© Георги Кожухаров Бон апети!Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Абонирайте

...
© Георги Кожухаров Бон апети!Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Абонирайте
Коментари Харесай

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

© Георги Кожухаров Бон апети!

Хайверена корупция блазни правосъдните кадровици

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Когато избори се организират в правосъдната власт, нещата не минават току-тъй. Обещанието би трябвало да бъде скрепено със закон. Когато избори се организират в правосъдната власт, нещата не минават току-тъй.
Няколко седмици преди избора измежду единствен претендент за основен прокурор Иван Гешев патриотично-популистката коалиция ГЕРБ-Патриоти, със прикрит балансиращ сътрудник Движение за права и свободи, предлага следващите кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет. Така, макар неналичието на други възможности при гласуването на Гешев, следва да няма изненади. А сигурността се реализира с верните тласъци.

Първоначалният план на Закона за правосъдната власт от 2007 година е, след приключване на мандата на членовете на Висш съдебен съвет, да се връщат на работа там, откъдето са пристигнали.

С появяването на ГЕРБ на парламентарната сцена през 2011 година законът се трансформира двусмислено – след приключване на мандата на членовете на Висш съдебен съвет, те се връщат на работа в съда или прокуратурата на служба не по-ниска от заеманата преди избора. А това към този момент дава опция, в случай че си бил образцов и дисциплиниран във вземането на решения, от окръжния съд в Габрово да отидеш в съда във Варна да вземем за пример. Законът наподобява като да те пази от намаляване, а в действителност е форма на подучване, един тип хайверена корупция.

През 2016 година нещата съвсем си идват на мястото – законът се връща към замисъла от 2007 година – откъдето пристигнал, там и отишъл. Но през 2017 година следва избор на ръководител на Върховния административен съд и ГЕРБ и така наречен патриоти още веднъж укрепват правосъдната самостоятелност като още веднъж одобряват системата бонус-глас в устройствения правосъден закон. Така членовете на Висш съдебен съвет, на които точно малко след избора им изтича мандата, получават опцията да се върнат на длъжността заемана преди избора, или на равна по степен служба. А за ръководител на Върховен административен съд бе определен верният претендент.

И, ето годината е 2019-та, изборът следва. ГЕРБ и " патриотите " взимат законодателната самодейност в свои ръце. Вижданията им стигат до такава степен, че членовете на правосъдния съвет, след приключване на мандата им, би трябвало да бъдат:

- назначени на заеманата преди избора служба,
- на равна по степен служба,
- или на служба с една степен по-висока.

Така магистратите освен избират къде да постъпят на работа, само че имат опцията и да пораснат кариерно и финансово. Залогът очевидно е прекомерно висок.

------ Нов имиджов срив чака автомобилния тръст, в случай че влага в Турция.

Време разделно

Май няма да си купя различен Фолксваген

От коментар на Александър Андреев за " Дойче веле "

Фолксваген към този момент напълно не трябва да влага в Турция. Операцията на турските войски в Северна Сирия, ескалацията към Кипър и последните закани на Ердоган, че ще пусне бежанци към Европа, обричат всяка огромна инвестиция в Турция на мощно сериозни реакции - както в Германия, по този начин и в цяла Европа. Германската канцлерка Меркел и френският президент Макрон напълно недвусмислено приканиха Ердоган неотложно да изтегли войските си от Сирия.

Фотограф: Yves Herman

Добре известни и изцяло законни са икономическите претекстове на немския тръст да открие новия си цех таман в Турция: евтина и добре квалифицирана работна ръка, великодушна държавна помощ, вероятност за огромни държавни поръчки, директен достъп до близкоизточните пазари. Но даже вътре в тези законни претекстове има прикрит взривоопасен капацитет. Няколко европейски парламентаристи към този момент се обърнаха към Еврокомисията с предизвестието, че въпросните държавни помощи вероятно ще бъдат в нарушаване на уговорките, поети от Турция в границите на митническия съюз с Европейски Съюз.

Още по-мощен е взривоопасният капацитет, който би развила новината, че един от най-могъщите немски концерни (в който има и държавно участие) тъкмо през днешния ден влага милиарди в една страна, където човешките права се потъпкват ежедневно, където има репресии против медии и политически съперници, страна, която навлиза с войски в прилежаща територия, обкръжава с кораби страната-членка на Европейски Съюз Кипър и изнудва Европейския съюз с плашилото на миграцията.

Международният престиж на Фолксваген така и така е много повреден от по този начин наречената " дизелова спекулация ", така че концернът надали може да си разреши нов имиджов срив. А подобен безспорно ще има, в случай че инвестицията в Турция бъде осъществена таман в този момент.

Послепис от първо лице. В хрониката на моето семейство има четири автомобила от марката Фолксваген. Но в случай че в този момент концернът реши да строи новия си цех точно в Турция, пети няма да има.

-------
Ще образува ли Урсула фон дер Лайен " гео- политическа еврокомисия "?

" Съединени европейски щати "

Каква е новата визия за Европа

От коментар на Владимир Шопов за " Свободна Европа "

Маргрете Вестагер е непредвиден претендент за обществена популярност. Тя не просто получи съвсем единомислеща поддръжка, а й беше връчен мандат да реализира една нова визия за Европа.

Идеята е да се трансформира Европа в мощен, интегриран и изцяло независим състезател в новия свят на геополитическа конкуренция. Заявката на Урсула фон дер Лайен за " геополитическа комисия " не е просто съобразително скимване на някой драскач на речи. Обратната страна на тази изразителност е " европейския суверенитет ", за който Емануел Макрон упорства през цялото време на своето президентство. Трети го назовават " стратегически суверенитет ", подготовка за оцеляване в свят без другари и достоверни съдружници.

Фотограф: Vincent Kessler

Елементите на този политически план са ясно обрисувани. Един от тях е независима външна политика с унищожаване на правилото за единогласие за повече действеност, както и фрапантно повишаване на парите за външни дейности, с 30% и обща сума от над 120 милиарда евро.

Друг е възходящата интеграция в региона на защитата и сигурността. Европейски Съюз желае да усили и дублира от ден на ден от функционалностите на НАТО, към този момент извършва 34 плана, свързани с съответни качества, възнамерява да форсира взаимното общоевропейско произвеждане на разнообразни военни детайли като изтребители и военни съдове.

Трети детайл е желанието за основаване на " европейски стопански първенци ", които да се конкурират с останалите корпоративни колоси. Продължава разискването на основаване на специфичен фонд от 100 милиарда евро за тази цел.

Четвърти е претенцията за водачество в региона на цифровата стопанска система и изкуствения разсъдък, което да комбинира пазарен мащаб с обществени вложения.

Пети детайл е регулаторната мощ на съюза, която ще би трябвало да му обезпечи водеща позиция в области като отбрана на персоналните данни, разнообразни стандарти и голям брой параметри на стопанската система на бъдещето.

Шести е декарбонизацията и " зелената политика ", целящи да обезпечат водачество на " остарелия континент " в борбата за бъдещето на планетата ни.

Малцина биха отрекли нуждата от това Европейски Съюз най-сетне да излезе от продължаващия полу-ступор, а желанията на новата Европейска комисия са стъпка в тази посока. Но тя съдържа основни проблеми. Геополитическата оценка зад нея предлага идентична отдалеченост от всички останали световни играчи и на процедура деконструира евроатлантическата връзка и институционализира антиамериканизма. Едновременно с това надценява връзката Русия – Китай, както и действителната подготвеност на Москва да се интегрира пълноценно в демократичен световен ред.

Най-познатият и продължаващ проблем е в разминаването сред думи, упоритости и действителна воля и запаси. Предстои да се одобри още по-малък бюджет, парадоксално положен на фона на все по-амбициозната изразителност. Остават и други познати тежки алтернативи като волята за военни дейности и за надълбоко съвместяване на ползите в комплицирана световна среда.

Отказът от цивилизационната и историческа съгласуемост и общественост със Съединени американски щати рискува обаче да се окаже най-съществената дълготрайна неточност. Както и очевидната заблуда, че Европейски Съюз може да репликира мисленето, волята и ресурсите на националните страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР