© Анелия Николова Още по темата След скандал парламентът прие

...
© Анелия Николова Още по темата След скандал парламентът прие
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Мирослав Боршош

© Анелия Николова Още по тематиката
След скандал Народното събрание одобри отчета на комисията за НДК
27 юли 2017
Боршош е упрекнат в нецелево харчене на 1.7 млн. лв. от парите за ремонта на НДК

Бившият шеф на двореца получи и обвиняване поради непотребен контракт за лизинг на първокласна кола
19 юли 2017
Парламентарната комисия за НДК може да изиска повече време за работа

Депутатите обмислят да се разпореди на Сметната палата да извърши инспекция за разходването на средствата
18 юли 2017
Строител на капитализма: Мирослав Боршош
30 юни 2017
Директорът на държавното сдружение " Реставрация " ще ръководи НДК

Министърът на културата Боил Банов показа четвъртата промяна в управлението на двореца в границите на седмица
30 юни 2017
Мирослав Боршош се отдръпва като изпълнителен шеф на НДК

След цяла седмица кавги, досегашният шеф на НДК декларира, ще чака да изтекат наложените инспекции
29 юни 2017 Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт против някогашния изпълнителен шеф на Националния замък на културата (НДК) Мирослав Боршош с обвинявания за нецелево разходване на целево избрани бюджетни средства, умишлена занемареност, подписване на голям брой неизгодни покупко-продажби, длъжностно заграбване и насила. Заедно с него е упрекнат и някогашният ръководител на Съвета на шефовете на НДК Валентин Кръстев. Според прокуратурата той е осъществил насила по отношение на трима чиновници, назначени за членове на комисията по осъществяване на публичната поръчка за ремонта на НДК, които предиздвикал със закани да подпишат протокол, с който се занижават техническите индикатори на едни от участниците и се завишават - на различен. Кръстев е назначен като ръководител на борда на НДК по едно и също време с Боршош през ноември 2014 година, съвсем незабавно откакто второто държавно управление на ГЕРБ пристигна на власт, и остава на този пост в тандем с изпълнителния шеф до февруари 2017г.

Разследването
Разследването против Боршош стартира през юли м.г. в конюнктура на нарастващ обществен скандал, провокиран от серия явно предизвикани изявления, по този начин и от несъответстващите дейности на властта. Малко преди началото на следствието, след изтекла информация за фрапантни резултати от одит и прокурорска инспекция, първо обявени в серия изявления на в. " Труд ", Боршош бе остранен от служба в куриозна процедура. Първо на 26 юни той бе отхвърлен от отрасловия министър за европредседателството Лиляна Павлова, която дружно поста получи настойничество над НДК още при старта на третия кабинет на ГЕРБ. Ден по-късно министър председателят Борисов го върна на поста и лиши НДК, с цел да даде за ръководство на културния министър Боил Банов. На идващия ден Мирослав Боршош разгласи, че самичък се отдръпва, а ден по-късно - на 30 юни Банов направи четвърта рокада и назначи нов шеф на НДК.

Обвиненията
Обвиненията против него обгръщат целия интервал, до момента в който той оглавява НДК от ноември 2014г. до юли 2017 година
На първо място, Боршош е упрекнат, че е разпоредил част от целевите средства, отпуснати за ремонта на НДК за европредседателството, да бъдат разходвани за други действия, които нямат общо с предназначението на парите. Общо 17 млн. лв. са отпуснати от Министерския съвет на НДК през август 2016 година за ремонт за европредседателството (в известието на прокуратурата неправилно е посочено август 2017 година, когато Боршош към този момент не е директор). От тях 3.4 млн. лева са заделени за други действия.

Обвинението за занемареност е обвързвано с няколко контракта с външни реализатори. Две години - 2015 и 2016 година НДК е употребило по контракт услугите на адвокатски сдружения, в случай, че има назначени двама юрисконсулти, сочи прокуратурата.

Истината е, обаче, че сходна процедура имат и доста други ведомства и институции и в тази ситуация прокуратурата работи напълно изборно.

Същото може да се каже и за обвиняването, че Боршош е наел компания да изготви нов уеб уебсайт на НДК, което съгласно прокуратурата не е трябвало да прави, тъй като имало действителен. Преди няколко месеца държавното обвиняване също направи нов уебсайт в случай, че имаше действителен.

Друго обвиняване е, че Боршош е поръчал правенето на механически паспорти на постройката на Наказателен кодекс в случай, че има към този момент направени два механически паспорта. Всичко това, съгласно прокуратурата съставлява изключително тежък случай на умишлена занемареност в изключително огромни размери, довела до общи вреди на НДК в размер на 389 624.82 лева, написа в известието.

Отделно отново като занемареност прави оценка прокуратурата подписания контракт за действен лизинг на автомобил " Лексус ЛС 600 " в продължение на две години. Това коствало на НДК общо 28 399,61лв., а в това време сдружението освен разполага с два автомобила " Ситроен С4 " и микробус " Хюндай ", само че и Министерски съвет му е дал за стопанисване " Пежо 607 " по искане на самия Боршош.

От назначението му до края на 2015 година Боршош е сключил 15 неизгодни покупко-продажби, които са увредили НДК с 86 740 лева, приема прокуратурата. Сред тях са 6 контракта за пиар обслужване при назначени четирима души на щат, и девет за процесуално посланичество пред съда при двама юрисконсулти.

Любопитното е, че множеството обвинявания против Боршош са за навсякъде възприети в цялата администрация дейности при разходване на средства - и при наемането на външни юристи и пиари, и прехвърлянето на средства и други В този смисъл развиването на този развой би следвало да бъде следено с интерес от бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР