© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ако срещнете Христо Бойков случайно на улицата,

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ако срещнете Христо Бойков случайно на улицата,
Коментари Харесай

"Микрокосмосът" на Христо Бойков

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ако срещнете Христо Бойков инцидентно на улицата, евентуално ще го вземете за типично градско момче: на 26 години е, учил е във Виена, обича природата, работи в магазин за спортно и планинарско съоръжение в София и като цяло харесва нещата, които вълнуват неговото потомство. Ако можехте да чуете мислите му обаче, евентуално бихте били сюрпризирани да научите, че ползата му е прикрепен към много нетипични за софийските младежи неща: семена, лехи, парници, ръчни аграрни принадлежности, чери домати, кейл и бок чой

Христо Бойков неотдавна се занимава с биоинтензивно земеделие - една съвременна и високоефективна земеделска дисциплинираност, която става все по-популярна по света, само че в България към момента е непозната. И до момента в който четете този текст, той евентуално прибира първите си реколти от бейби зеленчуци и микрорастения в дребната плантация в софийското село Григорево с красивото име " Микрокосмос ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това за него не е унаследен " поминък ", нито пък занятие, пристигнало по случайност или насила. То е тъкмо нещото, което Христо желае да прави и в което, откогато се е прибрал назад в България, е вложил цялото си време, старания и средства. И въпреки да е напълно при започване на пътя си, той може да е сполучлив: нишата е празна, търсене има, и то занапред ще става още по-голямо, а и образците от Западна Европа, Съединени американски щати и Канада, където сходни ферми към този момент са постоянно срещано събитие, са повече от обнадеждаващи. Биоинтензивното земеделие не изисква огромни площи, вложения и запаси и е уместно и в градски условия. Затова и на Христо Бойков можем да погледнем и като на една от първите птички, които може би бележат значима обществена смяна и у нас - обръщането на младежите към устойчивото микроземеделие покрай града, което им обезпечава спокойна и здравословна среда и добър стандарт, освен това без да се лишават от позитивите на модерния свят. Тенденцията е в напредък в мощно урбанизирания западен свят, а, наподобява, може би към този момент доближава и България.

Първи стъпки

" Винаги съм се чувствал обвързван с природата и някак не си представях да върша нещо, което да ме държи надалеч от нея ", споделя Христо Бойков. Изборът му какво да учи на този декор идва разумно - ръководство на биоресурсите във Виена. " Тя включва доста дисциплини и изпити, само че си струваше, тъй като преподавателите бяха вдъхновяващи и имахме доста практики из Алпите и други места, което ми носеше голямо наслаждение ", споделя Христо. В течение на следването си стартира да се увлича изключително по ботаниката, което предопределя бъдещото му решение да се захване със земеделие.

След завършването си се прибира в България ( " Никога не съм желал да тичам от страната " ) и стартира да мисли по какъв начин да трансформира желанието си в действителност. " От една страна, става дума за метод на живот - желая да знам от кое място идва храната ми, да пребивавам малко по-съзнателно и стабилно, покрай природата. Но, несъмнено, желая и да върша сполучлив бизнес, да съм самостоятелен и да работя за себе си ", споделя той.

Спира се на биоинтензивното земеделие, което набира мощ по света. То не изисква огромни площи, вложения и запаси, с които едно неотдавна приключило университет момче не разполага. Това е система, която разрешава да се отглежда относително огромна продукция на малко място, и то по резистентен и пестящ запаси метод (виж карето). Тя е ефикасна както за дребни извънградски фамилни градини и ферми, по този начин и за все по-популярните градски градини, тераси, покриви, даже в пространства на закрито с подобаващото съоръжение. Изобилните и относително бързи добиви разрешават и да се развива сполучлив бизнес - изключително в случай че се заложи на съвременни и търсени култури. Що е то биоинтензивно земеделие

Нуждая се от повече земя! Това си мисли всеки дребен градинар или градски фермер след първия си сполучлив сезон. Толкова доста типове растения, толкоз доста нови и остарели семена, които би трябвало да се пробват, само че в никакъв случай няма задоволително място...

Биоинтензивното земеделие дава решение за тези проблеми. То е метод да се отгледа огромно количество чиста продукция на дребна повърхност. Моделът съчетава, от една страна, правилата на биодинамичното земеделие на Рудолф Щайнер - към този момент познато и у нас с помощта на ферми, като да вземем за пример чифлик " Ливади ". А от друга, практиките на интензивното градинарство, основани през 20-те и 30-те години на XX век от френски фермери, които са търсили метод да усилят производството в дребните си стопанства до Париж.

Основната му специфичност са особено обработените и богати на хранителни субстанции непрекъснати почвени кревати. Веднъж основани, те се употребяват дълго време, като не се прекопават или орат. Растенията се засяват в тях допустимо най-близо едно до друго, само че без да си пречат (има точни планове за разстояние за всеки тип растение). Така на малко място се реализират високи добиви, освен това благодарение на по-малко запаси, да вземем за пример вода, спрямо стандартното земеделие.

През 70-те американецът Алън Чадуик комбинира тези два метода и разпространява биоинтензивното градинарство в Калифорния, вдъхновявайки и появяването на калифорнийската кухня с чисти, сезонни и стабилно отгледани местни артикули и придвижването " от фермата до чинията ".
Освен всичко друго биоинтензивното земеделие не е толкоз изтощително и времеемко занятие, колкото обичайното земеделие или градинарство. " Наистина, първия месец на подготовка на градината, саденето на растенията и така нататък е много интензивна физическа работа, само че по-късно главното е поддръжка. Примерите от западния свят демонстрират, че едно семейство с 2-3 декара двор може да се оправя единствено с работата и да има задоволително свободно време за пълностоен живот, освен това осигурявайки си постоянен приход ", споделя Христо.

На доктрина всеки може да го направи в двора на баба си с доста малко средства. И Христо Бойков прави тъкмо това.

На работа!

Зареден със познания от университета и след месеци, вложени в четене, гледане и изследване, Бойков засажда първите си артикули тази година безусловно в двора на баба си в софийското село Григорево, покрай Елин Пелин. За момента " Микорокосмос " е на процедура една неголяма оранжерия, в която отглежда бейби зеленчуци - главно салатни миксове, листна салата, чери домати, рейнбоу моркови и репички, шарено листно цвекло, рукола, кейл, бок чой и така нататък
На закрито гледа и т.нар микрорастения (онези дребни зелени стръкове или ядивни цветя, които може би сте забелязвали шеф-готвачите да изтръгват с пинсети напряко от саксиите и да гарнират с тях ястията).

" Листните бейби зеленчуци първо са добра ниша в гурме кухнята и второ - това е доста бърза годишна продукция, която в добавка не изтощава почвата. Първата годишна продукция идва 6 седмици след засаждането, а по-късно прибираш още веднъж и още веднъж всяка седмица. А това разрешава да се поддържа положително количество, надлежно и регулярни бъдещи доставки ", споделя Христо. Освен това по думите му бейби зеленчуците и микрорастенията на процедура са по-вкусни и по-пълноценни като хранителни съставки.

Логично той е насочил бизнес проектите си към нишата на гурме кухнята. Но въпреки към този момент да има първа годишна продукция, не бърза да се впуска към пазара. Казва, че тази година му е пробна и желае да бъде сигурен, че е намерил точните семена и сортове и продукцията му е вкусна и качествена.

Това, несъмнено, не пречи да тества интереса и да демонстрира образци на обособени заведения за хранене, а отзивите са доста положителни. И това не е изненада - гурме културата в България към момента е в ранна фаза на развиване, а същото важи и за разнообразието от артикули на пазара. Така всичко ново и забавно сграбчва интереса на шеф-готвачите, а и в нишата в този момент няма мощна конкуренция.

Всеки може

Разочарованието от преексплоатирането на естествените запаси и търсенето на по-устойчиви други възможности основават потомство с друг метод на мислене - по-смирени, по-свързани с природата, по-балансирани. Решението на доста млади фамилии в западния свят да стартират да се занимават с стабилно микроземеделие - в градски или извънградски условия, е една от деянията на тази смяна. Те желаят, от една страна, да си отглеждат храната сами, а от друга, и да се препитават по този метод. Затова ще виждаме от ден на ден образци и у нас - въпреки и евентуално с известно забавяне.

Бойков също е на мнение, че това скоро ще бъде тренд измежду младежите и тук. Още повече че не се изисква огромна инвестиция. Ползвайки фамилния двор, той твърди, че досега е вложил не повече от 2 хиляди лева - главно за семена и характерни ръчни принадлежности, които поръчва онлайн, както и за построяването на парника. С работата му оказват помощ фамилията му и приятелката му.

Плановете

Освен с двора в с. Григорево Христо разполага с още едно фамилно дворно място, а неотдавна е закупил и декар земя в друго село покрай София - Очуша. По думите му, при задоволително огромен интерес към продуктите му би могъл да усили продукцията с пъти в рамките единствено на няколко месеца, тъй че да зарежда най-малко няколко вериги заведения за хранене.

В бъдеще възнамерява да предлага и доставки онлайн, като е таргетирал хората, които се занимават със спорт, както и тези, които поддържат избрана диета. " Планът ми е да предложа доставки със седмичен абонамент. За жал в София не е толкоз известно, хората още избират " естествената " търговия ", споделя той.

Но Христо Бойков е оптимист и чака своя миг: " Наблюденията ми от Виена да вземем за пример по отношение на София са, че всичко се случва с към 5 години забавяне. В момента там биоинтензивното градинарство е шлагер, което значи, че тук ще е шлагер след 5 години. А аз мисля да употребявам това време, с цел да съм подготвил бизнеса си добре и да съм конкурентен. "

Q&A

Защо избрахте тъкмо биоинтензивно развъждане на бейби и микрозеленчуци?

Защото мисля, че това е храната на бъдещето. Защото може да се прави на всички места и е потребно - работи се в синхрон с природата, не се нарушават екопринципи. Освен това няма по какъв начин да се съпернича с хората, които имат стотици декари. Исках да е нещо доста нишово, което още го няма. Хубавото на България е, че тук може да си пръв в доста неща, а на наситения западен пазар съвсем няма по какъв начин.

Този модел има ли бъдеще в България?

Да, занапред ще бъде тренд. Даже към този момент мои другари започнаха да се увличат. Не ти би трябвало доста земя - уместно е за покриви, дребни дворове и така нататък Не е скъпо - употребяват се ръчни принадлежности, които доста олекотяват бюджета. И всеки може да самообучи в интернет - да си откри четива, указания, да види в Youtube по какъв начин се прави.

Колко огромен желаете да е бизнесът ви?

Принципите зад този модел земеделие е да не е гигантско. По-скоро фамилен и градски мащаб, тъй че повече хора да могат да си отглеждат храната сами, само че и да вършат бизнес от това.
Хубавото също по този начин е, че този дребен мащаб разрешава въпреки всичко да имаш някакво свободно време и да не се лишаваш от другите неща в живота. В момента изключително в Канада и в Съединени американски щати е доста съвременно и известно млади фамилии да се реалокират на село и да отглеждат продукция по този метод. Едновременно си гледат децата на чисто и умерено, само че и изкарват положителни приходи.
Ако мога да реализира към този момент даже част от това и да бъда самостоятелен, бих бил удовлетворен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР