© Юлия Лазарова Още по темата Анализи на кисело мляко

...
© Юлия Лазарова Още по темата Анализи на кисело мляко
Коментари Харесай

КЗК глоби пет млекопреработващи фирми за използването не непозволени опаковки

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Анализи на кисело мляко в полипропиленови опаковки не откриха проблеми

Серия от проучвания демонстрират, че качествата на продукта не се трансформират
27 сеп 2017
Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на пет млечни компании поради опаковки

През юни фирмите желаеха смяна в БДС за киселото мляко в частта за кофичките от полистирен
20 сеп 2017
Опаковките за кисело мляко по БДС няма да се трансформират

Инициаторите на концепцията за актуализация - три от огромните компании в сектора, оповестиха, че против тях се води война
17 юли 2017
Три огромни мандри желаят смяна на опаковките за кисело мляко по БДС

Окончателното решение би трябвало да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация
19 юни 2017 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции пет млекопреработвателни компании за нелоялна конкуренция: " Обединена млечна компания " ЕАД (74 186 лева.), " Ел Би Булгарикум " ЕАД (18 213 лева.), " Комплектстрой " ЕООД (11 800 лева.), " Димитър Маджаров – 2 " ЕООД (38 915 лева.) и " Полидей – 2 " ООД ( 16 305 лева.). Санкцията е 0.1 % от размера на чистите доходи от продажби на съответното сдружение за 2016 година

Поводът

Повод за формиране на производството е постъпил сигнал от " Конфедерация за отбрана от дискриминация ". В него се твърди, че след направена инспекция от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е открито, че производители на кисело мляко популяризират на пазара " българско кисело мляко " по БДС, само че употребяват кофички от полипропилен вместо посочените в стандарта кофички от полистирен.

В сигнала се твърди също, че сходно държание " подвежда потребителите, защото артикул, означен като подобен по БДС, се продава на по-висока цена, само че в качество и състав, неподходящ на заложения стандарт ". Според конфедерацията това съставлява нелоялна конкуренция по отношение на останалите участници на пазара, тъй като " себестойността на опаковката от полипропилен е потвърдено по-ниска в съпоставяне със себестойността на полистирена ".

В сигнала се твърди също, че при ферментация в опаковка от полипропилен " качествата на продукта се трансформират и той няма свойства на " българско кисело мляко ".

Становищата

Всяка от фирмите - обект на инспекцията, е изпратила в детайли мнение до Комисия за защита на конкуренцията. Общото в тях е изказванието, че полипропиленът е утвърден за разработване на опаковки за кисело мляко и че през последните години се счита за " доста по-безопасен за човешкото здраве, в сравнение с полистирола ". Млекопреработващите компании считат също, че ограничението на полимерните материали до полистиренови кофички е " в несъгласие с точка от БДС, както и с настоящото европейско и национално законодателство ". Те напомнят, че стандартът е направен през 2010 година, когато полипропиленът не е бил към момента изцяло навлязъл в европейската и българската индустриална процедура.

В своите мнения фирмите дефинират като " несъстоятелно " изказванието в сигнала, че българско кисело мляко, създадено в полипропиленова опаковка, съставлява артикул, който по качество и състав не подхожда на заложения стандарт. Дружествата декларират изрично, че съгласно проби, направени от упълномощени лаборатории, " не се следи миграция на химични субстанции от полипропиленовата опаковка в продукта, като потребните млечнокисели бактерии се развиват еднообразно добре както в полистиренова, по този начин и в полипропиленова опаковка при опазване на неповторимото им съответствие ".

Фирмите – обект на инспекцията, настояват също, че " цените на полимерите са плаващи и зависят от доста фактори на пазара " и че " не може да се направи аргументиран извод, че по предписание кофичката за кисело мляко, създадена от полипропилен, е по-евтина от тази, създадена от полистирол ".

Решението

В своето решение по проблема Комисия за защита на конкуренцията напомня, че стандартите не са наложителни и че всеки търговец има свободата да избере дали ще ги съблюдава или не. Но, в случай че реши да създава по стандарт, би трябвало " да следва прецизно условията и рестриктивните мерки ", наложени от него. Ако компанията счита, че е лимитирана в активността си от определения стандарт, " не следва да го нарушава, а да приключи потреблението и позоваването му ". Дори при събрани нужни доказателства за смяна на стандарта и при декларирано предпочитание за смяната му, спазването на стандарта е наложително, счита Комисия за защита на конкуренцията.

Според антимонополния орган нарушаването на условието за потребление на кофички от полистирен е стимулирано от " стопански изгоди " за сдруженията и носи на петте компании " конкурентно преимущество, пред останалите производители, съобразяващи производството си със стандарта ".

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните. Предисторията

Проверката на Комисия за защита на конкуренцията е предшествана от искане за смяна на БДС за киселото мляко в частта за опаковките, постъпило в Българския институт за стандартизация (БИС) през март предходната година. Инициатори са " ОМК " ЕАД, " Димитър Маджаров – 2 " ЕООД и " Полидей – 2 " ООД, които оферират в стандарта да бъдат включени " всички опаковки, създадени от материали, предопределени за контакт с храни, според българското и европейското законодателство ". Според трите сдружения " условието да се употребяват опаковки единствено от един тип пластмаса - полистирен - е ограничаващо и опонира на пазарната логичност " и " разрешава на компании - производителки на опаковки, да спекулират с цената на единствения вероятен материал ".
В БИС постъпват доста на брой противоположни отзиви и мнения по това предложение, а на 16.06.2017 година институтът провежда публично допитване, минало бурно.
Месец по-късно е извършено съвещание на съответния механически комитет към БИС, на което с квалифицирано болшинство се приема да не се трансформира стандартът за " Българско кисело мляко ".
Междувременно серия от проучвания по самодейност на шест млекопреработващи компании - " Димитър Маджаров-2 ", ОМК, " Полидей ", " Булдекс ", " Лактима " и държавната " Ел Би Булгарикум, извършени в четири упълномощени лаборатории, в това число и в Агенцията по сигурност на храните, демонстрират, че " полипропиленовите опаковки са безусловно безвредни и резервират биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на наличието на потребната му микрофлора ". Според резултатите от проучването " киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, дава отговор на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характерности, усет, мирис и консистенция според условията на стандарта ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР