© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Зависимостта на туризма ни от руснаците е

...
© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Зависимостта на туризма ни от руснаците е
Коментари Харесай

Мнения Daily - Русия заема все по-малко място в живота ни

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Зависимостта на туризма ни от руснаците е мит. Още по тематиката
Мнения Daily - Масовият туризъм носи заличаване

И още: Не ни е работа да се месим на Сърбия и Македония; България ще би трябвало да поддържа деликатен баланс в Европейски Съюз
28 авг 2017
App-ове на седмицата

" Капитал " ви показва мобилните приложения, които ни направиха най-силно усещане
28 авг 2017 Статистика

Русия заема все по-малко място в живота ни

От коментар на Иван Бедров за " Дойче веле "

Свикнали сме да живеем с мита за особената непосредственост и обязаност " от епохи за епохи " сред българи и руснаци. Лесно е да останем в клопката на този мит, в случай че следим най-актуалните тематики в медии и обществени мрежи. Нещо изключително ще би трябвало да има сред България и Русия, че да се подвига толкоз доста звук. Може и да е имало, само че цифрите сочат, че през днешния ден към този момент не е по този начин.

България и българите от ден на ден се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е девиз, а суха статистика. Националният статистически институт разгласява данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на непознати жители в България. И последните числа и трендовете зад тях водят най-малко до три извода.

Първо: българите пътуват най-вече към страни от Европейския съюз, а най-вече от идващите в България чужденци са още веднъж жители на страните от Европейски Съюз. Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България. Трето: туристите от някогашните социалистически страни, с които през днешния ден сме дружно в Европейски Съюз и НАТО, са общо най-малко два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три типа: малко над 40% са туристическите, толкоз са и пътуванията зад граница за посещение на близки, образование, лекуване и така нататък Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на 100. Т.е. големият дял от регистрираните от статистиката пътувания се дължат на персонален избор – човек самичък избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, фамилиите сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, с цел да им вървят околните на посетители.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували отвън страната, като две трети от тях са били в страни от Европейски Съюз. Повечето от пътувалите отвън Европейски Съюз са посетили Турция, а Русия е била дестинация едвам за 6896 българи – това е малко над 1%. И до момента в който летният избор може да бъде пояснен с климатичните особености - Русия въпреки всичко е на север от България, и идващите руснаци са под 10% от задграничните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са пристигнали в България, от които над 60% са от Европейски Съюз. Картината е ясна - българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в наклонността, която отдалечава българите от Русия и понижава каузи на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от Европейски Съюз са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се усилва с всяка минала година. Към Русия обаче наклонността е противоположната – малко над 46 хиляди пътувания през предходната година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-вече от Европейски Съюз. Идващите от Русия пък понижават – 589 хиляди през предходната година при съвсем 700 хиляди през 2013.

Цифрите не удостоверяват и следния мит: че туристическият сезон в България зависел само и главно от руснаците. През юли единствено за туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди жители на Европейски Съюз и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били съвсем 100 хиляди. Като се прибавят избралите България за почивката си жители на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други някогашни социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото пристигналите жители на Руската федерация.

Това са просто обстоятелства, които не удостоверяват някои от най-устойчивите легенди.

----------
Няма по какъв начин да пришият Пеевски за Борисов – те са едно цяло.

Паралелна власт

Тече неутрализация на прозападните кръгове

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Днес глутницата Цацаров и Пеевски при поддръжката на Борисов мина в крайната фаза на осъществяване на проекта " Решетников " - неутрализацията на прозападните кръгове. На процедура съвсем всички известни прозападни политици, близки до Борисов, и предприемачи - или са упрекнати, или са изолирани посредством инспекции и тормоз от данъчни, банки и институции, или са изолирани от властта. Цветан Василев стана още по-голяма цел, тъй като си разреши да загърби Русия и да потърси избавление в Съединени американски щати. Това Центърът не може да му елементарни.
Толкова огромна, даже тотална борба единствено потвърждава мащабите на залозите и желанието на " Кой " освен да не отстъпва, само че и да нападна до дъно, тъй като няма място за оттегляне.

Докато ви занимаваха да разкриват остарялата Държавна сигурност, си спретнаха нова мрежа от персонална и групова Тяхна сигурност посредством пленяване на всички значими институции - прокуратура, ДАНС, банки, държавни институции, други служби, партии (на процедура няма парламентарно показана партия отвън техен контрол), стратегически предприятия. Изобщо Оруелският Голям Брат е тук. Борисов е най-хубавият им артикул, с цел да омайва хората, той е основният анестезиолог на Модела.

Това с " Дунарит " демонстрира, че Пеевски даже към този момент не си " мърси " ръцете самичък, с цел да има кешовите потоци. Цялата страна е към този момент Пеевски, осъществя неговите подходи и прави мръсната работа вместо него. След това Корпулентния единствено ще прибира такса вход и такса излаз. Изобщо национализация-министърът беше драматичен в обяснението, че това не било одържавяване - към този момент сме сигурни, че ще глътнат " Дунарит ".

Пеевски нямал нищо общо с ВПК, както той се възмути преди няколко дни. Както и Борисов се разгневи, че пришиват Пеевски към него. Няма по какъв начин да го пришият - пришиват непознати елементи - те са едно тяло.

Още на следващия ден ще излеят следващата мръсотия от Пеевските медии. Близки на Борисов пък ще дефинират горното като " съветска опорка " - те нямат въображение, а имат потребност от поддържане на култа към Вожда.

--------
Свива ми се сърцето, като прочета, че " армията оказва помощ при гасенето на пожари ".

Прожарогасене

Загиналите - починали, отговорните - ненаказани...

От коментар на специалиста по национална сигурност проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Фотограф: НИКОЛАЙ НИКОЛОВ
Честно казано, като чуя, че " армията оказва помощ при гасенето на пожари ", и ми се свива сърцето. Не мога да не си спомня по какъв начин през 2003 година бе пратен от някой пишман шеф, началник, пълководец, секретар - знам ли - боен хеликоптер Ми-17 да гаси пожар край Разлог и починаха трима чудесни наши водачи и прелестни военни.

Когато трябваше да се написа от името на президента Първанов съболезнователен адрес, аз настоявах да не се ограничим единствено с този адрес, а президентът да упорства изрично да се обясни истината за случилото се и кой носи виновност за нещастието. Защото някой, който хал хабер си няма от гасене на пожари със особено пригодени за задачата хеликоптери, най-вероятно урбулешката и допустимо най-дилетантски бе " изстрелял " този военен вертолет " да оказва помощ ", без да регистрира, че с цел да се извърши една сходна задача, са нужни избрани познания, избрани умения, несъмнено съоръжение и избрана технология на гасенето.

То правилно е, че всичко се назовава " хеликоптер ", само че сред военен и подобен за гасене на пожари - съгласно любителското ми мнение, има голяма разлика. Така и не знам до ден сегашен дали нещо бе направено, с цел да се откри истината, дали някой тогава в Министерство на вътрешните работи понесе някаква виновност, или просто всичко си остана както постоянно у нас: починалите - починали, отговорните - ненаказани...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР