© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Спестовна индустрия за 3.5 млрд. лв.

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване


- Нулевата рентабилност по депозитите и взривът на финансовите пазари изведоха активите на взаимните фондове до исторически връх

- Делът на семействата пораства, а вложенията им единствено в задгранични капиталови схеми набъбнаха с 41% през предходната година

- Най-големите инвеститори остават пенсионните сдружения и застрахователите Още по тематиката
Пик на растежа

Доходността при взаимните фондове продължава да набъбва, само че пазарната промяна е все по-често обсъждана тематика
13 окт 2017
Местните капиталови фондове ръководят над 1 милиарда лева

Над 325 млн. лева са вложени в български акции, което е растеж от 50% по отношение на 2015 година
22 фев 2017 Взаимните фондове изпреварват по активи пенсионните фондове за непринудено пенсионно обезпечаване, които имат малко над 1 милиарда лева При наложителните и професионалните фондове чистата стойност на активите надвишава 11.5 милиарда лева
" Все повече от клиентите ни осъзнават, че инвестицията във взаимни фондове е дълготрайно начинание, което не би трябвало да се повлиява от краткотрайна промяна (на пазарите) "

Явор Ачев, Amundi Asset ManagementВзаимните фондове в България за пръв път ръководят повече от 3.5 милиарда лева активи. Силната 2017 година докара до растеж от 25% на средствата, поверени им за ръководство. Повишението не е изненада – от една страна, повода за него е съвсем нулевата рентабилност по депозитите, което накара доста инвеститори да търсят опция за своите спестявания. Другата са растежът на финансовите пазари по света – взаимните фондове влагат активите си във финансови принадлежности. Като дял от Брутният вътрешен продукт делът на капиталовите фондове също пораства – 3.6% по отношение на 3% година по-рано. Това обаче е надалеч от междинното за Европейски Съюз, където е към 70%.

Кой влага най-вече

Традиционно по-голямата част активите в ръководещите сдружения са инвестиции на институционални вложители. Става въпрос най-много за застрахователни и пенсионни компании, които се стремят да диверсифицират портфейлите си. Около две трети от всичките средства са на сдружения от тези два сектора. Други към 8% от ръководените средства са благосъстоятелност на компании от разнообразни браншове, като да вземем за пример други финансови институции, финансови медиатори и нефинансови предприятия.

Частните клиенти - към момента малко, само че порастват

Все отново немалка част от средствата са вложения, направени от страна на семействата. Към края на предходната година физическите лица и нетърговските предприятия държат във взаимните фондове близо 830 млн. лева (общо в непознати и местни), което исторически е най-голямата сума, която те са поверявали на ръководство, откогато Българска народна банка събира такава информация от началото на 2007 година В съпоставяне с предходната година това е растеж от 27% на годишна база. Този интерес набира скорост – през 2016 година повишаването на домакинските вложения в сферата беше към 10%, а през 2015 година даже имаше спад.

В съпоставяне с обичайното средство за икономисване на семействата у нас – банковите депозити, взаимните фондове към момента са в десетки пъти по-малко. Но мощната рентабилност за последните две години сигурно притегли много внимание. Петте най-добре представящи се фонда донесоха рентабилност над 15%, а една трета от всички над 100 ръководещи фонда тук генерираха напредък над 5% за своите клиенти. В същото време доходността при депозитите бе рядко над 1% на година, в множеството случаи действително е нула. Така, в случай че в края на 2016 година банковите депозити на семействата бяха близо 70 пъти повече от вложенията им във взаимни фондове, то единствено една година по-късно то към този момент е 1 към 58. Към края на предходната година единствено семействата държат близо 50 милиарда лева на влог. Държавата гаранция, по-ниската капиталова просвета и рецесията на доверие в България изясняват желанието към тях. Все още разликата е голяма, само че несъмнено демонстрира един създаващ се пазар. През годината някои от най-големите ръководещи сдружения дадоха отговор на новото търсене като оповестиха нови фондове, които бяха ориентирани точно към неинституционалните вложители.

Новите артикули

В България най-големи са фондовете, които са част от банкова група. Основната причина е непосредствената непосредственост до клиента, защото те употребяват мрежата от клонове на банката. " ДСК ръководство на активи " да вземем за пример стартираха още при започване на 2017 година фонд " Глобални компании ", в която съумяха за 12 месеца да привлекат 8.7 млн. лева През септември " Райфайзен асет мениджмънт " пък стартира да предлага " Активна отбрана в левове ", фонд с уравновесен рисков профил, който влага 85% от активите в австрийския " Raiffeisen Euro Click ", като изгодата за клиентите са по-ниските такси и отстранени разноски за превалутирането, защото сумата се влага в левове. Затова и липсват такси за записване на дялове, а ръководството е оценено на 1% от активите годишно. Допълнително при започване на тази година през месец февруари тази година " Райфайзен Асет мениджмънт " (България) започва новия си шести съвместен фонд – Държавна фирма Райфайзен (България) Глобален Балансиран фонд, който влага най-малко 85% в Raiffeisen Ertrag – фонд, ръководен от австрийското сдружение, който цели финансов напредък при сдържан риск. В рамките единствено на един месец фондът съумя да натрупа активи за над 3 млн. лева

Кой пораства най-бързо

От огромните ръководещи сдружения най-впечатляващ растеж на активите през 2017 година съумя да генерира " Елана фонд мениджмънт ", които нарастват с повече от 45% (виж графиката).
" При нас ритъмът на повишаване се поддържа в последните 5 години непрекъснато - чистата стойност на активите на българските фондове за интервала, се е нараснала с близо 90%, а на фондовете на " Елана Фонд мениджмънт " – със 191%. Освен това през 2017 година активите в самостоятелните портфейли, които ръководи сдружението, също са пораснали с близо 30%, " разяснява за " Капитал " Ивайло Пенев, CFA, началник " Управление на активи " и член на СД на " Елана Фонд мениджмънт ". Причините за резултатите са навлизането на спестители в промишлеността заради ниските равнища на депозитите в банките, прибавянето на нови вложения от дългогодишните клиенти и постигнатата позитивна рентабилност, която също способства за покачването.

" Неразумно високите лихви по банковите депозити няма да се върнат. Неизбежно е, въпреки и постепенно, финансовата просвета по отношение на ролята на вложението за увеличение на спестяванията да нараства. Младите генерации към този момент са доста по-информирани и елементарно овладяват практиката да разпределят средства с дълготрайна цел ", добави още Пенев. Повишаващото се равнище на

Кой е още на пазара

Чрез разнообразни дистрибутори в страната се оферират и задгранични взаимни фондове – като Schroder, Amundi. Те обичайно ръководят доста по-големи вложения, защото се дистрибутират главно от банки, които работят с по-голяма потребителска база и достъп до институционални клиенти. В края на предходната година активите под ръководство се оценят на 2.25 милиарда лева, което е 24% повече спрямо края на 2016 година При тях също огромна част от сумите идват единствено от два вида клиенти. Основните вложители в задгранични взаимни фондове са локални застрахователни и пенсионни компании, които дават отговор за повече от 70% от направените вложения. Наблюдава се обаче една продължителна наклонност – през последните три години този дял непроменяемо понижава. Така, до момента в който към края на 2015 година той беше 80% и надлежно 77%, към края на 2016 година, съгласно най-пресните данни равнището му е към този момент 73%. Това се случва, макар че безспорната сума на активите под ръководство, вложени от страна на застрахователни и пенсионни сдружения се усилват – от 1.14 милиарда лева към края на 2015 година до 1.46 милиарда лева към края на предходната година.

Основната причина за намаляването на каузи на застрахователните и пенсионните компании е все по-активното присъединяване от страна на семействата, което освен това се случва с изпреварващи темпове. Само в границите на последната една година направените нови вложения от страна на семействата в задграничните взаимни фондове нараства с цели 41% и към този момент доближава 402 млн. лева По този метод тези суми към този момент съвсем се изравняват с вложенията, които семействата са създали в български взаимни фондове. А би трябвало да се има поради, че след възобновяване от рецесията - през 2013 година, последните са доста повече и до този миг нарастваха по-бързо.

Идва ли промяна на пазарите

" Корекцията в края на януари върна мемоари от началото на финансовата рецесия през 2008 година, само че настоящото развиване на финансовите пазари и на световната стопанска система не предвещават сходен сюжет. Очакваме през 2018 година продължение на икономическия напредък в международен проект и позитивните корпоративни резултати ", разяснява за " Капитал " Христо Велков, старши портфолио управител в Райфайзен Асет мениджмънт.

Явор Ачев, шеф на взаимните фондове Amundi Asset Management за България, уточни, че главните две аргументи за растежа на активите са ниските лихви по депозитите и доста мощното показване на интернационалните финансови пазари през предходната година. " В началото на февруари в действителност имаше краткотрайна промяна на интернационалните тържища, само че тя към този момент съвсем напълно преодоляна. Освен това от ден на ден от клиентите ни осъзнават, че инвестицията във взаимни фондове е дълготрайно начинание, което не би трябвало да се повлиява от краткотрайна промяна ", добави още той. От страна на неинституционалните вложители търсенето е най-силно към фондове от фондове с уравновесен риск, а също по този начин и спестовните проекти с месечни вноски. Яйцата и кошницата

Сравняването на доходността на депозитите и на взаимните фондове е елементарно, само че не е изцяло правилно, защото въпреки всичко първите са обезпечени от страната за суми до 100 000 евро. При взаимните фондове инвестицията не се подсигурява от никого и се въздейства от пазарните условия. Например при започване на февруари имаше къса промяна на интернационалните пазари, която докара до поевтиняване на редица вложения. Затова от извънредно значение при вложение във фондове е положителната диверсификация, т.е. насочването на средства в разнообразни по риск и благосъстоятелност фондове. По този метод се заобикаля слагането " всички яйца в една кошница ". Освен това инвестицията в тях би трябвало да е по-дългосрочна, с цел да има резултат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР