COVID-19 остава заплаха, предупреди Световната здравна организация (СЗО) четири години

...
COVID-19 остава заплаха, предупреди Световната здравна организация (СЗО) четири години
Коментари Харесай

COVID-19 остава заплаха, предупреди Световната здравна организация

COVID-19 остава опасност, предизвести Световната здравна организация (СЗО) четири години след появяването на заболяването, взела милиони жертви и опустошила международната стопанска система, съобщи Агенция Франс Прес. Тя обаче към този момент не се дефинира като предпочитана.

" Този вирус, SARS-CoV-2, сега циркулира във всички страни и към момента съставлява опасност ", предизвести Мария Ван Керхов, академик от СЗО, отговарящ за битката с пандемията. Трябва да останем бдителни, тъй като вирусът циркулира, развива се и се трансформира ", добави тя по време на диалог с обществеността в обществените мрежи във вторник.

Мария ван Керхов е едно от лицата на СЗО в битката против заболяването. Сега тя е изпълняващ длъжността шеф по въпросите на готовността и предотвратяването на епидемии и пандемии.

Понастоящем има три разновидността на вируса COVID-19 (XBB.1.5, XXB.1.16 и EG.5), които съставляват " интерес ", т.е. са обект на засилено наблюдаване. Четвъртият (BA.2.86) би трябвало да бъде прибавен към тази кохорта, макар че не демонстрира нараснала тежест на болестта.

" Наблюдаваме постепенно и непрекъснато повишаване на откриването му в международен мащаб ", изясни доктор Ван Керхов.

Изправена пред пандемията от COVID-19, СЗО разгласи на 30 януари 2020 година изключителна обстановка за публичното здраве с интернационално значение - най-високото равнище на паника, която дефинитивно е анулирана на 5 май 2023 година

Освен за острите и непосредствени признаци, СЗО е загрижена за дълготрайните резултати, породени от вируса, известни като дълъг COVID-19.

" Разполагаме с доказателства, че имунизацията против COVID-19 понижава риска " от дълъг Коронавирус, сподели Мария ван Керхов. Тя посочи, че от първите инжекции в края на 2020 година до момента в света са сложени 13,5 милиарда ваксини против COVID-19. Керхов също по този начин насърчи хората в северното полукълбо, където скоро стартира зимата, да се имунизират против COVID-19 и грип.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР