© Цветелина Белутова - За малко над година близо 5

...
© Цветелина Белутова - За малко над година близо 5
Коментари Харесай

Бизнесът с очила за тонус на българската "Новалоджи"

© Цветелина Белутова

- За малко над година близо 5 хиляди души са купили продукта с цена от 299 $.

- В стартъпа към този момент са вложени 700 хиляди $, като от компанията тази година ще търсят ново огромно финансиране. Още по тематиката
Широко отворени очи

Какво провокира безсънието и техники за преодоляването му
10 фев 2017
Apple може да се насочи към създаване на умни очила
16 ное 2016
Български стартъп е измежду спечелилите на предприемаческия конгрес South Summit

Платформата за образуване на изображения Imagga беше отличена в категория " Технологии за огромния бизнес "
13 окт 2015
Български очила за повече тонус получиха над 100 хиляди $ финансиране

Продуктът на Novalogy съумя да притегли средствата в уебсайт за групово вложение
26 авг 2015
Кои единадесет започващи компании получиха в допълнение финансиране от Eleven

В осмия капиталов прозорец на фонда през януари фирмите полуичиха общо 450 хил.лв.
4 май 2015 Вероятно всеки, който е гледал известния анимационен филм от края на предишния век " Попай моряка ", си е мечтал да разполага със средство, което сходно на неговия спанак дава мигновена мощ и сила. Няколко десетилетия по-късно за сходни свръхсили към този момент разчитаме не толкоз на зеленчуците, колкото на новите технологии. Чрез тях българската софтуерна компания " Новалоджи " (Novalogy) сътвори откритие, което за броени минути укрепва силата и тонуса на хората. Младата компания създава умни очила и мобилно приложение, които синхронизират биологичния часовник на потребителите, тъй че да не се усещат изтощени денем, а вечер да имат пълностоен сън. Очилата Ayo се продават към този момент на четири континента, а в бизнеса на младата компания са повярвали вложители от България и Съединени американски щати.

Университетският план

Още по време на бакалавърското си образование в УНСС Александър Димитров демонстрира интерес към предприемачеството и желае да научи повече за опциите да развие личен бизнес. Тогава той е измежду участниците в програмата " Младите водачи на България " и няколко пъти пътува до Съединени американски щати, където среща сполучливи бизнес водачи и вложители. Със същата цел в края на 2012 година той взема решение да продължи образованието си, следвайки магистратура по предприемачество в Ротердам.

Още първата година там Димитров се среща с Бранислав Николич от Сърбия и в течение на диалозите посред им двамата стигат до забавно наблюдаване. " За разлика от България и Сърбия, в Холандия през зимата денят е доста къс и има сериозен дефицит на слънчева светлина. Дори през лятото яркото слънце е по-скоро необичайност, поради което хората страдат постоянно от дефицит на сила, слаб тонус и даже меланхолия ", споделя Александър Димитров.

Така на двамата млади бизнесмени им хрумва концепцията да доставят нужната слънчева светлина на хората благодарение на технологиите. Те стартират задълбочени изследвания в региона на хронобиологията, занимаваща се с проучването на биологичните ритми в природата и организма на индивида. Според някои от нейните теории хората най-вече се въздействат от съществуването на светлина и мрачевина. Това са факторите, които ни споделят по кое време да сме дейни и по кое време не.

Екипът взема решение да създаде личен артикул, който да бъде елементарно портативен, комфортен за приложимост и да дава нужното количество светлина на хората съгласно потребностите им. " Тогава на пазара главното решение бяха така наречен светлинни кутии, които излъчват светлина посредством голям брой светлодиоди. Хората, които ги употребяват, би трябвало да стоят статични пред тях дълго време, с цел да има резултат. Те обаче като се изключи че са неуместни и сложни за потребление, светят и на другите в стаята, където е продуктът ", спомня си Димитров. Затова двамата студенти се стопират на концепцията за създаването на софтуерни очила, които се ръководят през мобилно приложение и излъчват синя светлина, потвърдена като най-силно и безвредно влияещата на хормона на съня – мелатонин.

След края на магистърската им стратегия Димитров и Николич стартират на цялостен работен ден да развиват продукта и притеглят трети съосновател - Никола Вучинич, също от Сърбия, с който основават компанията Novalogy, а продукта назовават Ayo. Компанията е записана в България, само че има сдружение и в Съединени американски щати. Началната инвестиция на тримата бизнесмени е 30 хиляди евро, за събирането на които оказват помощ главно фамилиите им. " В Ротердам разработвахме редица прототипи на очилата, ходихме на стартъп и софтуерни надпревари, като по този метод представяхме концепцията и трупахме история ", спомня си Димитров.

Как работят

Очилата Ayo комбинират хардуер и програмен продукт. Мобилното приложение е главният мотор на продукта, като през него всеки консуматор може да зададе програмата, от която има потребност – за превъзмогване на часова разлика, за възстановяване на режима на съня или за енергизиране. На базата на авансово посочени от потребителите индикатори за всекидневието им и времето, в което са на естествена и изкуствена светлина, приложението сформира лична стратегия за потребление на очилата.

Продуктът Ayo прилича очила без стъкла. Малки пластмасови призми осветяват очите с ненатрапчива синя светлина. Именно поради това Ayo може да се носи по време на работа пред компютъра, пред тв приемника у дома или в транспортно средство, без да попречва активността на потребителите. Продуктът може да се слага и върху диоптрични очила, както и да се носи от хора с лещи. Клиентите получават и софтуерна кутия, която, от една страна, защищава очилата, а от друга играе ролята и на портативно зарядно. За да задействат очилата, потребителите би трябвало да ги свържат с мобилното приложение през Bluetooth. Оттам нататък за включването им единственото, което би трябвало да създадат, е да отворят рамките им и светлината се задейства.

Продължителността на носене на очилата зависи от стремежи резултат, като една сесия на облъчване със светлина може да варира сред 20 и 40 минути. При авансово заложена стратегия за справяне с часова разлика или контролиране на биологичния часовник приложението генерира личен режим на носене в тъкмо избрани дни и за съответно време и изпраща подсещащи вести на мобилния телефон на потребителите. Ако търсената цел е само енергизиране в дадения ден, то клиентите могат да изберат сред разнообразни степени на въздействие – слаба, междинна и мощна, които дефинират и продължителността на носенето им. " Ако очилата се употребяват всеки ден, без да се връщат за зареждане, батерията устоя сред 5 и 10 сесии. Батерията на кутията пък може да издържи сред 10 и 20 сесии в допълнение според от честотата на потребление ", прецизира съоснователят на компанията.

Инвеститори на хоризонта

Фотограф: Цветелина Белутова
Продуктът последователно притегля вниманието на вложители. През 2015 година българският фонд за рискови вложения Eleven финансира Novalogy с 50 хиляди евро. Тогава младата компания стартира работа и по акция в платформата за споделено финансиране Indiegogo, a екипът отива в Съединени американски щати, с цел да се приготви оптимално добре за лансирането й. " Целта ни беше достигането на 50 хиляди $, които успяхме да съберем единствено за два дни ", споделя Димитров и добавя, че до края на акцията, след 40 дни, са удвоили тази сума и общо са били финансирани със 100 хиляди $. " Пуснахме акцията по време на конференцията Wearable World Congress в Сан Франциско за да има по-голям отзив точно в средата на портативните софтуерни устройства ", споделя създателят.

След акцията Ayo продължава да бъде в платформата в така наречен In Demand Program на Indiegogo, която дава опция на компании с сполучливо набрано финансиране да продължат да оферират продукта си. Крайната му цена е 299 $, а с приходите от продажба компанията съумява да продължи създаването на очилата.

За производството на Ayo Novalogy подписва контракт за партньорство с немска компания, която им оказва помощ за създаването на технологията, а продукта създават във фабриката им в Китай. " Така подсигуряваме качество на по-добра цена ", споделя Димитров.

През 2016 година Novalogy набира в допълнение финансиране от съоснователя на " Телерик " Васил Терзиев, както и от няколко бизнес ангели в Съединени американски щати. Фондът Eleven също влага в компанията в още два рунда, достигайки общо 200 хиляди евро. " Общите ни вложения от основаването на компанията досега се равняват на към 700 хиляди $, като тримата съоснователи към момента държим мажоритарен дял от нея ", споделя Димитров.

Новият пресен капитал започващата компания употребява за разработка, произвеждане и доставка на първите бройки на Ayo. Очилата се създават от немската компания в Китай, доставят се до Хонг Конг и от там се разпределят до останалите пазари. Физическият офис на българската компания пък е основан в Белград, където към този момент работи екип от над 8 индивида.

Очила на четири континента

За малко повече от година очилата са доставени на близо 5 хиляди клиенти в разнообразни точки на света. " Половината са от Съединени американски щати, към 30% от Европа и останалите главно от Азия, Близкия изток и Нова Зеландия ", споделя съоснователят. Компанията взе участие и в програмата за стартъпи Amazon Launch Pad, която подкрепя плановете с популяризирането им. През ноември предходната година Novalogy подписва контракт и с самолетната компания KLM да дава Ayo на пасажерите в бизнес класата си.

Финансовата 2017 година компанията завършва с доходи от близо 1 млн. лева, само че към момента не работи на облага, което е всекидневно за започващи компании. А упованията на Димитров за тази година са да са печеливши и с доходи от над 2 млн. $. " Тази година ще търсим и по-голяма инвестиция за разгръщане ", споделя още той.

Амбицията на младите бизнесмени е през годината да сключат контракти с още авиопревозвачи, както и да стартират да оферират продукта си в огромни вериги магазини за техника. Екипът ще работи и по развиването на софтуера на очилата и мобилното приложение, като напълно скоро ще предложи и нова версия с повече функционалности. " Искаме да стартираме да интегрираме разнообразни други артикули с очилата, да вземем за пример гривни за следене на интензивностите денем и умни часовници, с цел да можем да черпим информация от тях за режима на потребителите, без да им задаваме спомагателни въпроси през приложението ", изяснява Димитров. Според него точно това е пътят за възстановяване на успеваемостта при потреблението на продукта и постигането на крайната им цел, а точно да оказват помощ на хората да имат по-добър, деятелен и пълностоен живот. Q&A
Александър Димитров


За кои консуматори е подобаващ продуктът?

Очилата са подобаващи за хора, които имат проблеми със съня и желаят да подобрят биологичния си часовник или живеят в страни, където не са изложени на задоволително слънчева светлина и страдат от слаб тонус. Ayo може да се употребява също и от консуматори, които пътуват постоянно, страдат от часовата разлика, като да вземем за пример водачи и стюардеси, както и такива, които работят на смени, през нощта, като служители на реда, пожарникари, лекари и други

Безопасна ли е светлината и може ли да има отрицателен резултат върху потребителите?

Не сме следили отрицателни резултати и клиентите не са се оплаквали. Работим с медицински ръб от съветници, както и имаме документ за сигурност на светлината от немската компания TÜV, която прави механически проучвания. Ayo контролира нашия биологичен часовник и хормонални равнища по един натурален метод.

Кое беше най-голямото предизвикателство при създаването на очилата?

Макар минималистични, очилата включват в себе си много електроника и технологии (сензори, светодиоди, Bluetooth чип, батерия и др.) и са напълно направлявали от мобилно приложение. Едно от най-трудните неща беше да ги създадем сгъваеми и универсални, тъй че да паснат на всеки консуматор. Това са едни от дребното умни очила в света, които могат да бъдат сгъвани, което ги прави доста по-удобни за преместване и за прилагане. Дори първата версия на очилата на Гугъл не е сгъваема, което потребителите определяха като минус на дизайна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР