© Kai Pfaffenbach Още по темата Правителството прие пътна карта

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Правителството прие пътна карта
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Институциите стриктно спазват плана за еврото

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Правителството одобри пътна карта с ограничения поради еврото

Подготовката за новите стрес проби на банките би трябвало да стартира най-късно през октомври. Те ще приключат идващия юли
22 авг 2018
Финансовото министерство предложи първа порция законови промени поради еврото

Те засягат главно независимостта на Българска народна банка и уточняват възбраните на централната банка да финансира държавното управление
17 авг 2018
Банкови промени на бързи обороти

Какво следва през идната година, с цел да влезе България в ERM II и банковия съюз
20 юли 2018
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018
ERM II и банковия съюз: България документално ги изиска, решението ще е в четвъртък

На 12 юли страната може да получи дата за присъединение на лв. към валутния механизъм, съгласно Reuters
10 юли 2018 Правителството ще редактира предложенията си за промени в банковите закони, които са свързани със поръчката на България за присъединение към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз. Тези дейности са част от съгласувателна процедура сред българските институции и ЕЦБ. След това планът още веднъж ще бъде импортиран за официално мнение от Франкфурт, а закъснение в проекта на държавното управление към този момент няма.

Това излиза наяве от публикувана от Министерството на финансите информация до медиите. Тя идва след провокиралите мощен отзив изказвания, че българското държавно управление е изтеглило от ЕЦБ препоръчаните законодателни промени, само че не е внесло нови и на процедура е направена крачка обратно към публично декларираното от ръководещите предпочитание за приемане на еврото.

Има ли проблем

" На 30 август българското държавно управление е изтеглило от ЕЦБ препоръчаните законодателни промени в банковите закони в България, които са наложителна част от механизма за близко съдействие, т.е. сега България не се намира в процедура за апликация към този механизъм и ЕЦБ към момента чака от българското държавно управление да предложи промени в банковите закони, които да създадат допустимо използването на механизма ", съобщи пред ТВ 1 Никола Янков, ръководещ сътрудник в Expat Capital и някогашен зам.-министър на стопанската система в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

Влизането в " тясно съдействие " с ЕЦБ е методът страните отвън еврозоната да вземат участие в банковия съюз и е един от уговорките, които държавното управление пое пред европейските сътрудници като авансово изискване за приемане на страната в така наречен чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II). На 18 юли държавното управление упълномощи министъра на финансите Владислав Горанов да подаде от името на страната заявление за определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ). Тогава с формалната поръчка за участие страната изпрати и план на промени в законодателството.

" Към момента тече процедура по координиране на план на тези текстове сред МФ, Българска народна банка и ЕЦБ, който ще бъде импортиран за официално мнение от ЕЦБ ", показват от Министерството на финансите. Оттам допълват, че " способените български институции следват прецизно и координирано признатия от държавното управление План за деяние, включващ ограничения за присъединение към ERM II и Банковия съюз ".

" Експерти на Българска народна банка, МФ и ЕЦБ работят по окончателната редакция на плана ", обявиха за " Капитал " и от пресцентъра на централната банка. " Българска народна банка е деен участник в подготовката на плана на законодателни промени, свързани с кандидатурата за ERM II и банковия съюз ", допълват от ръководената от Димитър Радев институция.

За какво са измененията

През август на уеб страницата на финансовото ведомство бяха оповестени за публично разискване оферти за промени в Закона за Българска народна банка, като те засягат главно независимостта на централната банка и уточняват възбраните да финансира държавното управление. Друга част от нужните промени са свързани с пълномощията на ЕЦБ, откакто България влезе в Механизма за тясно съдействие. Те би трябвало да разрешат актовете на ЕЦБ да се постановат директно по отношение на българските банки, които тя ще поеме да надзирава. Част от неяснотите, които се чака да бъдат изчистени, са свързани и с идните инспекции, които ще се водят от Франкфурт и за които също няма написано законово съображение. Тези промени все още не са пуснати за публично разискване, което може да ги забави, само че на доктрина може да бъдат импортирани в Народното събрание и от депутати по бързата процедура.

През август държавното управление утвърди и проект за деяние, включващ съответни ограничения и периоди за осъществяване, свързани с еврото. Документът разказва какво би трябвало да бъде направено и кои са виновните институции по шестте уговорката, които България пое пред европейските си сътрудници на 12 юли тази година като авансово изискване за така наречен чакалня на еврозоната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР