© Юлия Лазарова От вторник гражданите на Перник ще имат

...
© Юлия Лазарова От вторник гражданите на Перник ще имат
Коментари Харесай

Перник и селата в района ще имат вода по цял ден от 17 март

© Юлия Лазарова От вторник жителите на Перник ще имат вода по през целия ден - от 6 сутринта до 10 вечерта. През нощта водоподаването ще бъде преустановяано във всички селища в общината. Това оповестиха от община Перник в петък.
" ВиК-Перник " е подало заявление за издаване на позволение за спешното водоснабдяване на гр. Перник от бент. Бели Искър в петък и " поради оповестеното бедствено състояние, водоподаването ще стартира сега, в който се построи и пусне в употреба новият тръбопровод ", дадоха отговор документално от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на въпрос на " Капитал ". От наличната информация излиза наяве, че спомагателната вода, която ще се отпусне от другата седмица, ще пристигна с новия тръбопровод от Мало Бучино, което значи, че дотогава той би трябвало да бъде подготвен и тестван. Управителят на " ВиК - Перник " Борислав Иванов не беше открит в петък за коментар по кое време ще бъде приключен обектът. Новият режим ще обхване следните обитаеми места: гр. Перник, гр. Батановци, с. Големо Бучино, с. Люлин, с. Дивотино, с. Мещица, с. Витановци, с. Ярджировци, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец. По данни на " ВиК Перник " наличният размер в язовир " Студена " е 7.22 млн. куб. м. Според графика за март 2020г., т.е. към края на февруари, наличният размер е бил 4.1 млн. куб. м., като едвам 1.73 млн. куб. м. са потребен, т.е. може да се употребяват. Според формалните графици на екоминистерството в края на март 2019 година водата в " Студена " е била към 9.7 млн. куб. м., а по същото време през 2018г. - 20.4 млн. куб. м.

През седмицата Министерство на околната среда и водите и община Перник влязоха в неприсъствен спор за това какъв брой вода тъкмо е отпусната и нужна. От министерството обявиха, че и тази, която е имало до момента, е задоволителна и предходни години действително използването е било по-ниско от прогознозните количества. Ако това е правилно обаче, не излиза наяве за какво въобще е необходим режим.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колко вода е нужна на Перник

В четвъртък Министерство на околната среда и водите оповестиха, че плануват общо 1,2 млн. куб. м. вода за питейни потребности на Перник от средата на месец март - т.е. добави 0.4 млн. куб. м. Отпуснатите преди този момент бяха малко над 800 хиляди куб. м.

" Предоставените данни от " ВиК Перник " на Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион " за питейно-битово водоснабдяване на Перник от бент. " Студена " демонстрират, че през март 2019 година действително употребяваните води са 1,044 млн. м3, а през април 2019 година - 0,966 млн. м3, когато не е налаган режим на лимитирано водоснабдяване. ", гласи известието на Министерство на околната среда и водите. Същевременно обаче в графиците, оповестени на страницата му, и в двата месеца написа, че са планувани 1.55 млн. куб.м. за питейно-битови потребности, а общо - по 2.32 млн. куб. м.

" В интервала сред 1-5 число на идващия месец се прави инспекция от басейнова дирекция, която регистрира действително употребяваните количества от всеки титуляр през предходния месец... Видно от горната информация няма разминаване в информацията, едните са планирани предели, другите са действително употребявани ", обясниха от екоминистерството за " Капитал " в отговор на въпрос от кое място се получава разминаването в данните.

В известието си от четвъртък Министерство на околната среда и водите изясни, че е поискало от " ВиК Перник " да обоснове поисканото нарастване до 1.2 куб. м. месечно за питейно-битови потребности, както и " нуждата от оставането на непълен воден режим на водоподаване, откакто през предходните години при потребление на по-малки количества от 1,200 млн. м3 месечно не е имало нужда от въвеждане на воден режим ".

По информация на " Капитал " шефът на " ВиК Перник " е бил в София в петък, евентуално на среща в екоминистерството.

Кога ще потече водата от София

Тестването на водопровода от помпена станция " Мало Бучино " до Перник, който би трябвало да доставя вода от язовир " Бели искър ", беше планувано да стартира във вторник, само че доставките на тръби закъсняха. Сега то следва.

Планирано е от деривациите на язовир " Белмекен " посредством " Бели искър " да се доставят до 400 хиляди куб. м. от средата на март, прецизираха от Министерство на околната среда и водите. От изказванието на екоминистерството излиза наяве, че спомагателните количества, които ще стартират да се подават от другата седмица, не са от " Студена ".

За идващите месеци разрешеното количество от " Бели искър " ще е до 800 хиляди куб. м., показаха от ведомството в отговорите си до " Капитал ".

Режимът на водата в Перник публично беше въведен през ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР