© Maxim Zmeyev Още по темата Продава се хъб Създаването

...
© Maxim Zmeyev Още по темата Продава се хъб Създаването
Коментари Харесай

Възобновен е строежът на втората тръба от "Турски поток"

© Maxim Zmeyev Още по тематиката
Продава се хъб

Създаването на газовия разпределителен център може да отвори за приватизация газовата мрежа в България
15 юни 2018
Първият каспийски газ потегля към Турция

Газопроводът TANAP е опция на " Газпром " и " Турски поток " и ще обезпечи азерски газ за Европа и вероятно България
12 юни 2018
Минава, природният газ минава

За да се транзитира газ през България, е значимо да има кой да го купува
8 юни 2018
Европейска комисия предизвестява България да не разчита единствено на съветски газ

Брюксел поддържа концепцията за газов хъб, само че желае в него да се търгува газ от разнообразни източници
31 май 2018
След визитата в Русия, хъбът " Балкан " още е мираж

Дори да се обезпечат доставки на природен газ не е ясно какво ще вършим с него, по какъв начин ще го транспортираме и на кого ще го продаваме
31 май 2018 Полагането на морската част на втората тръба от газопровода " Турски поток " е обновено, откакто през 2017 година бяха издигнати първите 224 км от тръбата - до изключителната икономическа зона на Турция. Това оповестиха от компанията South Stream Transport B.V., която е дъщерна на " Газпром " и дава отговор за реализирането на плана.

" Корабът Pioneering Spirit възобнови процеса по полагане на втората тръба от морския газопровод на " Турски поток ", движейки се по посока на обитаемото място Къйакьой в Турция. След влизането в Черно море на 20 юни, Pioneering Spirit приключи подготвителните работи, в това число инспекцията на оборудването за тръбополагането ", се споделя в известие от сдружението.

Строителството на първата тръба, която е предопределена да доставя газ за потребностите на Турция завърши през месец май. По нея ще се придвижват към 15 милиарда куб.м. газ, което би заменило изцяло настоящия пренос през България за Турция. Втората тръба е планувана за пренос на съветски газ към Европа, заобикаляйки Украйна. Именно за нея министър председателят Бойко Борисов изиска при срещата си с съветския президент Владимир Путин да стига до българската граница и по този метод д се зарежда бъдещия газо хъб " Балкан ". Очаквания потенциал на доставките е над 15 милиарда куб. м. на година.

Проблемът пред България е, че към момента не разполага с нужната инфраструктура, с цел да поеме и транзитира такива количества природен газ в посока югоизток-северозапад. Сегашната газопреносна система покрива единствено направлението североизток-югоизток. В момента " Булгатрансгаз " изследва опциите за създаване на напълно ново директно трасе към Сърбия, което би коствало близо 3 милиарда лв.. Подобен план обаче не е допустимо да бъде осъществен в идващите 5 години, а и сърбите също би трябвало да изградят газопровод през своята територия, с цел да може да се реализира пренос към Централна Европа. В същото време проектите на " Газпром " са директния газопровод от " Турски поток " да бъде подготвен през 2019 година и е доста евентуално да бъде ориентиран към Гърция, която е много по-напред в директната газова инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР