© Юлия Лазарова Родна земя холдинг, наследник на някогашния едноименен

...
© Юлия Лазарова Родна земя холдинг, наследник на някогашния едноименен
Коментари Харесай

Близко до "Химимпорт" дружество купува производителя на месо "Лесидрен"

© Юлия Лазарова " Родна земя холдинг ", правоприемник на тогавашния едноименен приватизационен фонд, е пред покупката на сдружението " Коопдоверие Лесидрен ", което ръководи свинекомплекс и плантация за телета, преработвателно дружество и верига от лични магазини за месо в столицата и Северна България. В момента има подадено искане за централизация в Комисията за защита на конкуренцията, която следва да се произнесе.

Холдингът, който се търгува на борсата и е част от групата компании към " Химимпорт ", купи в края на лятото и двата хипермаркета HIT в София. Преди това те бяха благосъстоятелност на немската " Доле Ханделсгрупе сървис " посредством дъщерното й сдружение " Хит Булгариен ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики П роизводство и търговия с месо

Комисията за защита на конкуренцията следва да се произнесе по искане на " Родна земя холдинг " за придобиване на " Коопдоверие Лесидрен " - сдружение, в което съсобственици са кооперация " Лесидрен " и " Кооптърговия " и което членува в Централния кооперативен съюз.

Кооперацията, която работи интензивно в месния бранш от средата на 90-те години, на процедура е затворила целия цикъл на произвеждане. Тя е притежател на свинекомплекс, в който по данни от регистрите на организацията по храните към август има 1068 животни, фуражно произвеждане, касапница и преработвателно дружество, намиращи се в ловешкото село Лесидрен.

Отделно от това кооперацията има и плантация за развъждане на телета, а продукцията й се продава във верига от 24 лични магазина, осем от които в столицата, а останалите в разнообразни градове в Северозападна и Северна Централна България, измежду които Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и други Това носи на " Коопдоверие Лесидрен " доходи от 3.86 млн. лева за предходната година и облага от 168 хиляди лева През 2017 година оборотът на сдружението е бил 3.49 млн. лева, а облагата 184 хиляди лева, се вижда от данните на сдружението.

В информация до фондовата борса " Родна земя холдинг " оповестява, че предварителният контракт за покупката на 100% от дяловете " Коопдоверие Лесидрен " е подписан през юни. Капиталът на сдружението е 4.301 млн. лева, разпределен в дялове с номинал от 1000 лева Цена на договорката не се оповестява.

От дружеството-купувач в този момент споделят, че ще се въздържат да разясняват бъдещите си проекти за " Лесидрен " до произнасянето по договорката на Комисия за защита на конкуренцията.

Втора покупка в границите на месеци

Ако в този момент антимонополният орган позволи концентрацията, то това ще бъде втора покупка на бизнес за " Родна земя холдинг " през последните месеци. В края на лятото сдружението завърши договорката за двата хипермаркета HIT в столичните квартали " Младост " и " Люлин ", които допреди това бяха благосъстоятелност на немското сдружение " Хит Булгариен ", чиито краен притежател е " Доле Ханделсгрупе сървис ".

В сферата на търговията холдингът е притежател и на веригата в бранша " направи си самичък " - HomeMax. Има вложения и в зърнения бранш, недвижими парцели и други

Данните от годишния консолидиран отчет за активността на " Родна земя холдинг " сочат, че за 2018 година компанията има доходи от съществена активност за 122.4 млн. лева, което е нарастване на годишна база от над 28%. Печалбата е била съвсем 23.3 млн. лева, което е растеж от над 829% по отношение на миналата година. От компанията изясняват това нарастване с " регистрираните облаги от продажбата на две дъщерни компании, както и на смяна на справедливата стойност на капиталови парцели ". Сред главните акционери в " Родна земя холдинг " са сдружението " Невена " с над 32% от акциите, както и Централна кооперативна банка и фондовете " Куест вижън " и " Прайм асетс ", всяко от които има над 5% от акциите. Пазарната капитализация на холдинга е 75.6 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР