© Цветелина Белутова НАП изисква от частните куриерски компании, които

...
© Цветелина Белутова НАП изисква от частните куриерски компании, които
Коментари Харесай

Николай Събев: Със своите действия НАП предизвиква домино ефект

© Цветелина Белутова Национална агенция за приходите изисква от частните куриерски компании, които оферират и така наречен универсална пощенска услуга, да стартират да начисляват Данък добавена стойност върху своите услуги и чака от тях да внесат и дължимия налог за пет години обратно. Какво съответно значи това за компанията и за сектора, какъв брой компании визира, за какви суми със задна дата става въпрос?

- Променяйки закона за Данък добавена стойност, включително бизнес проектите, докладите и договорите, и налагайки погашение на налог със задна дата, Национална агенция за приходите провокира домино резултат, без да осъзнава следствията от тази смяна даже за самите тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Представете си следната обстановка: Аз не начислявам налог върху услуга, тъй като съм освободен от подобен, затова и този, който е употребил тази услуга, не го е платил. Същевременно е записал разход и си е построил счетоводна отчетност. По силата на това е заявил и платил налози и записал печалби/загуби. Ние от своя страна пък не сме начислявали тази сума в сумите за данъчен заем. Тоест покупките ни не са " освободени " от Данък добавена стойност, а ние сме го платили и не сме желали данъчен заем. Сега си представете упоменатия случай, умножен по 60 млн. покупко-продажби годишно единствено за нашата компания. Получената сума следва да умножим по 500 000 компании.
Сами разбирате какви са следствията от измененията. Разбирате, че откакто Национална агенция за приходите постанова погашение на налог със задна дата, всички в сектора следва да прекараме идващите почти 10 години в правене и напредване на стотици хиляди искове, насрещни и групови както между тях, по този начин и с Национална агенция за приходите, с цел да успеем заслужено да възстановим счетоводната си отчетност, по този начин както го изисква закона.

Позволявам си да споделя с вас и съответни цифри, касаещи " Еконт ": За 5 години обратно неначисленият Данък добавена стойност върху покупко-продажбите (по начало освободени от ДДС) е 32 млн. лева, лихвите - 2.5 млн. лева Темпът на повишаване на законовата рента, ако приемем Национална агенция за приходите за прави, е 89 000 лева
Тук става явно, че засегнатите страни не са единствено куриерските компании, а всички, които са имали допир, даже една транзакция, с която и да е куриерска компания, притежаваща лиценз за пощенски оператор. Тук се твърди, че " Български пощи " не са наранени от това. Не е ясно, тъй като корекциите на отчетността с години обратно по всички свързани компании значат тъкмо това.

Досега универсалните пощенски услуги, изпълнявани от куриерски компании, са били освободен и от доставка, каква е предисторията на проблема, по какъв начин разбрахте за измененията?

- За тези промени разбрахме от чиновници на Национална агенция за приходите в резултат на поискана от тях среща напролет на 2019 година Бих споделил, че самите те изглеждаха не по-малко сюрпризирани от нас. Когато и да е станала тази законова смяна, явно е останала скрита за обществото и даже за Национална агенция за приходите, както излиза наяве от техни мнения и изявления по тематиката. Всичко стартира с влизането на България в Европейския съюз. Три години по-късно, през 2010 година, законодателят стартира да приспособява българските закони по отношение на европейските наставления. Промените в Закона за пощенските услуги (ЗПУ) включват прибавяне на параграф 70, с който задължават " Български пощи " да дават универсална пощенска услуга (УПУ) за период от 15 години, или до 2025 година По отношение на закона за Данък добавена стойност не настава смяна.

От по този начин имплементираните европейски наставления всички интерпретират облагаемостта на предлаганите от частните пощенски компании услуги като освободени. Единствената смяна на ЗДДС е от януари 2018 година, с което се променя член 49, като " универсалните пощенски услуги " става в само число. Промяна в правилника за използване на Данък добавена стойност няма. Последното деяние за акомодация на законите към европейските е юни 2019 година

Според вас какво постанова промяна на разпоредбите със задна дата?

- Можем единствено да гадаем каква е повода, тъй като не разполагаме с ясна противоположна връзка от институциите. Наше твърдо мнение е, че не трябва да се позволява смяна на разпоредбите със задна дата. Това основава мощно съмнение в закона и страната и слага бизнеса в правна неустановеност, което неизбежно визира 3 млн. български клиенти на " Еконт ". Ние се развиваме години наред при условия на бистрота и правилни връзки с страната. По забавното е, че институциите, които следят активността ни през годините и на които плащаме и такси (например 1.2% от всяка пощенска пратка плащаме на Комисията за контролиране на известията - КРС), не се ангажират със мнение. " Еконт " е частна компания, която транспарантно, отговорно и постоянно заплаща своите налози. Ние не сме просто безупречен поданик, а огромен поданик. Само за последните 10 години сме платили Данък добавена стойност в размер на 39 625 258 лева, лицензионна такса към КРС - 2 378 367 лева

Какви вложения е направила компанията до момента , с цел да може да дава универсална пощенска услуга?

- Инвестициите са големи и годишно ги докладваме към Комисията за контролиране на известията. Можете да ги намерите в годишния им доклад, който се разгласява на формалния им уебсайт. Разходите и вложенията единствено за 2018 година се равняват на 51 млн. лева Допълнително плащаме годишна такса към тях, която единствено за 2018 година е в размер на 762 419.26 лева

Как измененията ще се отразят на крайния клиент и на цените на услугите ви ?

- Вследствие на тези промени цените скочиха. Но не това е най-опасното за България. По неприятното е, че всеки, който прави бизнес във или със България, ще се въздържа от по-сериозни вложения и бизнес проекти просто тъй като разпоредбите не са непрекъснати, а се трансформират непрестанно. Със сигурност измененията ще обиден и една от най-бързо разрастващите се промишлености сега у нас – електронната търговия. С покачването на цените на куриерските услуги действително се повишават и крайните цени на стоките да вземем за пример, което пък визира крайния консуматор. Това, което ние се стремим като компания, е да сме новаторски, да развиваме услугите непрестанно, с цел да предоставяме на клиентите си най-хубавото обслужване. Но с цел да можем и ние да се развиваме и да имаме благоприятни условия да работим добре и качествено за нашите клиенти, е нужно да го вършим в една правова страна, с работещи институции и работещи закони и правила.

Как последните промени в Закона за пощенските услуги ще се отразят на куриерския бизнес ?

- Куриерите доста ще внимават с бизнес проектите си за развиване. Всъщност такива надали има на този стадий. Всички изчакваме и търсим ясна връзка с държавните структури.
Аз бих се въздържал от съществени вложения, в случай че нямам явен публичен контракт за това какво дължа като налози и какви са ми правата. Промените са сигнал за българските бизнес структури. Като разследване от измененията в последно време се понижава съществено доверието на жителя в правовата страна и в закона. Това според мен ще има доста неприятни последици за стопанската система като цяло.

Ще предприеме ли браншът някакви дейности в отбрана на своите ползи ?

- До този миг браншът се опита да направи връзка с избрани органи и институции като срещите, които организирахме и които за жалост не доведоха до резултат. Тепърва ще стане ясно какви ще са нашите следващи дейности . В една страна проверяващите институции би трябвало да могат да носят отговорност за дейностите си. В България всеки служител може да нанесе вреди за милиони и да не е виновен за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР