© Анелия Николова Още по темата Германски гигант увеличава дела

...
© Анелия Николова Още по темата Германски гигант увеличава дела
Коментари Харесай

Германската издателска група Klett придоби мажоритарен дял в "Анубис-Булвест"

© Анелия Николова Още по тематиката
Германски колос усилва каузи си в издателствата " Анубис " и " Булвест 2000 "

Klett Lernen към този момент има по 16% от двете компании и с новата договорка ще остане миноритарен притежател
14 дек 2015
Германска компания желае да купи издателствата " Анубис " и " Булвест 2000 "

Двете компании са измежду водачите на пазара на учебници и образователни пособия
20 юни 2013 Германската издателска група Klett ( " Клет " ) закупи мажоритарен дял от 79% в издателска къща " Анубис ", издателство " Булвест 2000 " и техния извънреден дистрибутор " Анубис-Булвест " ООД. Досегашните притежатели на българските сдружения – Владимир Топенчаров, Николай Табаков и Явор Стефанов, остават миноритарни съдружници с по 7%, излиза наяве от информация в Търговския указател.

От 26 януари 2018 година трите компании имат нов шеф - Владимир Колев, доскорошен шеф на издателство " Клет България ", профилирано в издаване на учебници и образователни пособия по непознати езици и извънреден представител в България на Cambridge University Press, оповестиха от компанията.

След замяна на миноритарни дялове

Сътрудничеството сред Klett, която оперира в страната през " Клет България " и " Раабе България ", и издателската група " Анубис-Булвест " стартира през септември 2013 година посредством замяна на миноритарни дялове.

Тогава Klett закупи почти по 16% в двете български издателства и над 17% в дистрибутора им. И в трите компании цената за миноритарните елементи е идентична – по 337 хиляди евро. Приблизително по същото време, евентуално като част от същата договорка, Табаков, Топенчаров и Стефанов получават общо присъединяване от 20% в " Клет България " и " Раабе ".

В годините нарастването на присъединяване на немската група в трите български сдружения продължава. Последното преди сегашната договорка беше при започване на 2016 година след позволение от Комисията за защита на конкуренцията, когато беше конкретизирано, че това е част от многостепенна договорка.

Сред водачите

" Анубис " и " Булвест 2000 " са измежду водачите на пазара на учебници и образователни пособия. Двете сдружения са основани независимо през 1990 година, а от 2006 година са с обща благосъстоятелност. Имат представителства във всички регионални градове на страната и обезпечават образователни пособия за всички групи на детските градини, както и учебници по всички съществени предмети от 1 до 12 клас. През последните години двете издателства вложиха в основаването на електронни просветителни артикули. След последната договорка с Klett фирмите резервират предмета си на активност и екипите от чиновници, които дружно с дистрибутора " Анубис-Булвест " са общо 142, прецизираха от сдруженията.

Централата на издателската група Klett е в Щутгарт. Групата е с над 120-годишна история. Обединява 67 компании с 33 офиса в 15 страни и в нея работят над 3600 експерти, които всяка година разгласяват над 2000 нови заглавия. Годишният оборот на акционерното сдружение надвишава 530 млн. евро, което го подрежда измежду 30-те най-големи издатели в света.

" Приоритет номер 1 в нашата работа е качеството. Щастливи сме, че можем да разтеглим наличието си на българския пазар, като усилваме присъединяване си във водещата издателска група за учебници " Анубис-Булвест ". Бъдещето на образованието е в цифровите артикули и ние ще работим интензивно в тази тенденция. Досегашните шефове на " Анубис-Булвест " остават наши съдружници, сътрудници и съветници ", разяснява Филип Хаусман, изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на Klett, представен в прессъобщение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР