© Цветелина Белутова Още по темата Manchester Airport Group ще

...
© Цветелина Белутова Още по темата Manchester Airport Group ще
Коментари Харесай

Концесията за летище Пловдив ще бъде прекратена. И рестартирана след месеци

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Manchester Airport Group ще кандидатства за концесията на летище София

Британският летищен оператор ще си партнира с китайската строителна BCEG
3 окт 2018
ПИМК и " Тракия икономическа зона " още желаят летище Пловдив

Обединението е вторият участник в концесионната процедура след отказалите се китайци. Община Пловдив пък изиска обекта от страната
2 авг 2018
Китайци на летище Пловдив няма да има

HNA Airport Group няма да подпише контракта за концесията. Възможно е да се договаря с втория претендент - консорциум сред ПИМК и индустриалната зона " Тракия "
18 юли 2018
Внезапната гибел на съпредседателя на HNA усложнява обстановката в компанията

Китайският конгломерат се преструктурира по отношение на настояванията на Пекин, лимитира дълга си и стопира интернационалната агресия
9 юли 2018 Процедурата за концесионирането на летище Пловдив ще бъде прекъсната. Това стана ясно от известие на транспортното министерство, в което се споделя, че новият транспортен министър Росен Желязков ще предложи на Министерски съвет да гласоподава прекратяването й. Официалният мотив е, че процедурата се е провела преди приемането на новия Закон за концесиите.

През лятото по същата тази процедура и по остарелия Закон за концесиите страната беше подготвена да подпише 35 годишната договорка с китайската HNA Airport Group. Китайският победител обаче се отхвърли да подпише контракта.

Така напред излезе вторият класиран претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. В началото на август те обявиха, че удостоверяват интереса си към летището. " Разбира се, че го желаем и желаеме да бъдем извикани да подпишем контракт ", сподели тогава Илиян Филипов, един от двамата притежатели на ПИМК пред " Капитал ", като към оня миг министерството не беше подхванало стъпки по отношение на втория класиран претендент както би следвало да е по процедура.

Последва дълго безмълвие на транспортното министерство по тематиката, като въпросите какво счита да прави по процедурата бяха препращани към Закона за достъп до социална информация. А в това време общинският съвет в Пловдив излезе с решение, с което ще изиска страната да трансферира летището на общината. Сега новият министър е решил: точна на предишното, ще опитаме отново.

Това беше единствената процедура за концесия на пловдивската аерогара, която събра претенденти. Сега страната се връща в изходна позиция - с летище, което стои празно и натрупа загуби. Така ще е най-малко още 1-2 години. Защото първо ще се прави нов концесионен разбор, ще се събират предложения и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР