© Надежда Чипева - Основаната от Галин Бонев компания сглобява

...
© Надежда Чипева - Основаната от Галин Бонев компания сглобява
Коментари Харесай

Дърпаш от контакта и караш

© Надежда Чипева

- Основаната от Галин Бонев компания сглобява електрически колела от 2014 година и от сегашните 200 колелета възнамерява да порасне до 10 хиляди бройки годишно.

- Произвежданите във Варна е-велосипеди Eljoy към този момент се продават в четири страни. Още по тематиката
Полет към нов бизнес със самолетни компенсации

През програмен продукт, юристи и маркетинг ClaimCompass доближава до пасажери с проблематични полети и ги съставлява пред самолетните компании против комисиона от компенсацията
23 фев 2018
Първо в " Петък " за по бира-две, след това на концерт в Mixtape 5

Радослав Мирчев и Кирил Чешмеджиев стоят зад две от най-популярните и дълголетни заведения в София
9 фев 2018
Адвокатското airbnb

Платформата, която свързва клиенти и адвокати advokatami.bg към този момент има 8 хиляди регистрирани консуматори и доходи за 2017 година от 275 хиляди лева Скоро към компанията като вложител се причисли изпълнителният шеф на " Нетинфо " Христо Христов
2 фев 2018
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018 Средно 15% от градските пътувания в Европа се правят с велосипед, а наклонността е половината от колелата, употребени за пътешестване до работа, да са електрически. Над 3% е растежът на този пазар за предходната година в световен мащаб, демонстрират индустриалните разбори и бизнесмените в България също гледат към нишата. Още повече че имат да бранят купата на четвърта мощ в производството в Европа.

Почти всички познати производители на колела имат лични модели е-колела, а един от последните велостартъпи - варненската Eljoy, към този момент може да се похвали с първа година на облага и прокарани пътеки за експорт към още три пазара с изключение на локалния.

Според създателя на компанията Галин Бонев моментът за оживление при електрическите колела е назрял, а оптимизмът му го кара да чертае проект за уголемение на фабриката и повдигане на потенциала й от сегашните 200 колелета до 10 хиляди бройки годишно. За петте години, откогато е напуснал работа на висока позиция във финансовия отдел на " Петрол холдинг ", ентусиазмът му освен, че не е увяхнал, само че е увлякъл и още трима сътрудници в бизнеса.

Стига с този ексел

Като финансист с кариера в одита и счетоводството за бизнесмена стъпката от порядъчен и сигурен приход към опасен личен план не е била импулсивна и непремерена. " Офисът ми беше в центъра на Варна и всеки ден преживявах кошмара със тапите и паркирането. Пробвах да заедно съм с елементарен велосипед, само че дистанцията и денивелациите бяха тестване, а и не е удобно, когато искаш да спазваш някакъв дрескод на работа. Затова сложих батерия на колелото си и се влюбих! Осъзнах, че това е алтернативата на градското напредване, само че бяха нужни 4 години да ми отлежи концепцията в главата, преди да реша, че моментът е пристигнал ", споделя Галин Бонев.

Първоначално отворил завод за превръщане на елементарни колела в електрически, само че бързо узрял за основаването на личен модел. " В този миг, през 2014 година, непознатите колела не ми изглеждаха задоволително положителни - или бяха доста тежки, или доста скъпи, или незадоволително красиви. " Свързал се с заводи от Азия, които създават рамки по заложена схема, вложил в апаратура за боядисване, провел доставката на механика за моторите и основал лично произвеждане на акумулатори във Варна. Така провел окомплектовка, която намира за оптимална.

В момента Eljoy има шест модела колела плюс един дизайнерски, направен е от дърво и доста издирван в чужбина. Клиентите могат да избират сред два типа акумулатори: по-тежка, само че по-издръжлива, или по-лека, само че с по-къс пробег. Зареждат се за 4-5 часа в елементарна контактна мрежа и устоят сред 50 и 150 км според от степента на подкрепяне с педалите и терена, по който се кара. Полезният им живот е 5 години или 700 цикъла на цялостен заряд/разряд. Това значи, че в случай че се минават по 50 км с едно зареждане, могат да се навъртят над 30 хиляди км, преди да се наложи замяна.

Велосипедите Eljoy са на цени от 2 хиляди лева до 10 хиляди евро и са с двегодишна фабрична гаранция. Според Галин Бонев батерията е към една трета от цената, като още толкоз костват електрониката и моторът. Според него цената на велосипеда е съпоставима със цената на добър мобилен телефон и от ден на ден консуматори са склонни да я платят, откакто чуят какъв брой харчи колелото.

10 стотинки на 100 километра

При подобен разход инвестицията наподобява оправдана, още повече че за разлика от моторите и скутерите електрическият велосипед елементарно може да се прибере и да се пази у дома. За ръководството му не се изисква шофьорска брошура, няма потребност от Гражданска отговорност или наложителен годишен механически обзор. Може да се кара както по градските булеварди, велоалеите и тротоарите, когато няма пешеходци. Има и електрически колела за планина.

" Виждам по какъв начин хората са въодушевени по електрическите автомобили. Само че прогнозата ми е, че те няма да станат всеобщи по нашите улици скоро, тъй като зарядната инфраструктура е скъпа и се построява мъчно и постепенно. Докато батериите на велосипедите се зареждат бързо в елементарен контакт и към този момент няма потребност да чакаме нещо в технологията им да се промени, че да поевтинеят ", споделя Галин Бонев и прибавя, че това е категорията консуматори, която се стреми да доближи - младите, дейни, градски хора, които мислят за екологията и се палят по технологиите.

Според бизнесмена полето за нововъведения оттук насетне е в свързването на колелото с други потребителски устройства като GSM или GPS. Eljoy имат прототипи с вградени системи за следене и се надяват, че те ще се окажат задоволително надеждни за българските условия, още повече че нееднократно са си патили от обири. До няколко месеца компанията се приготвя да направи последваща стъпка в своето развиване, като предложи на пазара в България опция за споделен превоз с електрически колела.

В плановете си тя е водена от концепцията, че предлага не толкоз физически артикул, колкото потребителско прекарване и решение на наболял обществен проблем. За да върви напред, търси партньорства и вложители. " Миналата година излязохме над нулата, само че това не е задоволително. Търсим финансиране от разнообразни източници, в това число преглеждаме и благоприятни условия за европейски стратегии ", споделя Галин Бонев. Той не конкретизира сумата, която се пробва да притегли, само че прецизира, че от основаването на компанията през 2014 година до момента е вложена шестцифрена сума, главно негови фамилни спестявания. Съдружниците му се появяват по-късно: единият напуща работата си в IT бранша, с цел да движи бизнеса с велосипедите, а другите двама се причисляват около личното произвеждане на акумулатори, в което е тяхната тясна експертиза.

От доклада на " Елджой " за 2016 година е видно, че годишно при този размер работа предприятието има 93 хиляди лева разноски и 61 хиляди лева доходи. " В момента през дистрибутори продаваме във Англия, Австрия, Румъния и България. Работим по усъвършенстване на спедицията и логистиката и към този момент не търсим нови пазари, тъй като преди този момент се нуждаем да разширение на производството ", прибавя предприемачът. И обобщава, че макар компликациите не съжалява за нищо дотук и че получава поддръжка от околните си за това, с което се е захванал.
Галин Бонев, " Елджой ":

Защо смятате, че пазарът в България е узрял за електрическите колела?

При електрическите колела всички съществени съставни елементи са усъвършенствани до оптималните граници на успеваемост и цена. Така че няма какво повече да чакаме в тази технология да се развие или да стане по-евтина. Затова споделям, че е назрял моментът, в който хората могат да слязат от колите и да се качат на велосипеда за напредване в града. И като разход, и като улеснение е несравнимо с колата или с градския превоз.

Защо се впуснахте към произвеждане, вместо преди този момент да опипате почвата с импорт? И не ви ли тормози, че бързо може да се появи конкуренция?

На процедура имаме конкуренция, само че ние разчитаме на лични разработки по електрическата част. Например сами си произвеждаме батериите, които са най-важният съставен елемент на едно електрическо транспортно средство. Вариантът да сме единствено вносители и да препродаваме не ни изкушава, тъй като не е това повода да се захванем с Eljoy. Ние желаеме да създадем нещо неповторимо като композиция от технологии, дизайн, успеваемост, да дадем опция за самостоятелна направа.

Тези колела оферират потребителско прекарване и посредством тях желаеме да разгадаем съответен проблем, който хората имат с превоза и напредването в града. Ето за какво не ни тормози, че в даден миг могат да се появят просто търговци, които да ни конкурират. Напротив, с това от ден на ден хора ще се качат на електрически велосипед и ще се влюбят в него. А тогава към този момент ще оценят това, което ние им предлагаме като качество и характерност, а също и като сервиз, на който постоянно могат да разчитат.

Какъв е проектът ви за напредък в кратковременен проект?

Като последваща крачка на развиване работим по увеличение на потенциала за произвеждане до 10 хиляди електрически велосипеда годишно. Разчитаме на разнообразни разновидности за финансиране, в това число вложители и европейски стратегии. Преди това, напролет, се приготвяме да изненадаме софиянци с стартирането на решение за напредване до Витоша. Повече детайлности ще споделим, когато сме изцяло подготвени с плана.

За да усети преимуществата на електрическите колела, човек би трябвало да ги тества. Преживяването е неповторимо. Каним всички искащи да се запишат за безвъзмезден тест драйв на нашия уеб страница www.eljoybikes.com или да посетят нашите магазини в София. Усмивките са обезпечени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР