните инсулти водят до летален излаз, а 60% от тях - до друга степен на неработоспособност. Болестта е подла с това, че е доста мъчно да се предвижда нейният ход. Всичко зависи от сектора, където е станало провалянето. Ако ударът е лек, човек ще го преодолее елементарно и ще се възвърне изцяло. Но в случай че епицентърът е в основно място, да вземем за пример мозъчния дънер, даже постъпването в болница в точния момент не дава гаранция за възкръсване.

Признаците на започващ инсулт са неочаквана уязвимост, виене на свят, уязвимост в крайниците в едната половина на тялото, деформиране на едната страна на лицето, усложнен диалект, ненадейно нарушаване на зрението, остро разпространяваща се болежка в главата, нарушаване на паметта и вниманието, загуба на схващане. Наличието даже на един от изброените признаци е мотив да извикате Спешна помощ.

В днешно време би трябвало да се добави още един основен фактор - коронавирусната зараза. След преболедуването є лекарите поучават пациентите да одобряват препарати за разреждане на кръвта против формиране на тромби, само че наложително под лекарски надзор.

Медиците дават пет правила за профилактика на инсулта. Първото е надзор на артериалното налягане. Систоличното (горното) да не е по-високо от 140, диастоличното (долното) - не по-високо от 90. Второто предписание е битка със сърдечната аритмия. Хората, попадащи в рисковата група, да си вършат ЕКГ един път на 6 месеца. На трето място са нездравословните привички, от които да се откажем - тютюнопушене и невъздържание с алкохола. На четвърто място е контролът на холестерола - един път на 6 месеца да се ревизира наличието на липидите в кръвта. Петото предписание е попречване на тромбози благодарение на лекарства.

За страдание, доста хора не осъзнават заплахата и не бързат да се извърнат към експерт при видяни признаци, разчитайки, че неразположението ще отмине от единствено себе си. Важно е околните към тях да разпознаят признаците на инсулт и незабавно да потърсят помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР