© Юлия Лазарова Новата година винаги носи и промени в

...
© Юлия Лазарова Новата година винаги носи и промени в
Коментари Харесай

Данъчни промени 2020: Най-много са за AirBnB

© Юлия Лазарова Новата година постоянно носи и промени в данъчното облагане, които засягат физическите лица. И въпреки за 2020 година те да не са доста, добре е всеки да се запознае с тях. В случая те засягат най-много хората, които отдават чартърен парцели през платформи като Booking и AirBnb, някои данъчни облекчения, необлагаемите приходи.

Патентен налог за Booking и AirBnb

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е може би най-сериозната смяна, която провокира и много диспути в края на предходната година. Тя визира към 14 хиляди парцела в страната, които са регистрирани в платформата AirBNB, както и тези, които употребяват посредническите услуги на Booking и други сходни онлайн платформи, с цел да отдават парцелите си чартърен.

Сега патентен налог се дължи за места за настаняване, които са категоризирани с една или две звезди и са с не повече от 20 стаи. Размерът му е от 25 до 250 лева на стая съгласно местонахождението на обекта, като точната сума се дефинира всяка година от общините.

Новият миг е, че патентен налог ще се дължи и от местата за настаняване с до 20 стаи, които се отдават през онлайн платформи като AirBnB и Booking. Какво тъкмо ще се изисква, с цел да може да се записват тези обекти, би трябвало да стане ясно до края на март, когато би трябвало да е подготвена наредбата за тях. След това притежателите им ще имат три месеца, в които да се записват по Закона за туризма, като обещанието на ръководещите е това да става по електронен път.

За да се заплаща патент, има две условия - приходите от активността по краткосрочно отдаване чартърен през миналата година да са били под 50 хиляди лева, както и да няма регистрация по общия режим на Данък добавена стойност.

Изключение са единствено записаните по специфичен режим на Данък добавена стойност (чл. 97а от Закона за ДДС), които са задължени да съблюдават отдаващите през платформите парцели. При него не се чака натрупването на 50 хиляди лева облагаем оборот, а Данък добавена стойност регистрацията би трябвало да се направи преди започване на активността по отдаване чартърен. При този специфичен режим ставката също е 20%. С нея се таксуват обаче единствено комисионите, които притежателят на парцела дължи на Booking или Airbnb за посредническата услуга по намиране на наемател (клиент). Airbnb удържа 3% от цената на нощувките, a притежателят на парцела – физическо лице, би трябвало да начисли върху тази удържана сума 20% Данък добавена стойност и да го внесе в държавния бюджет.

При постигане на прага от 50 хиляди лева оборот притежателите на сходни жилища за краткосрочни наеми минават на регистрация по Данък добавена стойност по общия ред. Тогава полученият приход от активността се полза с 10% налог общ приход. Физическите лица имат право на 10% нормативно приети разноски, когато наемодателят не се смята за търговец по смисъла на Търговския закон, т.е. при тях ефикасната ставка е 9%.

В Търговски закон е посочено, че не са търговци лицата, извършващи хотелиерски услуги посредством даване на стаи в населяваните от тях жилища. При този режим на облагане наемодателят би трябвало да заявява и внася налога на тримесечие (когато платците не са предприятия), като е длъжен да подава и годишна декларация.

Ако обаче физическото лице не населява апартамента/къщата, която отдава краткосрочно чартърен, е допустимо да се одобри, че е търговец по смисъла на Търговски закон. Това значи, че лицето би трябвало да се полза като търговец за получения приход от туристически услуги, макар че официално не е регистриран като подобен. Тоест физическото лице би трябвало да води счетоводство, да образува резултат, да заявява и заплаща 15% налог върху облагата от активността си, по този начин както са задължени едноличните търговци. Данъкът се дължи на годишна база с подаване на годишната декларация.

И някои по-дребни промени

Извън приходите от наеми в електронните платформи има няколко промени в данъчното законодателство, които по-скоро са незначителни и няма да обиден огромен брой лица.

• Данъчните облекчения - От влизането в действие на закона до 2018 година в това число лицата, които употребиха данъчно облекчение за понижена работоспособсност, следваха да ползват копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК при подаване на годишните си данъчни заявления. От 2020 година, надлежно и при подаването на ГДД за 2019 година, използването на този документ към декларацията към този момент не е належащо. На процедура Национална агенция за приходите разполага с достъп до указател " Единна осведомителна система на здравната експертиза " и съответната информация. Все отново копие на годното решение на ТЕЛК/НЕЛК следва да се показва на работодателя за задачите на прилагане на облекчението настоящо през годината. От тази година отпада и задължението за използване на копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК от лица, ползващи данъчно облекчение за развъждането на деца с увреждания. Не се изисква и използване на копие за покупка на застрахователен стаж при пенсиониране.

• Промяна в обсега на необлагаемите приходи - През октомври 2019 година е направена смяна в обсега на освободените от облагане приходи от трудови правни отношения. Необлагаеми са приходите от трудови правни отношения общо до 2400 лева под формата на еднократните помощи, предоставени от работодателя за сметка на обществените разноски при раждане или осиновяване на дете, подписване на цивилен брак или гибел на член от фамилията. Преди смяната еднократните помощи при осиновяване не бяха измежду необлагаемите приходи.

• Доходи от спортни клубове на треньори и спортисти - През 2019 година беше признат нов Закон за физическото образование и спорта, с който е уредено сключването на възмездни контракти сред съответния състезателен клуб и треньорите и/или спортистите. Доходите по тези контракти ще се таксуват като приходи от трудови правни отношения. Данъчните заявления – авансово попълнени

През март тази година за първи път ще е налична авансово попълнена декларация за приходите на жителите, които имат личен код на Национална агенция за приходите или електронен автограф. Така ще отпадне нуждата към декларацията да се ползват служебни бележки за получени през годината приходи. Персоналният идентификационен код на Национална агенция за приходите може да се вземе от всеки офис на данъчните и е безвъзмезден. Тази година данъчната акция 2020 година ще стартира на 10 януари поради промени в законодателството. Декларациите за приходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни налози могат да бъдат подадени най-рано на тази дата както по електронен път, по този начин и на място в офисите на Национална агенция за приходите. Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно обявление и заплащане през 2020 година е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите 30 април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР