© Цветелина Белутова Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната

...
© Цветелина Белутова Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната
Коментари Харесай

Цацаров разпореди проверка как са определяни субсидиите за партиите

© Цветелина Белутова Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да направи инспекция дали дотациите на политическите партии през предходната година са изплатени при съблюдаване на закона, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Повод е информация, обявена в изданието на " Шоуто на Слави ", излъчено на 20 май, в което водещият разгласи, че партиите с право на държавна дотация на процедура са получили по-високи суми за 2018 година, в сравнение с им се поставят по закон. Трифонов се базира на информация от финансовото министерство за размера на дотациите на партиите за 2018 година, от която излиза, че шестте политически партии с право на дотация са си разпределили по-голяма сума от тази, на която имат право съгласно броя на получените гласове на последните избори и заложената в закона " цена " на един глас от 11 лв..

Регламента по закон

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По закон държавната дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които на последните парламентарни избори имат определени народни представители, както и на партии, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на последните избори. Размерът на дотацията за всяка партия се дефинира, като броят на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция се умножава по 11 лева, на колкото е избрана сумата за един получен глас със закона за държавния бюджет тази година, както и за предходните години. Начинът на даване на средствата за субсидиране се дефинира от министъра на финансите.

Какво е похарчила страната

Право на държавни средства имат петте парламентарно показани партии и обединения ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ", както и една извънпарламентарна партия - " Възраждане " на Костадин Костадинов. Те са получили на последните парламентарни избори през 2017 година общо 2 920 804 действителни гласа. Умножени по 11 лева на глас, шестте обединения би би трябвало да си разпределят общо сума от малко над 32.1 млн. лева годишно. В реалност обаче са си разпределили над 6.5 млн. лева повече, или общо 38.6 млн. лева Когато тази сума се раздели на общия брой на получените действителни гласове, излиза, че дотацията е избрана в размер 13.23 лева за глас, а не 11 лева на глас, както планува Законът за държавната дотация за политическите партии и обединения.

Възможното пояснение

От екипа на Слави Трифонов означават, че сметките се връзват, в случай че се осребряват освен гласовете за шестте партии, а всички действителни гласове от последните избори - в това число гласовете, подадени за партии и обединения, останали под чертата, както и гласовете " Не поддържам никого ". Те са общо 3 513 419 и умножени по 11 лева на глас, дават сума, доста близка до посочената от финансовото министерство сума на дотацията за 2018 - малко над 38.64 млн. лева

" Капитал " изпрати още през вчерашния ден, вторник, уточняващи въпроси до финансовото министерство, само че оттова по този начин и не дадоха отговор дали става дума за неточност и дали в действителност по този метод са приложили формулата за пресмятане на дотацията, както и за какво в последна сметка цената на действителен глас е по-висока от написаната в закона. Ако догатките са правилни, излиза, че даже гласоподавателите да са подкрепили групировка, която не е предходна прага за дотация, или пък са упражнили протестен избор, страната осребрява гласовете им в интерес на шестте партии и обединения, които са минали бариерата. Не е ясно и от кой момент е тази процедура на изчисление на дотациите.

Вчера пък министър председателят Борисов на въпрос за дотацията и за какво ГЕРБ не е спазил обещанието си да я намали до 1 лев съобщи, че ръководещата партия е подготвена да стори това, само че, въпреки това, " партиите не би трябвало да попадат в зависимости ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР