© Цветелина Белутова Въпреки че доскоро Агенция Пътна инфраструктура (АПИ)

...
© Цветелина Белутова Въпреки че доскоро Агенция Пътна инфраструктура (АПИ)
Коментари Харесай

"Струма" през Кресненското дефиле ще е готова след поне шест години

© Цветелина Белутова Въпреки че до неотдавна Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) настояваше, че правата от " Струма " през Кресненското дефиле ще е подготвена до края на 2023г., тихомълком страната е трансформирала позицията си.

На 25 юни, по време на конференция " Стратегическа инфраструктура и вложения - България и Югоизточна Европа 2019 ", виновният чиновник в АПИ разгласи тъкмо фазиране на плана - т.е. отлагането на финансирането за идващ програмен интервал. Думите на Златка Петева, шеф на дирекция " Изпълнение на планове по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 ", са представени в gradat.bg, медията-организатор на конференцията. Причината: обектът няма да е построен до края на 2023г., с цел да се впише в сегашния програмен интервал 2014-2020г. (риск, който от най-малко две години изглеждаше изцяло възможно).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В отговори до " Капитал " АПИ съобщи, че фазиране не е коментирано с Европейската комисия (ЕК), само че по-нататък от думите им стана ясно, че срокът 2023 година е непостижим и няма да има различен метод. Всичко това издава объркването в организацията и фактът, че не е ясно какво ще се прави със стотиците милиони по оперативна стратегия " Транспорт ".

Няма време

По думите на инж. Петева лявoтo плaтнo и oбxoдът нa Kpecнa ще са подготвени в ĸpaя нa 2025 година, а pexaбилитaциятa нa път I-1 (чacт oт дяcнo плaтнo) щe бъдe изпълнeнa дo ĸpaя нa 2027 година

Лявото платно в посока София е разграничено на два сектора, като двете поръчки бяха оповестени през август 2018 година и в този момент се преглеждат офертите. Още тогава беше ясно, че пет години са извънредно незадоволителни да протече целият търг, обжалвания, отчуждаване, планиране и строителство.

Сега това признава и АПИ. От ведомството прецизираха пред " Капитал ", че срокът за построяването на лявото платно съгласно търга е 52 месеца - или над четири години. " В тези периоди не са включени периодите за отчуждения на засегнатите парцели, разглеждането и одобряването на техническия план и издаването на позволение за градеж. Не на последно място следва да се означи, че тръжните процедури не са завършили и възможните им обжалвания, според Закон за обществените поръчки, също биха забавили осъществяването на плана ", прибавя пътната организация.

Кога ще има пари

В края на юни " Капитал " научи, че парите за пътя през дефилето може да бъдат отказани от Европейската комисия. Тогава високопоставени държавни източници и самата АПИ отхвърлиха това да е истина.

От пътната организация не са говорили с Европейска комисия за фазиране, само че " се преглеждат и разискват разнообразни разновидности поради сложността на инфраструктурния план, какъвто досега не е осъществен в България, провеждането на тръжните процедури за избор на реализатори, опцията изборът на реализатор да се апелира и това да попречва стартирането на плана и надлежно неговото довеждане докрай в периода на оперативната стратегия. "

Или другояче казано: към този момент е прекомерно явно, че срокът 2023г. няма да се съблюдава и проектът ще се промени в придвижване.

Изобщо не би трябвало да се подценява обстоятелството, че АПИ не е подала още апликационната форма за европейско финансиране в Европейска комисия. Междувременно Комисията облекчи разпоредбите за фазиране на огромни планове и то ще може да се случи по-лесно в сравнение с до момента.

Тунел, път, или нищо

Това, че властта има съмнения какво да прави с най-тежката част от автомагистрала " Струма ", е ясно от години. Първо имаше план за дълъг тунел, който българските строители съумяха да преборят и той беше сменен от не по-малко комплициран план по билото на планината. Той обаче ще изведе единствено едното платно горе, поради незадоволително финансиране и по този начин пътят през дефилето остана, а с него и проблемите с еколозите.

През май месец, преди изборите за Европейски парламент, Бойко Борисов сподели пред медии: " Ще направя автомагистрала " Струма " до Кресна от двете страни, а след това който желае да дава няколко милиарда, може да я качи по върховете, тъй като по този начин желаят. Има доста мераклии за власт, дано намерят положителни решения, да съберат няколко милиарда и да го създадат по този начин както желаят... Трябва да си зададем доста значим въпрос – да дадем ли тези милиарди за тази права от 14 км или да има автомагистрала от София до Видин. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР