© Надежда Чипева ПрофилДжон Котерел е изпълнителен директор на базираната

...
© Надежда Чипева ПрофилДжон Котерел е изпълнителен директор на базираната
Коментари Харесай

От Лондон, през Клуж, до София

© Надежда Чипева

Профил

Джон Котерел е изпълнителен шеф на основаната в Лондон софтуерна компания Endava, която отвори нов офис в София. Той стартира кариерата си през 1988 година в софтуерната промишленост в интернационалната компания Hoskyns (която в този момент се споделя Capgemini), където основава и развива звеното за аутсорсинг на бизнес процеси. За 5 години там основава работещ екип от 450 експерти. През 2000 година основава компанията Concise, която през 2006 година се слива с Compudava и по този начин поставя началото на Endava. През 2011 година Котерел е разгласен за " Предприемач на годината " от Ernst and Young. Завършил е инженерни науки в университета в Бристол, както и МВA в Alliance Manchester Business School. Компанията

Endava e компания за IТ услуги. Сред клиентите й са компании от финансовия, застрахователния, телекомуникационния и медийния бранш, както и от туризма. Групата навлезе на българския пазар в края на 2016 година, откакто се сплоти с холандската ISDC, която към този момент имаше дребен инженерен екип в София. Сега компанията откри новия си офис в България, като проектите са в него да работят
400
разработчици до 2020 година

Центърът е на повърхност от 2200 кв.м. Това е 14-ият офис на компанията по света.
Endava има над
3900
чиновници в Западна, Централна и Източна Европа, както и Силициевата котловина и Латинска Америка. В района с изключение на в България има центрове в Скопие, Белград, Букурещ, Клуж, Яш и Кишинев. За фискалната година броят на чиновниците е повишен с 42%.

Приходите на компанията за фискалната 2016 година (до края на юни 2016 г.) доближиха

115
млн. паунда, което е с над 37% повече от предходната година при облага от 16.7 млн. паунда. Още по тематиката
IT покупко-продажби на годината: малко и внимателни

Интерес от непознати вложители има, само че дейностите са внимателни
25 дек 2016
Британската IT компания Endava влиза на българския пазар

Компанията придобива различен интернационален съперник - ISDC, а с това и локалното Ай Ес Ди Си
19 сеп 2016 Защо избрахте София?

- Отговорът е елементарен: избрахме София поради квалифицираните IT експерти, които можем да намерим тук. Този фактор е основополагащ за нас на всяко място, където се разширяваме. Фокусирани сме върху Югоизточна Европа. Започнахме в Молдова и Румъния. В Румъния към този момент имаме над 2300 души. С разширението на бизнеса ни се оглеждаме за други градове, в които да влагаме. Истината е, че не можем да растем с темповете на цялата компания във всеки град, в който оперираме. Ето за какво разширяваме по-бавно някои центрове и непрекъснато прибавяме други. България също по този начин е в Европейския съюз, а някои наши клиенти имат условие да работим за тях от Европейски Съюз. Така че и това беше една от аргументите да дойдем тук.

Какви са проектите ви за разширение на офиса тук?

- Вече имаме 80 чиновници и чакаме да прибавяме по 10 и 20 души на месец и да растем с такива постоянни темпове. Финансовата ни година свършва в края на юни и желаеме да имаме 180 души в София през юни 2018 година

Пазарът е извънредно конкурентен както в целия район, по този начин и в България. Как очаквате да постигнете тези цели?

- Всички пазари, на които оперираме, са конкурентни. Успяваме да реализираме задачите си, като се превърнем в желан шеф. Как? По няколко метода. Първо, получаваме доста забавни поръчки от огромни мултинационални компании, и по този начин хората в нашата компания работят по някои от най-предизвикателните софтуерни задачи в света. Второ, влагаме доста в професионалното им развиване. Компанията има така наречения Endava University, който развива разнообразни умения на чиновниците. Между една трета и 40% от новите хора в Endava идват посредством рекомендация от настоящ чиновник. Тоест привличаме приятелите си да работят с нас, което способства за доста добра среда. Всички тези фактори ни оказват помощ да станем желан шеф във всички тези конкурентни пазари в района.

Споменахте клиентите. Можете ли да кажете за кои ще работи офисът в София?

- За страдание не мога да споделя точни имена.

А браншове?

- Работим доста с банковия бранш. Около пет от най-големите 10 банки в света са ни клиенти. Сътрудничим си и с компании от софтуерния, медийния и телекомуникационния бранш. Имаме голям бизнес в региона на разплащанията, финансовите технологии и ръководството на активи. Във всички тези браншове работим с пазарните водачи, които чакат от нас да им помогнем да употребяват технологиите по най-хубавия метод в бизнеса си.

Ще си сътрудничите ли с някои от настоящите компании тук?

- Привличаме клиентите си на световно равнище. Но сме отворени към съдействие във всеки град, в който оперираме. Искаме да допринесем назад за града, от който привличаме експертите си. Това става посредством вложения в IT общността, с цел да развиваме гении. Работим с университети, от които взимаме и образоваме значително студенти. Така че чакаме да работим с локални организации и общности в София, с цел да развиваме града като IТ център. Достатъчно е да забележим други градове, в които към този момент сме постигнали триумф, като Клуж в Румъния. Когато стартирахме там, градът беше надалеч на трето място в страната по IT бизнес. Сега към този момент е на второ място с огромна преднина и догонва Букурещ по напредък.

Там ли е най-големият център на Endava?

- Да, тъкмо 1128 души. Там конкуренцията е извънредно яростна, защото участват доста мултинационални компании.

Имате богат опит и наблюдения над района. Как съгласно вас се развива IT секторът в България по отношение на останалите страни?

- Все още сме в начален стадий на бизнеса ни тук. Но за мен доста значима е културата, а не просто уменията по шифроване. Такава просвета има потребност и от положителни информационни, а освен софтуерни качества. Хората, с които се срещнах тук, имат такива качества, което съответствува с нашия метод. Така че сме удовлетворени.

Имате богат опит и в развиването на разнообразни центрове в Европа. Какво е бъдещето на бранша за IT аутсорсинг?

- Ние не използваме думата аутсорсинг, по-скоро приказваме за софтуерни услуги. И повода компании като нашата да се оправят добре е, че сме доста близо до технологиите и по какъв начин те могат да бъдат приложени в бизнеса на клиентите. А клиентите ни осъзнават, че е доста по-добре за тях да възложат създаването на такива системи и артикули на компании като Endava, а не да ги основават сами. От водещите ни 10 клиента ние сме по-големи като IT организация от осем от тях. И въпреки те да са водачи в съответния бизнес, те не са водач по технологии. Такива организации търсят помощ от компании за софтуерни услуги. В същото време това основава доста по-голямо многообразие и благоприятни условия за нашите чиновници. Защото, в случай че работиш за продуктова компания, ти правиш единствено един артикул. Но в случай че работиш за компания като Endava, можеш в един миг да работиш за промишлеността за електронни разплащания, а идната ти задача да е за телекомуникационен клиент.

Участвали сте в основаването на няколко компании, а преди време бяхте разгласен за " Предприемач на годината " от Ernst & Young. Много IT експерти тук работят за компании като вашата, а след това основават личен бизнес и стартъпи. Ако можехте да им дадете съвет, какъв ще е той?

- Винаги споделям на хората да вършат това, което им харесва. Ако ще правиш нещо, което смяташ, че е свястно и печелившо от бизнес позиция, само че не ти е драговолно, е по-малко евентуално да успееш. Така че е по-добре да фокусираш силата си другаде. Винаги ще поддържам хората, които желаят да опитат предприемаческия си дух. Много хора в Endava започват лични планове. Някои съумяват, само че и доста се връщат. Така че вратите ни са отворени за тях, тъй като това също е доста скъп опит.

Споменахте, че някои от клиентите ви желаят да работят с компания, основана в Европейски Съюз. Като английска група по какъв начин съгласно вас ще се отрази Brexit върху бизнеса ви?

- Endava e основана във Англия, само че бизнесът ни е интернационален. Да, част от клиентите ни са в Обединеното кралство, само че по-голямата са на открито. Най-голямата ни агресия е на континентална Европа и Северна Америка. Според мен, най-малко за нашия бизнес, Brexit има доста стеснен резултат. Ние оказваме помощ на клиентите си да внедряват последните технологии, и даже стопанската система да се забави вследствие на Brexit, те (включително и британските) няма да спрат да влагат в сходни планове. Да, имаше мълниеносен резултат от спада на паунда, само че и той отмина.
Q&A

Разкажете за едно мъчно решение в кариерата си?
- Някои от най-трудните ми решения до момента са свързани с акционери и въпроси за собствеността върху бизнеса. Дори и когато станат бизнесмени, хората доста бързо схващат, че би трябвало да се занимават с вложения и акционери. Трудно е да държиш акционерите си удовлетворени и на едно мнение с теб за развиването на компанията. Това е може би най-голямото ми предизвикателство до момента в 17-годишната ми кариера.

Успявате ли да намерите салдото сред персоналния и професионалния си живот?
- Мисля, че съумявам. Интересното беше, че цикълът на развиване и напредък на бизнеса съответства по доста добър метод със фамилния ми живот. Преместихме се в Лондон, с цел да създадем Endava през 2000 година, а едното ми дете беше на 6 години, а близнаците на 4-години. По-голямата част от активността ни през първите седем години беше в Лондон и не пътувах доста, до момента в който те растяха. С разширението на бизнеса започнах да пътувам от ден на ден и повече, а в този момент съвсем не спирам. Но пък и те към този момент са огромни и не живеят с нас.

Имате ли занимание?
- Много обичам плаването. Израснах в по-топли страни, където непрекъснато се занимавах с водни спортове и корабоплаване. За страдание във Англия това е много по-трудно. В България към този момент плавах в Черно море и мога да ви уверя, че се сблъсках с много непредвидени за мен стихии.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР