© Dado Ruvic Американският технологичен гигант Google преустанови бизнеса си

...
© Dado Ruvic Американският технологичен гигант Google преустанови бизнеса си
Коментари Харесай

Google ограничи Huawei в използването на Android

© Dado Ruvic Американският софтуерен колос Гугъл прекрати бизнеса си с Huawei, който изисква трансфер на хардуер, софтуерни и механически услуги, написа Reuters. Изключение прави единствено софтуерът, който е обществено наличен посредством лицензиране с отворен код. Решението касае главно операционната система Android в телефоните на Huawei. То е един от най-бързите и огромни удари, непосредствено разследване от решението на американския президент Доналд Тръмп да вкара Huawei в търговски черен лист на фирмите, които са опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

Настоящите притежатели на Huawei устройства ще могат да продължат потреблението и изтеглянето на актуализации за приложения, предоставени от Гугъл, съобщи представител на Гугъл. " Спазваме реда и преглеждаме последствията. За потребителите на Гугъл Play и Гугъл Play Protect услугите ще продължат да действат на съществуващи Huawei устройства ", сподели той, без повече разяснения.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Не по този начин стоят нещата с бъдещите телефони, на които занапред ще бъде конфигурирана операционна система, които няма да могат да употребяват сегашната версия на Android, която е в смарт телефоните на Huawei, а най-базовата версия с отворен код. В нея липсват основни приложения като Chrome, Гугъл Play, Gmail и други.

" Huawei има забележителен принос към развиването на Android по целия свят. В ролята си на един от основните световни сътрудници на Android, ние работим в тясно съдействие с open-source платформата, разработвайки екосистема в изгода както на потребителите, по този начин и на цялата промишленост. Huawei ще продължава да дава на потребителите си последните актуализации във връзка с софтуерната сигурност, по този начин и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите към този момент на пазара Huawei и Honor артикули ", оповестиха от китайската компания в публично изказване.

Последиците за Huawei

Ограничението може да блокира бизнеса със смарт телефони на Huawei отвън Китай, изключително в Европа, защото софтуерният колос незабавно ще загуби достъп до актуализациите на операционната система на Гугъл - Android. Ударът ще бъде надалеч по-малък на най-големия пазар на Huawei - Китай, където телефоните на компанията по този начин или другояче не употребяват главните приложения на Гугъл, а техни китайски заместители от локални колоси като Tencent и Baidu.

В петък министерството на търговията на Съединени американски щати заяви, че обмисля да понижи рестриктивните мерки за Huawei, за " попречване на допустимо спиране на съществуващи мрежови интервенции и съоръжение ". До петък нямаше изясненост дали Huawei ще бъде наранена от липса на достъп до Android.

Досега главният фокус върху Huawei беше телекомуникационното съоръжение, което се създава от компанията. Обвиненията против групата в този бранш са, че може да предава информация от мрежовото съоръжение към китайското държавно управление и да се употребява за шпионски цели. Сега глобите ще се отразят и на растящия бизнес със смарт телефони на компанията, която е втория производител по размер в света след Samsung.

В черния лист

Степента, в която Huawei ще бъде наранена от черния лист на Съединени американски щати, към момента не е известна. Нейната световна верига за доставки занапред ще прави оценка въздействието от рестриктивните мерки. Експерти в чип промишлеността слагат под въпрос опцията на Huawei да продължи работа без помощта на Съединени американски щати.

Подробности за съответните услуги, наранени от прекъсването, към момента се разискват вътрешно в Гугъл, съгласно източника на Reuters. Адвокатите на Huawei също преглеждат въздействието на черния лист върху активността на компанията, сподели представител на групата от Шънджън в петък.

Производителите на чипове Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc. и Broadcom Inc. са споделили на чиновниците си, че няма да доставят сериозно значим програмен продукт и съставни елементи на Huawei до последващо уведомление, заяви Bloomberg, като се базира на свои източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР