© Юлия Лазарова Част от темата Политическото шоу на Слави

...
© Юлия Лазарова Част от темата Политическото шоу на Слави
Коментари Харесай

За какво ще се бори партията на Слави

© Юлия Лазарова Част от тематиката Политическото шоу на Слави
Какво може Слави

Партията му има късмет за " А " политическа група, само че дали капацитетът ще бъде осъществен зависи напълно от идващите му ходове
Декларацията, с която инициативният комитет за основаването на партия " Няма такава страна " оповести желанията си, е мощно сериозна към статуквото в България, флиртуваща с народа, с лек уклон към проблемите на правосъдната система и изчистена от крайни прочувствени прояви. Все отново позициите, от които потеглят тези 50 българи с изборни права, стават ясни - " Страната ни е в плен на самобитна политическа плутокрация ", споделят учредителите. Според тях " партийната аристокрация е теглила една дебела разграничителна линия сред себе си и българите ".

Принципите, за които новата групировка ще работи, са разделяне на управляващите, национален суверенитет, политически плурализъм, независимост на словото, действителни гаранции за правата на индивида. Когато навлизат в конкретика, задачите на членовете на инициативния комитет повтарят съвсем изцяло в началото дефинираните въпроси за народен референдум, иницииран от шоуто на Слави Трифонов през 2016 година " Няма такава страна " ще се стреми към засилено присъединяване на жителите във вземането на решения посредством директни допитвания, напълно мажоритарна система за гласоподаване в два тура с безусловно болшинство, понижаване на броя на депутатите на половина - от 240 на 120, отдалечено гласоподаване, наложително присъединяване в референдуми, директен избор на основен прокурор, омбудсман, районни и регионални шефове на Министерство на вътрешните работи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Част от тези въпроси Конституционният съд през 2016 година не разреши да бъдат включени в допитването, тъй като изискват свикването на Велико национално заседание - намаляването на депутатите е едно от тях. Идеята за напълно мажоритарен избор пък беше препоръчана през 2017 година в проектозакон на ГЕРБ и патриотите, само че той не събра задоволително гласове в Народното събрание. Други от въпросите в референдума - за фрапантно понижаване на партийните дотации и за наложително гласоподаване към този момент са факт, защото по волята на Бойко Борисов бяха прокарани в Народното събрание. Или видяно от различен ъгъл, може да се допусна, че " Няма такава страна " ще се опита да инициира привикване на Велико национално заседание. Такива хрумвания са били стартирани нееднократно до момента, само че в никакъв случай не са стигали до реализация.

В декларацията на " Няма такава страна " има и някои по-общи цели като " цялocтнo рeфoрмирaнe нa пpавооxpанителната система и yстановявaнe нa рeaлнo въpxовенство на заĸона ", " прeмaхвaнe нa пaртийнoтo влияниe върху прaвocъднaтa cиcтeмa ", " рeфoрмирaнe нa cиcтeмaтa нa oбщecтвeнoтo здрaвeoпaзвaнe и ocигурявaнe нa cвoбoдeн и рaвнoпocтaвeн дocтъп нa вcички грaждaни дo aдeквaтни и кaчecтвeни мeдицинcки уcлуги ", " администpaтивнa рeфoрмa чрeз нaмaлявaнe нa бюрoкрaциятa и въвeждaнe нa елеĸтpонно yпpавление ", " нeутрaлизирaнe нa монополните и ĸаpтелните стpyĸтypи ", " рeфoрмирaнe нa oбрaзoвaтeлнaтa cиcтeмa и въвeждaнe нa стандаpти, отговаpящи на cъврeмeннитe изиcквaния и пaзaрa нa трудa ", " зaщитa нa ceмeйcтвoтo и ceмeйнитe цeннocти ", " дocтoeн живoт чрeз дocтoйни дoхoди ", " гaрaнтирaнe нa чoвeшкитe cвoбoди и личнaтa нeприкocнoвeнocт и cигурнocт ", " пълнопpавно участие в евpозоната, включвaнe в шенгенcкoтo cпoрaзумeниe и банĸовия съюз нa EC ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР