© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Разликата между ранния и сегашния Борисов е,

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Разликата между ранния и сегашния Борисов е,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Борисов ще получи радикална опозиция

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Разликата сред ранния и настоящия Борисов е, че в тандем в Пеевски той мина към репресии. Още по тематиката
Мнения Daily - Защо пленената страна се възпроизвежда

И още: Какво да се прави с безконечните правосъдни началници; Задава ли се екотероризъм
23 окт 2017
Мнения Daily - Връщат ли се каталунците назад в 18 век?

И още: Труден старт на оценката на въздействие; Олигархията реализира задачата си
22 окт 2017 Власт

Борисов ще получи радикална съпротива

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Репресиите на режима на Борисов против хората от опозицията - не против Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - там има спокойно взаимно битие, а против тези отдясно, от петорния формат, не се лимитира единствено с съответните политици, само че и с членовете на техните фамилии - съпруги, деца, близки. Напомнят най-мрачните времена на авторитаризма у нас. Те не могат да си намерят работа нито в обществени институции, нито даже в частни компании, които се притесняват от репресиите на властта. Вижте единствено по какъв начин се саморазправя с един елементарен академик от Българска академия на науките, който си е разрешил да уточни очевадната истина - слънцето не изгрява поради Борисов.

При тези условия да се занимаваш с опозиционност, да се бориш срещу режима става дело освен равно на възрожденско, само че и единственият късмет за оцеляване в житейски и професионален смисъл. Просто Борисовият режим не оставя въздух и по този начин единствено ще ускори до дъно решимостта на тези да се борят против него. Ще получи радикална съпротива.

Хората постоянно не схващат за какво битката за промени и против корупцията се персонифицира в битка против Борисов. Не схващат и не ценят какво значи в изискванията на тотална принуда да се бориш за имагинерното " общо богатство " с цената на ограничения. Свеждането на битката за смяна в битка против Борисов, несъмнено, не е вярно, тъй като не става дума единствено за една персона. Поставете се на мястото на тези хора - освен това ниво на репресии всичко става персонално.

По-голяма част от назначенията в държавната администрация стават без конкурс, в случай че си опозиционер или непосредствен нему, нямаш късмет за държавна работа. Не дават опция за присъединяване и еднакъв късмет в търгове освен на компании, които са благосъстоятелност на хора, които симпатизират на дясната съпротива, само че и на такива, които работят в сходни компании на управителни длъжности - единствено като видят името на някой от ДаБГ, ДСБ или други партии, и автоматизирано се дисквалифицира. Следенето - регламентирано и нерегламентирано, е на незапомнени нива. Затова и нападнаха комисията, която реализира надзор върху СРС, тъй като в този момент им се постанова забележителна част от подслушването и преследването да става нерегламентирано, посредством частни структури, финансирани от Кой?.

Това е главната разлика сред ранния и настоящия Борисов - преди той демонстрираше приемливост и оставяше витално пространство на съперниците си, откогато е в тандем с Цацаров и Пеевски - натъртва на репресиите - Национална агенция за приходите, митници, ДАНС, медии и най-много на прокуратура.
Ето това прави уважението ми към същинските опозиционери толкоз огромно и откровено - тъй като събитията ги трансфораха в стърчащи измежду блатото мъченици (нека не ми звучи пресилено) и им дадоха моралното право да съдят властта.

Защо приказвам без имена? Защото Вие би трябвало да знаете към този момент за кои хора иде тирада - те не са единствено водачи, не са единствено в партиите. Дайте им Вашия кураж и ги подкрепете.

---------- Авторитаризмът на Андрей Бабиш е източник на основната заплаха.

Антисистемен избор

Не, чехите не са станали десни радикали

От коментар на Кено Ферзек за " Дойче веле "

Фотограф: DAVID W CERNY
" Земетресение ", " вихър ", " цунами ": след парламентарните избори в Чехия медиите не пестят катастрофичните систематизирания. Защото в една от най-старите и най-стабилни демокрации в Средна и Югоизточна Европа 60 на 100 от гласоподавателите гласоподаваха за партии, които са срещу истаблишмънта и срещу елитите. Според първите интернационалните мнения, Чехия залита надясно и поема по път, подобен с този на съседите от Полша и Унгария. Но колкото и основателни да са паниките от изборните резултати в страната, значимо е да се създадат и няколко разяснения. Обобщения от вида на " Източна Европа залита надясно и клони към евроскептицизъм " звучат просто като общ укор към целия район и не изясняват нищо.

Повечето чешки гласоподаватели, които гласоподаваха срещу " системата ", въобще не са някакви лимитирани десни радикали. На тях просто им е писнало от политическото затлъстяване на елита. Много значими промени в региона на общественото дело, опазването на здравето или образованието към този момент от години тъпчат на място, на районно и локално ниво процъфтяват клиентелизмът и шуробаджанащината, а част от чехите живеят с убеждението, че модерното време им е предизвикало единствено загуби. Освен това политици като президента Милош Земан през последните години трайно отровиха публичния климат, в това число и с презрителни реплики към Европейски Съюз по адрес на бежанците или най-общо за полезностите на хуманизма и за демократичната народна власт.

Основателят на партията АНО Андрей Бабиш заема частично сходни позиции. Независимо от това най-вече гласове му донесе обещанието, че ще разчисти авгиевите обори в Чехия и ще постави завършек на омрежването на елитите. В това заричане обаче има нещо гнило, тъй като самият Бабиш от много време принадлежи към същите тези елити, а медиите неведнъж са вдигали звук към свързани с него кавги за укриване на налози и за държавни дотации. За разлика от политици като Виктор Орбан и Ярослав Качински той обаче не е нито националист, нито шовинист – нито пък има някакви антидемократични проекти за Чехия. Бабиш е по-скоро един от тези амбициозни и самоуверени олигарси, които считат, че властническият им управнически жанр в региона на бизнеса може да се окаже потребен и за ръководството на страната. И таман авторитаризмът на Бабиш е източник на основната заплаха.

Нека да уточним още, че той няма никакъв кардинален антиевропейски план. Единственият общ проект на така наречените вишеградски страни Полша, Чехия, Унгария и Словакия и при Андрей Бабиш остава отричането на европейската бежанска политика. В този смисъл успеха на АНО не значи, че така и така много хетерогенната вишеградска група в този момент безусловно ще укрепне.

Тъй или другояче въпросните мощно демонизирани елити както вътре в страната, по този начин и в чужбина несъмнено са мощно разтревожени. И с съображение. Ако прекомерно съмнителните сили на антисистемността въпреки всичко не съумеят да ги пометат, тези елити уверено и почтено ще би трябвало да усвоят един транспарантен, виновен, резистентен и достоверен жанр на демократично ръководство. Защото единствено по този метод могат да убедят хората.

----------- Анкара би трябвало да е сътрудник най-малко в региона на сигурността.

Близък изток

Европейски Съюз не би трябвало да затваря вратата за Турция

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук профил

Фотограф: OSMAN ORSAL
Борисов е прав във връзка с Турция - Европейски Съюз не трябва да приключва публично договарянията с нея, макар че възможното й участие към този момент е фантазия. Но смяната на статуса на Турция в този момент просто ще лиши Европейски Съюз от един инструмент за влияние върху нея и ще даде спомагателен мотив на Ердоган - " европейците не ни желаят ".

Също по този начин би трябвало да се знае, че Турция е разграничена страна - към половината от популацията и огромната част от интелигенцията са проевропейски настроени - формалното затваряне на вратата ще е занемаряване на тези хора. Авторитарният поврат в Турция е очевиден и той би трябвало да бъде подложен на критика.

Но Европейски Съюз има интерес да продължава разговора с Анкара и да опита да я резервира като сътрудник най-малко в региона на сигурността.

---------- Забрана на въглищата би добавила приблизително месец живот на всеки човек.

Замърсяване

Българите възпламениха печките и си съкратиха живота

От коментар на някогашния длъжностен министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук профил

Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Застудя, България възпламени печките и стартира да си редуцира живота. Буквално. Макар и казусът с въздуха да е много по-сложен, с помощта на airsofia може елементарно да създадем заключението, че бързата и безапелационна възбрана на приложимост на въглища и на второ място мокри дърва осезаемо ще усъвършенства качеството на живот на българина. Както на този, който гори, по този начин и на оня, който не гори кюмюр и некачествена дървесина.

Не знам какво е либертарианското решение на въпроса. Но знам какво е кметското, държавното и гражданското му решение. Една възбрана, която ще добави, да речем, приблизително месец живот на човек. Сметнете си сами какъв брой повече е това от злополуките по пътищата, убийствата, лекарските неточности и свръхдозите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР