© Анелия Николова Изпирането на петната в съдебната система идва

...
© Анелия Николова Изпирането на петната в съдебната система идва
Коментари Харесай

Мнения Daily - Зависимите магистрати се възпроизвеждат

© Анелия Николова Изпирането на петната в правосъдната система идва на избрана цена

Прокуратура

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Зависимите магистрати се възпроизвеждат

От разбор на Екатерина Баксанова за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Националните и интернационалните легални дефиниции на понятието пране на пари, най-общо дефинират понятието като действие по легализиране на нелегално добит приход. Подобно " изпиране ", този път на личността, се следи напоследък и у нас във връзка с висшестоящи прокурори.

Макар да преглеждаме обособени лица, фокусът не е толкоз върху съответните персони, колкото върху това, че те са функционалност на едно и също събитие – болното слепване на трите управляващи в една тотална власт.

Иван Гешев, който прави неща, които другите могат единствено да обещаят

Той управлява шумното крушение по ареста на кметицата на софийския квартал " Младост ", което, съгласно съдията, постановил първоинстанционната присъда, нарушава презумпцията за невиновност и я унижава. Гешев е прочут и като наблюдаващия прокурор по делото за банкрута на КТБ, който не дава съответно пояснение за какво Делян Пеевски не участва в кориците му, въпреки неговото име да се среща неведнъж в конфискуваните от банката документи. На 4-ти юли 2018 година прокурорската гилдия (ПК) на Висш съдебен съвет единомислещо и без полемика избира Гешев за заместител на основния прокурор по предложение на последния.

Ето от кое място идва и актуалното чувство за déjà vu, откакто по еднакъв метод същите членове на ПК неотдавна безалтернативно го предлагат за основен прокурор. Всички до един. Но кой би рискувал да не козирува, като се има поради, че мандатът във Висш съдебен съвет на същите тези прокурори и следователи изтича по време на мандата на бъдещия основен прокурор, на който те ще са подчинени. Спомените за времето на Филчев и какво се случва с самостоятелните прокурори, дръзнали да имат друго мнение, още са живи.

Димитър Франтишек, на който не му се чака по опашки

Името на Димитър Франтишек Петров нашумява напролет на 2017 година за това, че удря дете на опашката на учебна лавка, защото то го е прередило. През юли административният началник на СРП му постанова дисциплинарно наказване " забележка ", обаче ПК на Висш съдебен съвет го анулира. От прокурор в СРП той е командирован в Софийска градска прокуратура, а след това става заместител административен началник на Специализираната прокуратура (по предложение на Иван Гешев). Известен е и с това, че приключва досъдебното произвеждане по " Яневагейт ", отхвърля да повдигне обвиняване против Делян Пеевски за набеждаване и взе участие един до друг с Гешев при ареста на Иванчева и заместничката ѝ. ПК на Висш съдебен съвет обаче не намира какъвто и да е проблем с държанието и професионалните качества на Франтишек и в края на юли т.г. единомислещо го избира за началник на Специализираната прокуратура.

Пламен Георгиев, който употребява, само че няма тераса

Г-н Георгиев е включен в този лист, въпреки до неотдавна да е ръководител на КПКОНПИ, т.е. за избран интервал от време не извършва функционалностите на прокурор. Мащабите на обвързвания с него заможен скандал не обуславят обстоен роман за случилото се – всичко по тематиката е към този момент изписано. Парадоксът в развилия се проблем е неоспорим – шефът на конструкция, призвана да проверява придобиването на имущество по непонятен метод, се оказа притежател на такова имущество. Премиерът счита, че въпросът с терасата е задоволително съображение за приемане на оставката му, само че не съставлява спънка да бъде възобновен като прокурор в Специализираната прокуратура, която проверява закононарушения точно за корупция по високите етажи. ПК на Висш съдебен съвет още веднъж под строй, единомислещо гласоподава възобновяване му като прокурор.

Всеки един от описаните случаи споделя сходни история с една и съща поука – предаността към статуквото освен обезпечава раздаването на индулгенции при укоримо и несъвместимо с длъжността държание, само че и подсигурява забележително кариерно израстване. На процедура по този начин по веригата се възпроизвеждат магистрати, които порастват в кариерата не поради умения и подготвеност, а поради ориентировка им към мощните на деня, а в подмяна на лоялността си жертват своята самостоятелност.

----------------

... а ние сме все по-недоволни от действителния средностатистически живот, който водим.

Мистерии

Чудеса ни изкушават отвред

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Лятната медийна досада бе разсеяна от някой си Стаматов, заловен да популяризира лекарство против рак, аутизъм, акне и какво ли не още. В Америка то е известно като така наречен Чудодейно минерално решение - там зад него даже стои черква (една от хилядите протестанстки деноминации), наречена Генезис ІІ. Тя проповядва ликвидиране в духовния и медицински смисъл с помощта на главната съставна част на " решението " - белина. Метафората, пиедестал на всяка вяра, е лесна за интерпретиране: чиста тоалетна - чиста съвест. Вярно, че малко скъпичко излиза да плащаш 70 лв. за шишенце с въпросния препарат, пък и може да те удари я в стомаха, я в бъбреците. Но религия без жертви няма.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Този следващ куриоз ни кара да се замислим върху тържественото завръщане на чудесата в нашия живот. Имаше ги и по времето на Ванга, Джуна и Кашпировски, само че тогава бяха под сурдинка. Днес към нас текат потоци от мистерии, шеметни открития, срещи с извънземни, скривани до момента истини за българската история - равнището на дразнимост към този момент толкоз е вдигнато, че мъчно виждаме известия, които не крият някаква сензация.

Лечебната белина съдържа всички детайли на новата митология. Първо, става дума за нещо напълно просто, налично за всеки. Как не сме се сетили? Ами да, спасението е към нас, би трябвало единствено някой да ни отвори очите.

Само просвета не е задоволителна, несъмнено. Необходима е и религиозна подплата. В България преспиват на Кръстова гора или в Дамбалъ, във Франция - в Лурд, където се била появила светата Дева Мария, в Индия се качват до храма Вайшно Деви, с цел да чуят гласа на божествената майка. Но нормално най-добре работи комбинацията от ненадейно изобретение на гонен от управляващите академик с традиция от памтивека: новото се оказва остаряло, забравеното се напомня. Вземете хомеопатията, учредена върху правилото на Парацелз " сходното лекува сходно " - най-малко от 18 век тя периодичен се преоткрива. Впрочем, и тук лечебната субстанция е толкоз разредена, че няма заплаха от отрицателни последствия, другояче от дълго време би била неразрешена.

Съвременният подем на чудесата е обвързван в огромна степен и с известните медии, които от края на 19 век пропагандират всевъзможни форми на шмекерия и самолечение. Дигиталната гражданска война към този момент дефинитивно ликвидира вярата в престижите, а " чудодейните решения " на търговци като господин Стаматов се конкурират на равни начала с професионалната фармацевтика.

Чудодейното обаче напълно не стопира в здравната сфера. Вижте единствено какви пари дават хората за няколкоминутното мечтание при търкането на талончета. Вижте какъв брой деца бленуват да се явят на някакъв ефирен конкурс за пеене, където ще се популяризират незабавно, вместо както едно време да мечтаят да станат инженери или космонавти. Вижте какъв брой предприемачи по света разчитат на неочаквания борсов удар, наместо на бавното и настойчиво трупане на капитали. Чудеса ни изкушават отвред, а ние сме все по-недоволни от действителния средностатистически живот, който водим.

-----
Трябва цялостен одит на сигурността на всички системи.

След пробива в Национална агенция за приходите

Киберсигурността е съревнование с " неприятните "

От коментар на Божидар Божанов, създател на LogSentinel и някогашен консултант към Министерски съвет по електронното ръководство, в персоналния му блог

Напоследък отваряш вестника – киберсигурност, отваряш хладилника – киберсигурност, пускаш тв приемника – киберсигурност, пускаш пръскачката – киберсигурност. Хакнаха Национална агенция за приходите, вицепремиер със документ за компютърна просветеност съобщи, че е задоволително квалифицирана да управлява съвет по въпроса, а очевидно в този момент ще желаеме подобен сектор в Европейската комисия.

Фотограф: Hannibal Hanschke

Макар че към този момент съм писал един път за киберсигурността, ми се ще да прегледам тематиката малко повече.

Имаме тактика за киберустойчива България, която не мисля, че се съблюдава, и за която може би съветът по киберсигурност не беше чувал. Имаме закон за киберсигурност, в който има нереални организационни ограничения (той е транспонирана европейска инструкция, тъй че не е по наша инициатива). Имаме разпоредба към този закон, която е много причлина, само че сред съществуването на добра разпоредба и нейното използване има разлика. Имаме и образец на техническо задание, което всички нови системи би трябвало да употребяват. Там сме се постарали да опишем допустимо най-вече неща, които реализатор и възложител изрчно да ревизират – уязвимости като тази в Национална агенция за приходите, напр, също са там.

Както стана ясно от теча в Национална агенция за приходите, а и от редица пробиви в последно време, равнището на киберсигурност е ниско. (Някои пробиви не стават обществено притежание, само че можем да питаме govcert-а, звеното за реакция при киберинциденти, какъв брой сигнала за уязвимости е приел). За да имаме цялостна картина какъв брой зле са нещата, би трябвало да един цялостен одит на сигурността на всички системи. Но той най-вероятно ще ни каже това, което към този момент знаем – че равнището е ниско.

Системите са уязвими по две аргументи. Първата е, че по принцип е мъчно да се поддържат сигурни системи. Дори да е била сигурна в един миг, нещата се трансформират, оттриват се незнайни до момента уязвимости на съставни елементи, от които зависи самата система. Затова самодейно възобновяване, следене за уязвимости и композиция от доста други ограничения са методът да има по-сигурни системи, само че даже това не всеки път е задоволително.

Втората причина е, че системите в страната с доста ниско качество (в общия случай). Пишат ги компании с не изключително кадърни хора (защото и дребното кадърни по тематиката са отишли на по-високи заплати другаде, където не се разчита на публични поръчки), одобряват ги хора, които нямат концепция какво одобряват, и няма кой да следи този развой да бъде по-адекватен. Дори да има наредби, шаблони и хипотетични наказания, просто няма хора.

Наскоро имаше система, разработвана по шаблона за задание. Дори като в никакъв случай беше спазен законът и кодът беше отворен. И какво имаше там – SQL инжекция. Поправена след съответния сигнал (нагледен образец за изгодите кодът да е отворен), само че най-базовата неточност при работа с база данни, за която категорично има предизвестие в заданието, беше позволена. В 13 от последните 15 години тези наредби и шаблони ги е нямало, а системите, които се употребяват, са на толкоз години.

Кой може да злоупотреби с това – всеки. Причините са няколко. Комерсиални – например е потребно за една компания да има данните от Национална база данни " Население " ; геополитически – някои страни не утвърждават избрани решения, които нашата е взела или следва да вземе, и надлежно включват киберарсенала си; " някои хора просто желаят да гледат по какъв начин света гори " – хакване поради самото хакване и поради деструктивния резултат. Първите могат да разчитат не на експлоатиране на уязвимости, а на корумпирани вътрешни хора, посредством които да източат данните – това също е част от киберсигурността, която включва както външни, по този начин и вътрешни " офанзиви ".

Може да се направи доста – да се ползва по-стриктно нормативната уредба, да се употребяват разнообразни механизми за привличане на по-компетентни хора (вкл. с по-високо заплащане), да се образоват по-активно хората в обществения бранш, да се затегнат вътрешните механизми за надзор на достъпа на чиновници. Имаше оферти за по-големи санкции в Наказателния кодекс, само че съгласно мен това няма да работи – хакерите или не познават Наказателен кодекс и той не ги стопира, или си мислят, че си прикриват следите задоволително добре, че да са неоткриваеми. Или и двете.

Сложен въпрос, на който в промишлеността се пробва да даде логичен отговор е " какво пък толкоз може да стане ". По принцип всичко, само че дали може да има цифров прелом и дали в случай че няма, е нужно да влагаме в киберсигурност е отворена тематика. Засега консенсусът е, че е нужно повече. Повече знание, повече хора, повече принадлежности, повече вложения.

Киберсигурността е съревнование с " неприятните " и включва голям брой ограничения. Не може да се реши просто като си купиш едно устройство или един програмен продукт (макар че това може да помогне). Най-важният запас и тук са хората, които да знаят какви са ограниченията, да имат уменията да ги приложат в комплициран подтекст (процедури по Закон за обществените поръчки и политическа неадекватност), да знаят по какъв начин да употребяват и конфигурират наличните принадлежности. И това да не са просто двама-трима души на места, а да е редовно решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР