© Надежда Чипева Още по темата Когато двигателите за печалба

...
© Надежда Чипева Още по темата Когато двигателите за печалба
Коментари Харесай

БНБ напомни на банките да внимават с кредитния ръст

© Надежда Чипева Още по тематиката
Когато моторите за облага стопират

Кредитирането се форсира, само че това се случва при ниски лихви и не води до нарастване в главния приход на банките
4 май 2018
Жилищните заеми порастват все по-бързо

Увеличението им за година е над 9%. Потребителските заеми скачат с 8%
25 апр 2018
По-малко обезценки усилват облагата на банките

На годишна база растежът на финансовия резултат е с 25%
1 мар 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018
Жилищните заеми форсират растежа си

В началото на годината покачването към този момент надвишава 8%
25 фев 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Димитър Радев предизвестява банките да кредитират с нараснало внимание

Очакванията са необслужваните заеми да продължат да понижават
29 яну 2018
Годишният ритъм на напредък на жилищните заеми се форсира

Към края на предходната година към този момент е над 7%
24 яну 2018
От лихвите на следващия ден до стогодишния проблем

На годишната конференция на " Капитал " висши мениджъри от бранша обрисуваха главните трендове, провокациите и работата, която има да се прави
24 ное 2017 Банките да се въздържат от проциклично държание при възкръсване на кредитната активност. За това предизвестяват от Българска народна банка в последното си издание " Банките в България ", като се показва, че това е от " основно значение ".

Там се споделя, че главният риск за финансовата непоклатимост сега произтича от съчетанието на удобни условия в стопанската система и подбудените от тях оптимистични упования за икономическата интензивност, финансовото положение на кредитополучателите и придвижването в цените на недвижимите парцели. Съчетанието може да докара до отрицателни феномени.

С нараснало внимание

Ако банките не вземат поради процикличните условия, може да се основат условия за прекалено струпване на риск във възходящата фаза на икономическия цикъл, какъвто интервал е сега. От регулатора показват, че това може да се случи в това число и посредством разхлабване на стандартите за вдишване и ръководство на рисковете в банките. Така насъбраният риск може да се прояви в интервали на потисната икономическа интензивност.

Това значи, че в този момент, когато стопанската система отбелязва растеж, вътрешното ползване и пазарът на труда също са във напредък и кредитирането набира скорост, увлечени в съревнование и правене на облаги и пазарни дялове, банките може да създадат портфейли, в това число и посредством разхлабване на условията за кредитиране, които при превръщане на икономическия цикъл да се окажат необслужвани.

Лихвите в този момент са на исторически най-ниските си равнища, само че при идващото покачван, това би затруднило част от кредитополучателите да обслужват отговорностите си. На този стадий жилищното кредитиране демонстрира най-бърз ритъм на напредък, като към края на март годишното му нарастване е 9.1%. Оживлението и при потребителските заеми също стартира да е по-видимо – 7.2% годишен растеж. Жилищните заеми сътвориха значително проблеми при предходната рецесия и на кредитополучателите, и на банките.

От Българска народна банка показват още, че въздържането на банките от проциклично държание допуска и акумулиране и поддържане на финансови и ликвидни буфери в интервали с удобни стопански трендове и отбягване на държание, което да амортизира тези буфери в сегашния миг.

На този стадий банките заделят средства за два буфера – защитен финансов буфер (2.5% от рисковопретеглените активи) и финансов буфер за систематичен риск за експозиции в България (3%). Новата регулаторна рамка на Европейски Съюз, прилагана и в Бългрия, има като инструментариум и антицикличен финансов буфер, чието главно предопределение е точно отбрана от евентуални загуби при несъразмерен кредитен растеж. Той е характерен за всяка банка. Определя се от регулатора, все още за банки в България няма натрапен подобен.

В изданието се показва още, че по отношение на чистенето на портфейлите си в този момент от необслужвани заеми банките са изправени пред някои провокации. Едно от тях е това да лимитират вероятността необслужваните заеми да бъдат сменени с активи, които не носят приход или не могат да се употребяват за осъществяване на условията във връзка с ликвидността. Тоест би трябвало да лимитират вероятността при придобиване на обезпечения по необслужвани заеми посредством влизане във притежание да натрупват активи с проблематични рентабилност и ликвидност.

Предупреждение първи път, повторно, трети път

Отправянето на предизвестие към банките за нараснало внимание не е първото. В предходния брой на " Банките в България " Българска народна банка беше показала банките да внимават при отпущането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели.

След това в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България в изказване на шефа на Българска народна банка Димитър Радев се посочваше, че растежът на кредитирането допуска нараснало внимание върху кредитния риск. По думите му " интервалите на кредитна агресия са и интервали на струпване на капацитет за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблематично качество ".

В търсенето на рентабилност и конкурентната битка за клиенти занижаването на стандартите на кредитиране е причина за струпване на бъдещи неприятни заеми.

Заради предстоящото покачване на лихвите в средносрочен интервал Радев посочваше въпроса като " изключително настоящ ". Беше маркирано още, че " постигането на самостоятелни цели, свързани с индикатори за кредитен напредък или пазарен дял, не би трябвало да бъде за сметка на съответното оценяване и ръководство на кредитния риск ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР