© Цветелина Белутова След като преди почти година правителството насочи

...
© Цветелина Белутова След като преди почти година правителството насочи
Коментари Харесай

Пътната агенция подари над половин милиард на държавната "Автомагистрали"

© Цветелина Белутова След като преди съвсем година държавното управление насочи 1.34 милиарда лева за планиране и строителство на 134 км от " Хемус " непосредствено към държавната компания " Автомагистрали " без търг, преди месец Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е направила същото. Този път става дума за 570 млн. лева с Данък добавена стойност за подсилване на свлачища, които още веднъж отиват в държавното сдружение на принцип на така наречен in-house поръчка - вътрешно възлагане без открит търг, което Законът за публични поръчки (ЗОП) разрешава в избрани случаи. Така на процедура се прескача действителното съревнование.

Цял месец обаче организацията не е обявила информация за сключването контракта, а самият той не е оповестен. Така времевият обсег и параметрите по него остават загадка - ясно е единствено, че става въпрос за подсилване на 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В последна сметка за по-малко от година страната е наляла съвсем 2 милиарда лева в " Автомагистрали " - голяма сума, която се харчи относително непрозрачно. Планът е парите да дойдат от приходите от тол такси в идващите две години, което значи, че 50% от годишният доход от тях ще се употребява да изплати точно този контракт.Миналата седмица към " Автомагистрали " се развихри скандал, откакто риболовен клуб " Балканка " засече изравяне на река Вит и подозренията бяха, че компанията нерегламентирано употребява баластра от речното корито за градежа на автомагистрала " Хемус ".

Подаръци под масата

И АПИ, и " Автомагистрали " са с принципал Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Именно това разрешава да се употребява малка врата в Закон за обществените поръчки, съгласно която процедурите за открит търг могат да се прескочат, когато възложителят упражнява върху компанията надзор " сходен на този, който упражнява върху личните си структурни звена ".

Проблемът е обаче, че внушителна сума за следващ път ще се заплати по непрогледен метод. Договорът е подписан на 23 октомври 2019 година, само че информацията за това е оповестена в регистъра на Агенцията за публични поръчки (АОП) чак през днешния ден, 26 ноември, сутринта. Обикновено практиката е това да става до 2 седмици след подписаването.

По сходен метод - цялостен месец по-късно, се разбра и за контракта за 1.34 милиарда лева за построяването на " Хемус ".

След като тази заран " Капитал " изпрати въпроси за поръчката, от пътната организация оповестиха съществуването му с прессъобщение до медиите. Самият контракт обаче не е оповестен в регистъра. Така не излиза наяве за какъв брой време би трябвало да се извърши работата и въобще какви са клаузите по него. Става ясно единствено, че обявлението не предстои на обжалване.

Остава и въпросът какво е наложило парите да се дадат без конкуренция и равнопоставеност сред претендентите от строителния бранш. В известието си пътната организация се аргументира с бързината и пестенето на време, като споделя, че малката врата в Закон за обществените поръчки " ще разреши навременното, бързо и качественото осъществяване на плановете, защото подготовката и провеждането на открита процедура, в това число и възможни обжалвания на решенията за разкриване и класиране, основава предпоставки за закъснение на укрепителните действия и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси ".

Не е ясно по какъв начин обаче компанията ще се оправи с всички задания, които е поела. А те са доста.

Работа за стотици милиони

Държавното сдружение ще извърши проектантските и строителни действия на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на три обекта - единствено строителните работи, оповестяват от АПИ. Сред плановете, по които ще се работи, са прави от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци, Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други.

Редом с това " Автомагистрали " сега строят част от автомагистрала " Хемус " и настрана дават отговор за поддържането на съвсем всички елементи от автомагистралите " Хемус ", " Тракия ", " Марица ", " Люлин " и " Струма ". За последното те получават помощ от подизпълнители.

Що се отнася до " Хемус ", сега има позволение за градеж едвам за 1.6 км. Все отново осведомени източници имат съществени подозрения по отношение на потенциала на компанията да се оправи с този огромен обект, защото тя няма опит с построяването на пътища. Но даже да има сходни огромни градежи нормално се печелят от цели консорциуми от компании с надалеч повече чиновници и техника, които работят дружно. Според данните за 2018 г " Автомагистрали " има под 300 чиновници. За съпоставяне, " Автомагистрали Черно море ", една от компаниите, която строи " Хемус " сред Боаза и Белокопитово, има 650 чиновници съгласно регистъра КАПИ.

Логично е да се стигне до извод, че " Автомагистрали " ще употребява подизпълнители. Според Закон за обществените поръчки обаче при in-house хипотезата сдружението няма право да употребява подизпълнители. И въпреки всичко най-вероятно тъкмо това дефакто ще се случи - преди година да вземем за пример компанията е сключила контракти за наем на техника, чиито клаузи съществено припомнят на контракти за подизпълнители.

A от кое място ще дойдат парите

Новата сума от 570 млн. лева ще пристигна от държавния бюджет. През септември Министерският съвет към този момент е отпуснал до 31 млн. лева по бюджета на районното министерство за 2019 година за подсилване на обектите от републиканската пътна мрежа, наранени от свлачища и срутища, в идващите три години. Останалите нужни средства съгласно АПИ ще бъдат обезпечени от приходите от тол такси в интервала от 2020-2021 година

Очакваният годишен доход от тол такси е към 550 млн. лева Това значи, че над 50% от приходите в идните 2 години ще отидат в " Автомагистрали " за осъществяването единствено на този контракт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР