© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Статията е част от класацията на най-динамичните

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Статията е част от класацията на най-динамичните
Коментари Харесай

Машини и оборудване: Постоянен растеж

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Очакванията са тази година секторът за машини и съоръжение още веднъж да бъде измежду най-бързо растящите в българската стопанска система.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Започва общественото предложение на облигации на " Монбат "

Емисията е в размер до 30 млн. евро, като книжата могат да се обръщат в акции
11 дек 2017
Шведски напредък

" АК пластроник " усилва оборота си с над 130%, откакто притежателят трансферира част от бизнеса във Велико Търново
28 ное 2017
Промишленото произвеждане се забавя през септември

Понижението в годишния ритъм на напредък е забележим също в търговията на дребно и строителството
8 ное 2017
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
8 авг 2017
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
5 юли 2017
Секторът за машини и съоръжение е един от най-бързо растящите в стопанската система и заема все по-съществена част от българския Брутният вътрешен продукт. Показва го и класацията " Гепард " на промишлеността. Приходите на 20-те компании в подреждането са скочили с над 50% до 309 млн. лева, а съвсем всички са на облага (без една) и съвсем всички усилват личния състав си (без две).

Разнообразно наличие

В топ 20 има най-различни компании - от такива за индустриални системи, през компании за котли и сградна автоматизация, до производители на светодиоди. Положително е, че с изключение на сдружения на задгранични вложители значително от участниците в топ 20 са с български притежатели и не престават да порастват за поредна година. Голяма част от тях изнасят за някои от най-конкурентните пазари в Западна Европа.

Лидерът " Норд " се занимава с металообработка и ремонтни действия. Основните промишлености, с които работи, са химията, кораборемонтът, добивната индустрия и селското стопанство. В Девня компанията се простира на повърхност от 70 хиляди кв.м, където има халета и благоприятни условия за произвеждане и предпазване на едрогабаритни елементи и артикули. Приходите на компанията през 2016 година са нарастнали със 133% до 6.4 млн. лева

На второ място е великотърновската " АК пластроник ", която е правоприемник на Завода за запаметяващи устройства. Компанията създава електронно съоръжение, фискални апарати, пластмасови елементи и други и забележителна част е за експорт. От 2014 година е благосъстоятелност на шведската AQ Group, а упованията са оборотът да продължи да пораства и през тази година, защото част от производството беше преместено от Швеция към България. " Продължаваме да набираме личен състав, защото има наклонност за увеличение на поръчките ", разгласи изпълнителният шеф Емил Николов пред " Капитал ".

На трето място е софийската " Резидънс надзор ", която създава съоръжение и програмен продукт за алармени системи, най-много комуникаторите сред машините и охранителните компании. Компанията има индустриален екип, както и програмисти. " Резидънс надзор " също по този начин изнася за Северна Америка, Исландия и Малайзия. Компанията е с един от най-високите маржове в класацията: облагата й за 2016 година е 1.1 млн. лева при доходи от 4.4 млн. лева, със 130% повече от предходната година.

На четвърто място е " Марели системс " от Благоевград, която се занимава с произвеждане на котли и камини на пелети. Приходите на компанията са скочили със 106% до 7.5 млн. лева, а сдружението е нараснало личния състав си с съвсем 50%. Фирмата също по този начин изнася в над 10 страни.

На пето място е компания с италиански притежател. " О.М.С. Салери Истърн Юръп " е част от групата O.M.S. Saleri и едно от сполучливите предприятия във Враца. Българската фабрика за сферични кранове е единственото дружество на групата отвън Италия и от отварянето й през 2012 година в нея са вложени над 10 млн. евро. Приходите на компанията доближиха 26.7 млн. лева и занапред ще не престават да порастват, защото до момента е приключен единствено първият стадий на индустриалния план. В момента чиновниците са над 60, а проектът е броят им да доближи 150.

Челната шестица затваря компания, която още веднъж от друг сегмент от предходните - " Оптикоелектрон груп " от Панагюрище. Тя създава оптикоелектроника за оръжейната промишленост, както и крайни консуматори. Сред продуктите й са мерници за пукотевица, наблюдателни и мерни принадлежности и комплекси за бронетанковата техника, термовизионни обективи, мобилни системи за наблюдаване и отбрана, здравно съоръжение и други Компанията е с български акционери и през последните години не е серпантина да пораства, като през 2016 година оборотът й е скочил с 59% до 27.4 млн. лева

Те отново са тук

Три компании от миналогодишната ранглиста още веднъж са намерили място измежду най-динамичните в бранша за машини и съоръжение. Производителят на светодиоди " Окта лайт България " е 51% благосъстоятелност на производителя на батерии " Монбат ". Останалите акции в сдружението са на българската " Октагон интернешънъл ". Заводът в Годеч продължава да уголемява производството на светодиоди. След вложения от 10 млн. евро приходите също порастват - от 2.6 млн. лева през 2014 година до 6.8 млн. лева през предходната година.

Друг още един участник в Топ 20 на секторната ранглиста е швейцарската " ЛЕМ България ", която създава електронни съставни елементи и измервателни уреди. Тя откри завода си в София преди тъкмо четири години, откакто влага 3.2 млн. лева в плана. След скока от 100% на оборотът през 2015 година,п рез предходната година покачването е спомагателни 41% до 39.1 млн. лева

Третата компания, която още веднъж е измежду най-динамичните, е " Кяшиф " от Джебел. Компанията за хидравлични цилиндри доближава оборот от 28 млн. лева, с 33% повече от предходната година, при облага от 2.47 млн. лева Компанията продължава да търси чиновници и занапред ще усилва личния състав си.

Най-рентабилната компания в подреждането е " Ариете логистикс ", която има произвеждане и складови бази в Смолян. Клиенти са компании от автомобилната и други промишлености. Маржът на облагата на компанията е над 36% при доходи от 7.3 млн. лева След нея е " Резидънс надзор " с марж над 25%.

В същото време общият брой на заетите в топ 20 е скочил с 19% до 1878 души. Лидерът тук е " Кяшиф ", която е нараснала личния състав си четири пъти.

Очакванията са тази година секторът за машини и съоръжение още веднъж да бъде измежду най-бързо растящите в българската стопанска система. Което значи, че следващата година в " Гепард " ще има нови отличници, защото от ден на ден компании не престават да влагат в разгръщане на производството.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР