© Stringer/poland Един от най-належащите енергийни въпроси пред Холандия, която

...
© Stringer/poland Един от най-належащите енергийни въпроси пред Холандия, която
Коментари Харесай

Европа се възползва от евтиния втечнен природен газ

© Stringer/poland Един от най-належащите енергийни въпроси пред Холандия, която в миналото е била един от най-големите снабдители на прирoден газ в Европа, е по какъв начин страната ще се оправи с намаляващото произвеждане и възходящата взаимозависимост от вноса.

За стотици енергийни търговци, изпълнителни шефове на компании от бранша и анализатори, които се събраха тази седмица в Амстердам за една от най-големите европейски конференции за природен газ - Flame Conference, Холандия въплъщава обстановката с европейската енергийна сигурност. Независимо дали посредством газопроводи от Русия и Северна Африка или с транспортен съд от Катар или Съединени американски щати, от ден на ден ще се изисква импорт на газ за зареждане на електроцентралите, компаниите и домовете в района, написа Bloomberg.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Увеличаване на газовия пропуск

Холандия се трансформира в чист вносител на природен газ, защото производството на страната понижава. " Холандия ще се трансформира в финален чист вносител на природен газ ", сподели анализаторът на пазарите на газ и възобновими енергийни източници в норвежката компания за енергийни проучвания Rystad Energy Карлос Торес. " В цяла Европа нациите се възползват от ниските цени на втечнения природен газ (LNG) ", добави той.

Източникът на природен газ е политически проблем, защото Русия доставя към 40% от горивото за Европейския съюз и построява противоречив нов водопровод в района - Северен поток 2. Съединени американски щати настояват, че тази взаимозависимост е рискова и приканва Европейски Съюз да построи повече терминали, с които да бъде доставян газ по море. Щатите се надяват шистовият взрив на нейната територия да има удобно въздействие върху напъните на блока за диверсификация на доставките.

Втечненият природен газ играе все по-голяма роля в Европа, откакто новите индустриални мощности доведоха до това международните снабдители да надвишават търсенето, като остатъкът усили вноса в ликвидните пазари в района. Терминалът за полутечен природен газ в Ротердам демонстрира все по-голям интерес за по-големи доставки и може да доближи цялостния си потенциал до края на годината, откакто той години наред е бил неизпозлван.

Европейският импорт на полутечен природен газ се е нараснал повече от два пъти през първото тримесечие макар по-топлата от нормалното зима, демонстрирайки " същинско главно търсене ", съгласно Алистър Максуел, основен финансов шеф на притежателя на танкера за полутечен природен газ GasLog Ltd.

Все по-малко запаси

Полето в Грьонинген, в миналото най-голямото в Европа, стопира да се експлоатира и ще бъде изцяло закрито до 2030 година, защото холандското държавно управление се стреми да ограничи земетресенията, провокирани от изследването на газ там. Анализаторите предвиждат, че производството на страната ще спадне до по-малко от половината от потребностите й през годината до октомври, както и че то ще се равнява едвам на една трета от пиковата продукция през 2013 година, съгласно данни на BloombergNEF.

Този спад на производството идва, когато Европейският съюз се нуждае от повече газ, с цел да компенсира пенсионирането на въглищата и атомните електроцентрали. Международната организация по енергетика прави оценка, че 28-членният блок ще би трябвало да търси спомагателен импорт, равняващ се на една трета от предстоящото ползване до 2025 година

Причините

Притокът на полутечен природен газ в Европа е оказал спомагателен напън върху цените му, които към този момент бяха отслабени от пониженото търсене и по-топлото време. В Обединеното кралство температурите за първи път доближиха 20 градуса през зимата, което значи по-малка потребност от гориво за отопление.

" Европа към този момент има опция да внася полутечен природен газ на добра цена, само че чакаме, че през 2022 година цените ще стартират да нарастват, защото търсенето в Азия ще възобнови растежа ", сподели Торес. " Тъй като Европа усилва зависимостта си от импорт, това може да докара до по-високи цени на електрическата енергия в района ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР