© Reuters Още по темата Нова бюрокрация ще бори липсите

...
© Reuters Още по темата Нова бюрокрация ще бори липсите
Коментари Харесай

Негласният мораториум върху лекарствата

© Reuters Още по тематиката
Нова администрация ще бори неналичията на медикаменти

Закон задължава търговци и аптеки да подават непрекъснато информация за количества, а държавна организация може да не разрешава износа
30 сеп 2018
Здравната промяна: Повече пари за същото

Министър Кирил Ананиев предлага модел със наложителни здравни застраховки
28 сеп 2018 - Здравната каса вкара заплащания единствено за най-евтиното лекуване при 12 скъпоструващи лекувания.
- Държавата настрана бави влизането на пазара на 26 нови медикаменти.
- Става въпрос за световнопризнати лекувания, които са налични от няколко години в Европейски Съюз и пестят пари. " Вашето лекарство ли е най-евтино, с цел да изписваме него? " С този чудноват въпрос от предходната седмица насам лекари се обаждат на офисите на фармацевтичните компании. Причината е новият аршин, който здравната каса вкара за лекуване на 7000 пациенти, които се лекуват с 12 типа скъпоструващи биологични лекарства за артрит, псориазис, болест на Крон и други

Според документа, оповестен от касата, тя отстранява досегашното пътешестване на пациенти от цялата страна до София за изписване на лекарство единствено в една комисия. Но на негово място е препоръчан пробно не по-малко дискриминационен текст. Според него всички новодиагностицирани заболели, които се нуждаят от тежка терапия или промяната й (около 500 души на година), ще би трябвало да стартират лекуване не с най-подходящата за тях терапия, а с най-разходоефективното лекарство. На хартия това е лекарството с най-хубаво съответствие сред реализиран резултат и цена. На процедура - най-евтиното.

Това решение не попада в нито един закон или разпоредба. То може да бъде открито единствено в критериите на здравната каса за изписване на терапия с тези 12 медикаменти. Заради това лекарите към този момент са получили устно упътване от НЗОК да избират най-разходоефективното лекуване.

Отделно от това държавните лекарствени регулатори бавят влизането на новаторски лечения и оттова лекуването с тях. Например в Комисията за оценка на здравните технологии сега отлежават досиетата на 26 нови медикамента. Има няколко медикаменти, които чакат цена и надлежно здравната каса да покрие лекуването с тях. Всички те от дълго време се покриват в Европейски Съюз.

Според фармацевтичните компании и организации на пациентите това значи, че и тази година има мораториум върху медикаментите, само че мълчалив. В края на предходната година подобен мораториум беше разгласен обществено върху нови скъпи медикаменти, само че беше анулиран персонално от премиера след публично неодобрение.

Борбата със скъпите медикаменти

През предходната и тази година здравната каса заплаща общо 1 милиарда лева за медикаменти на пациентите, като по-голямата част от нея е химиотерапия за онкопациенти в болничното заведение или отвън нея. Отделно от това болните доплащат, а лечебните заведения поръчват в допълнение лекарства за общо към 3.1 милиарда лева

Плащанията за медикаменти и нарастват всяка година и в действителност са единствените заплащания с ясна цена – кошница от най-ниските цени в 17 европейски страни с най-ниски цени. Другите разноски на касата – за болнично лекуване и извънболнична услуга, не са с ясно контролирани цени, а с толкоз, колкото има в бюджета си НЗОК, и цените на множеството прегледи и интервенции не са увеличавани от години.

Почти всяка година здравната каса се пробва да понижи заплащанията си за медикаменти - с отстъпки, които желае от производителите, спомагателни контракти и други Самата концепция да заплаща най-евтините лекарства не е нова. Здравният министър от второто държавно управление на ГЕРБ Петър Москов имаше концепция източноевропейските страни да се обединят в общ пазар и да купуват по-евтино лекарства, а пациентите да не доплащат повече от 60% от цената на най-евтиното лекарство в група.

Това работи, когато става дума за медикаменти, познати от години, които имат генерични еквиваленти. Сега обаче концепцията за най-евтиния медикамент се придвижва към новите биологични медикаменти, които нямат аналог и не са взаимозаменяеми.

От надзорния съвет на здравната каса отхвърлиха да са взимали такова решение, макар че в утвърдените критерии то попада черно на бяло. Тяхното пояснение е, че са натоварили управата на касата да договаря с лекарския съюз за методите на изписване на лекуване на артрит и псориазис. Но шефът на касата Дечо Дечев е декларирал на среща с фармацевтичните компании, че тези критерии за разходоефективност в бъдеще ще се ползват към всички типове скъпоструваща терапия.

Лекари или служители

Проблемите при този метод са два. Първо, неразбираем е механизмът, по който се дефинира разходоефективност, защото сега нито законите, нито наредбите разрешават на касата да взема решение коя терапия каква е. Самото изписване по аршин цена може да се окаже извънредно рисково за здравето. Например при ревматоиден артрит лекарите до момента можеха да избират най-подходящия медикамент от 10 медикаменти. Сега ще би трябвало да изпишат на пациентите оня, който НЗОК е решила за най-разходоефективен. Това заменя преценката на лекарите с тази на служителите в касата.

И второ, това ще натовари мощно пациентите - съгласно изчисленията на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични затруднения да вземем за пример при псориазис разликата сред най-евтиното и останалите медикаменти може да варира от 3 до 9 хиляди лева и даже да доближава 20 хиляди лева, в случай че пациентът е над 100 кг. При ревматоиден артрит доплащането ще бъде сред 1000 и 4000 лева, а при псориатричен артрит - сред 2000 и 22 хиляди лева годишно.

" Ще предприемем всички дейности, разрешени от законодателството на България и Европейски Съюз, с цел да спрем това античовешко решение ", разяснява в обществена позиция Ива Димова, заместник-председател на асоциацията.

От фирмите производители разясниха, че сега липсва каквато и да било писмена връзка и ясна опция да схванат, оспорят или дори да се съгласят с изчислените разходоефективни стойности и разходоефективни медикаменти. Видно е, че стремежът е по този метод да се понижат цените, само че това по-скоро ще принуди някои компании да изтеглят медикаментите си от пазара.

" Трудно е да разясняваме, в случай че още няма писмен документ. Как тъкмо е потвърдено, че медицинските съображения не остават на назад във времето пред финансовите. Освен това, в случай че има такива процедури, те би трябвало да се случват въз основата на транспарантни и ясни правила, неналичието им буди подозрение, че касата се пробва да сътвори пазарно преимущество на една терапия пред друга ", счита Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Ще чакаш

Има и още един механизъм, през който страната стопира достъпа до скъпи нови медикаменти. Просто не ги позволява до пазара. През тази година в Комисията за оценка на здравните технологии отлежават 28 досиета на нови медикаменти, като единствено две са утвърдени. Става въпрос за нови за България лекарства, които са на международните пазари от доста години и които са последна вяра за заболели хора.

По груби калкулации сега най-малко 1000 пациенти чакат нови лекарства. Стойността не е ясна, само че е видно, че става въпрос за тежки болести (виж карето). Документация отлежава и в Националния съвет по цените, където от половин година има досиета на нови медикаменти, които се покриват от здравните каси в 25 европейски страни да вземем за пример. Причините за забавянето са административни най-вече. Но някои са подозрително дълги. Например лекуване против остра лимфобластна левкемия отлежава измежду тези неодобрени досиета и евентуално няма да бъде налично за българските пациенти и през идната година. Същото е било утвърдено от най-строгата лекарствена организация в света - Федералната администрация по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), още през 2015 година като breakthrough therapy - т.е. води до значително усъвършенстване на болните по отношение на съществуващите лечения.

" Нито има механически, нито политически мораториум, нито напън от Министерство на здравеопазването или НЗОК, просто в този интервал от една година всеки месец сме се събирали като се изключи септември. В този месец имаше доста малко работни дни, хора в отпуски и болнични ", разяснява проф. Илко Гетов, ръководител на комисията по ОЗТ. Той добавя, че по принцип срокът от 90 дни за разглеждане на медикаментите не се съблюдава поради липса на административен, експертен и механически личен състав на комисията.

" Комисията няма бюджет, членовете й не получават никакво възнаграждение. Освен това специалистите са малцина, множеството медикаменти са за онкология и отчетите за тях би трябвало да се възложат на водещи онколози, които са малко ", споделя Гетов. Уточнява, че лекарите от провинцията даже не получават командировъчни, като идват да рапортуват.

Според специалистите от бизнеса обаче забавянето е очевидно. " Задават се извънредно доста въпроси, които не са логичен свързани, изискват се данни, които няма по какъв начин да се набират или употребяват. Наскоро трябваше компания да съобщи 40 страници отчет за вероятността 1000 пациенти да минат през несъмнено здравно положение. Това са големи модели, които никой не е употребявал ", споделя Славейко Джамбазов, шеф на компанията НТА, която подкрепя фирмите в подготовката на документи за кандидатстване пред комисията.

Той счита, че всичко това е резултат от безсилието в общата лекарствена политика и че в последна сметка лишава нуждаещи се пациенти от достъп до терапия в точния момент. Забавени медикаменти

В момента на друг стадий на утвърждение са артикули за тежка астма, множествена склероза, два типа лекарства за рак на белия дроб, лекарство против мултиплен миелом, мантелноклетъчен лимфом, два продукта при ХИВ/СПИН, остра лимфобластна левкемия, антибиотик против вътреболнични инфекции, два продукта против остра миелоидна левкемия, миелом, недребноклетъчен рак на белия дроб, метастатичен рак на гърдата, хепатит С, шизофрения и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР