© Надежда Чипева Част от темата Малките тротинетки, които преобразиха

...
© Надежда Чипева Част от темата Малките тротинетки, които преобразиха
Коментари Харесай

Теодор Рачев: Hobo ще има месечни карти за наем на тротинетки

© Надежда Чипева Част от тематиката Малките тротинетки, които преобразиха огромния град
Тамаш Тот: Не виждам София като град с неприятна инфраструктура

Мениджърът интервенции в Lime пред " Капитал "

Нашествието на тротинетките

Частните и споделените електрически тротинетки ще преобразят улиците на София, само че това крие и рискове
Как решихте да започнете подобен бизнес в България?

- Идеята пристигна още предходната година. Дойде ми от Лондон, където електрическите тротинетки са неразрешени за шерване, само че има доста такива услуги за колела. Там имаше спирки и караш от спирка до спирка. Тогава още не знаех, че има тротинетки. След това концепцията се почисти, появи се тактика за нахлуване и от началото на тази година започнахме да работим съществено по бизнеса. Скутерите ни идват от калифорнийската компания Acton. Имаме различен снабдител за приложението – канадска компания. Подготвяме се съществено. София не е място за колела, по-скоро е за тротинетки, тъй като е доста по-удобно и гъвкаво. Очакваме първите две седмици на септември да влезем публично. Складът и офиса ни са към този момент в напреднала фаза. Lime пристигнаха, което е хубаво, тъй като най-големият ни зложелател е това, че хората не са осведомени с този тип превоз и в този момент се срещат доста бързо с преимуществата му. Точките за паркиране са огромен плюс, тъй като единствено преди няколко месеца доста неща бяха неразбираеми. През май да вземем за пример не знаехме изобщо по какъв начин ще стане всичко, само че по-късно диалозите с общината ни помогнаха доста.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как ще се употребяват тротинетките на Hobo?

- Чакаме регламента. Последните проекти са, че той ще бъде гласуван още през септември. Ние имаме предпочитание да работим с общината, тъй като това, което вършим, с изключение на бизнес, е и за града. Точките да вземем за пример тушират отрицателния отзив от това да има безсистемно оставяне на електрически тротинетки. Нашите тротинетки ще могат да се оставят единствено на точки. Ние сме евентуално първия град, който ще подходи съвсем незабавно с правилник. Ще имаме и най-малко толкоз каски, колкото и тротинетки, като те няма да бъдат върху тях самите, а ще могат да се взимат от партньорската ни мрежа. Както и в приложението, по този начин и в уеб страницата, ще има и карта на тротинетките, и на това от къде можеш да вземеш каските.

Може ли да се програмират тротинетките по този начин, че да не могат да се употребяват в избрани зони, да вземем за пример пешеходните?

- Може да се вкара лимитация на скоростта посредством софтуера. Обсъждаме този вид, изключително за парковете. Защото там колела има, а електрическите тротинетки по статут са най-близо до колелата. Може да създадем по този начин, че когато влезеш в парка да си стеснен до 7-10-12 километра в час, с цел да не се пречи на хората.

Предвид че няма доста велоалеи, къде съгласно вас е мястото на електрическите тротинетки?

- На пътя, до бордюра. Обещани са още повече велоалеи, само че там, където няма, мястото им е на пътя. В Съединени американски щати да вземем за пример има цели щати, където велоалеи не съществуват, и тротинетките се карат единствено на пътя. Там просто няма подобен модел.

Как ще поддържате флотилията си?

- Като български стартъп, ние нямаме финансовите благоприятни условия на огромните компании. Поне първата година тръгваме с избран брой тротинетки. Всяка заран те се изкарват до локация от нашия екип и вечер в 21 ч. се прибират назад в склада. От втората година към този момент, в случай че си свършим работата, ще се върнем с доста повече тротинетки. Започваме със 100. Имаме концепция да влезем и във втори град. София е отправната ни точка, ще забележим по какъв начин тъкмо се случват нещата тук. Нашите тротинетки минават 50 километра с един заряд. Чакаме ограничаването на скоростта – те могат да развият 30 км/ч, сега са лимитирани на 20 км/ч. Събирането ще става с бусове.

Чакате ли наложително регламента, с цел да влезете?

- Ще си влезем по проект, през септември. Надяваме се тогава да има към този момент и правилник, който да управлява взимането и оставянето от въпросните точки. Ако ли не и се бави, няма да стоим и да чакаме.

Какви ще бъдат цените?

- Моделът ни е явен – начална такса от 1.60 лева и по-късно на 20 стотинки на минута. Това са цените за крайния клиент. Очакваме доста скоро да пуснем и месечни карти, които ще са по-атрактивни като ценообразуване, само че ще имат известни лимитации. Ще има безграничен брой карания за месец, само че ограничаване от 20 минути на едно каране. След това може да си вземеш друга тротинетка, несъмнено. Цените ще са съпоставими с тези на месечните карти за градския превоз и чакаме тази опция да се употребява и от софиянци, и от туристи. Ние сме покрай града и знаем какви са потребностите на жителите. Смятаме, че цената е добра, атрактивна и обективна. Не мислим, че ще има поле за ценова война.

Още от първите дни на споделените тротинетки обаче се чу точно това – че е скъпо, че е толкоз лв. на час, че е по-неизгодно от такси или Spark

- Ти не можеш да го караш един час. Батерията не устоя толкоз, а даже и да издържи, ти ще се побъркаш. По този метод математиката не се получава, само че тя не е и реалистична. От доста време обмисляме ценообразуването, имаме и стратегии за ориентиране към бизнеса, т.е. преглеждаме и други сегменти. Ще вършим и стратегии за обучаване на хората по какъв начин да се карат тротинетките, по какъв начин да са виновни на пътя, тъй като в последна сметка ти си участник на пътя. Случвало ми се е даже на велоалеята да се засека с различен колоездач, който кара в насрещното. Това са обикновени стъпки, които, в случай че някой се ангажира да се покажат на хората, нещата ще станат доста по-добри.

Смятате ли, че има задоволително пазар за две, евентуално даже три компании в София? Защото би трябвало да сметнем и нещо друго – огромният брой хора с персонални ел. тротинетки..

- Това, че има хора със лични тротинетки ни обнадеждава, тъй като хората виждат преимуществата. Но пазар има. София не е Париж, само че въпреки всичко там има 12 компании. Влизането на огромните компании, с по-големи финансови благоприятни условия от нас, валидират вярването ни, че пазар има. София става все по-атрактивен град, тротинетките стават част от всекидневието. И колкото и да се изтърка думата, всичко това е зелено. Важното не е да накараме хората да не вървят, а да не карат коли, с цел да карат тротинетки.

Колко устоя една тротинетка? Защото има изследвания, че животът е едвам 29 дни, което би направило бизнеса доста сложен?

- Това са данни на Bird (калифорнийска компания за шерване на тротинетки – бел. ред.), само че те са от напълно ранните дни на компанията. Нашите тротинетки са B2B. Има по-сериозна гаранция, тялото е напълно алуминиево, гумите са ненадуваеми и така нататък Без програмен продукт, тази тротинетка няма бутон за включване и изключване. Тоест, без програмен продукт, тя е 20 кг метал.

Какъв е правилото на отговорност при случай?

- За нас сигурността е преди всичко, само че хората би трябвало да знаят, че те са виновни, когато карат. Те одобряват нашите правила в приложението, одобряват и регламента на общината. Дали ще носят каска е тяхно решение, само че въпреки всичко са виновни за себе си. Каквото зависи от нас, ще го създадем. Ние ще съблюдаваме регламента и чакаме нашите клиенти да ни последват. Сигурността, въпреки че се дублирам, е преди всичко, и по тази причина работим допустимо най-бързо да проработи партньорската ни мрежа, през която да се дават каските.

Колко време очаквате да вземе това да се наложи като просвета?

- Бързо се случват нещата, значително и поради хората с персонални тротинетки. Онзи ден бях излязъл на разходка и виждам, че към този момент се разминават по няколко души с персонални тротинетки. Навлизането на огромните компании също ще помогне доста. За нас съвсем няма минуси от конкуренцията, в действителност, т.е. не я преглеждаме тъкмо като такава.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР