© Анелия Николова Антимонополната комисия връща в спечелени от чужди

...
© Анелия Николова Антимонополната комисия връща в спечелени от чужди
Коментари Харесай

Защо се бавят бързите влакове

© Анелия Николова Антимонополната комисия връща в извоювани от непознати компании търгове за нови жп линии играчи като Ковачки, " Водстрой " и " Джи Пи груп ".Под риск са 1.6 милиарда лева еврфондове поради бавните обжалвания.Нова бърза жп линия сред София и Бургас няма да има най-малко още шест години.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Повод за терзание, че бавните влакове ще останат в историята, обаче няма. Заради дългите и невиждани обжалвания, които не престават и през днешния ден, главното направление Драгоман - София - Пловдив - Бургас, в което се хвърлят най-големи старания, откогато България има достъп до еврофондовете (или през последните 10 години), скоро няма да бъде приключено. Поръчки за 1.6 милиарда лева на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", които би трябвало да преобразят железниците, са се трансформирали в пленник на апетитите на добре познати локални компании да овладеят милиардите от Европейски Съюз за бранша. Сред тях са " Водстрой ", " Джи Пи груп " и свързани с Христо Ковачки компании, като основно настоящо лице в подбора на спечелили този път не е възложителят НКЖИ, а Комисията за защита на конкуренцията, настояват няколко самостоятелни източника на " Капитал ". Веднъж отстранени от процедурите, въпросните компании биват връщани от Комисия за защита на конкуренцията, измествайки чуждестраните участници. Силно наличие в тази скица има Красимир Зафиров, който стана член на Комисия за защита на конкуренцията през 2016 година от квотата на партия на Ковачки. Той води изследването при три от решенията на Комисия за защита на конкуренцията, всички засягащи ползите на претенденти, свързани с Ковачки.

Всичко това с изключение на липса на бърз жп превоз основава сериозен риск за загубата на стотици милиони от еврофондовете поради незавършването на плановете в точния момент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Механика на подмяната

Обявените още през 2017 година търгове на Национална компания " Железопътна инфраструктура " безусловно са пренаредени от Комисия за защита на конкуренцията. Ролята на антимонополния орган в икономическия живот на страната напоследък се ускори и все по-често решенията му будят озадачение (справка - комфортните решения за възбрана на покупко-продажбите за Нова телевизия и ЧЕЗ). В съответния случай развиването по жалбите против жп търговете наподобява като комфортен метод за ориентиране на еврофондовете към мощните на деня. Показателно е, че в мнение на Върховния административен съд по едно от решенията на Комисия за защита на конкуренцията се показва, че антимонополният орган прави опит да се нападат протоколите на възложителя и се прибавят претекстове към тези на оценителната комисия. А това съгласно магистратите е неприемливо.

Теорията, че пренареждането на търговете в железниците към този момент се случва по по-комплексен метод, се споделя от от ден на ден наранени страни - от представители на НКЖИ, от локалния строителен отрасъл и от консултанти на непознати компании, които са кандидатствали в жп търговете. Последните даже са подали сигнал до Брюксел през май тази година, в който в резюме се изяснява по какъв начин през последните няколко месеца Комисия за защита на конкуренцията систематично анулира решения на железопътната компания за избор на строители и връща в състезанията едни и същи претенденти, отстранени преди този момент поради механически пропуски. Така тези компании са напът напълно да овладеят бранша с жп поръчките, " сходно на случилото се в пътното и водното строителство, където за непозната компания има нула възможност да завоюва търг ", написа в сигнала, с който " Капитал " разполага.

Обжалванията в Комисия за защита на конкуренцията демонстрират забележителна успеваемост на избрани локални играчи: " ВДХ ", с предходно име " Водстрой 98 ", която преди се свързваше с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а след това беше закупена от " Хидрострой " ; " Джи Пи груп ", която претърпя огромен имиджов скандал и сякаш щеше да бъде извадена от всички търгове с бюджетни средства; и Христо Ковачки, който от известно време демонстрира изключителна интензивност в обжалването на жп търгове през свързани компании (виж карето). Разбира се, това, че български компании желаят да работят по въпросните планове, единствено по себе си не е нещо отрицателно. Но представители на строителния отрасъл, а и на самата НКЖИ импровизирано, показват подозрения за потенциала им да се оправят със комплицираната задача - единствено един от жп тунелите е с две тръби с дължина от по 6700 метра, а в България през пролетните 30 години не е строен тунел с дължина над 1.5 километра.

Нашето си е най-хубаво

В сигнала до Брюксел са посочени 7 търга за 1.6 милиарда лева, по които Комисия за защита на конкуренцията излиза със странни решения по жалбите на българските играчи. Там, където НКЖИ изначално е избрала локален състезател, жалбите нямат триумф. Там, където е определена огромна непозната компания обаче, жалбите са почетени (виж таблицата). В сигнала до Брюксел са посочени и локалните компании, които биха извлекли изгода от решенията на Комисия за защита на конкуренцията. Очакванията на източници, близки до процедурите, са, че върнатите от Комисия за защита на конкуренцията в търговете компании, най-вероятно са планували по-ниски цени и по този начин при повторното класиране ще изместят непознатите компании на по-задни позиции.

Най-висок е залогът за жп правата Елин Пелин - Костенец, която е с индикативна стойност 1.02 милиарда лева Тя би трябвало да бъде изцяло подготвена до края на 2023 година, само че дейностите по нея още не са почнали, а минималното време за строителство на най-сложната му част е 72 месеца. Трасето е разграничено на три лота, като НКЖИ избра за строители надлежно турски, испанско-български и китайски претендент. След тъжби в Комисия за защита на конкуренцията по първия лот беше несъмнено да се преразглеждат офертите на обвързвания с Ковачки претендент (това след това отпадна в съда). По втория в конкуренцията се връща " ВДХ ", а по лот 3 - " Джи Пи груп ".

След тъжба до Комисия за защита на конкуренцията претендент, обвързван с Ковачки, се връща в конкуренцията и по различен план в рисковия лист - този за рационализация на жп линията от централна гара до Волуяк, чийто бюджет е близо 200 млн. лв.. Той се финансира по Механизма за Свързана Европа и би трябвало да е изцяло подготвен до края на 2020 година, само че към момента няма подписан контракт. Важното тук е, че за разлика от оперативната стратегия при механизма парите се връщат и не могат да се трансферират за идващ интервал. Последното се видя преди седмица, когато държавното управление разгласи, че отпуска в допълнение финансиране от 116.4 млн. лева за жп линията Костенец - Септември, за която Брюксел беше обезпечил 85% от финансирането по Свързана Европа. Поръчката за 380 млн. лева беше извоювана от незнайната българска компания " Транс логистика ", участваща в обединяване с румънска и испанска компания, като договорът стана факт на 12 август 2019 година, а строителството ще стартира през септември.

" Джи Пи груп " към този момент завоюва плана за сигнализация на жп линията от Пловдив до Бургас за 185 млн. лева, а обвързвано с Ковачки обединяване ще извърши електрификацията на линия от София до Волуяк за 48 млн. лева И при двата търга, при които НКЖИ дефинира за спечелили " Джи Пи груп " и компанията на Ковачки, Комисия за защита на конкуренцията поддържа този избор и отхвърли жалбите на другите претенденти против него.

По-изискано и с финес

В решенията си антимонополната комисия показва забележителна обосновка, с цел да върне съответните компании в играта. Тя да вземем за пример разсъждава по въпроси като значимо ли е в действителност претендентът да е ремонтирал 4 коловоза или каква е последователността на разглобяване на жп релси, контактна мрежа, конзоли и стълбове.

Официално от НКЖИ разясниха решенията на Комисия за защита на конкуренцията по този начин: " Позицията ни може и беше изразена само и единствено с юридическите благоприятни условия, които имаме. Решенията за класиране на публичната поръчка " Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин - Костенец, по обособени позиции " са обжалвани от общо 10 участници в процедурата. След подадени от нас касационни тъжби пред Върховен административен съд по 4-ри от тях решенията са в наша изгода, идващия месец чакаме решения и по останалите преписки. " Проектиране и строителство за рационализация на коловозно развиване на Централна гара София и жп сектор Централна гара София - Волуяк " е обжалвано от общо 3 участника в процедурата. След подадени от нас касационни тъжби Върховен административен съд остави в действие две от решенията на Комисия за защита на конкуренцията и анулира едно. "

Неофициално от НКЖИ обаче разясниха пред " Капитал ", че по този начин тяхната роля като експерти по жп строителство на процедура се обезсмисля и комисарите по конкуренцията на процедура неглижират заложените условия в конкурсните документи. Да се мисли, че държавното сдружение претърпява катарзис обаче е малко преждевременно (виж втория текст). Според специалисти от строителния отрасъл наклонността локалните компании да се връщат от Комисия за защита на конкуренцията, вместо да се избират непосредствено от НКЖИ, би бил от изгода на самата инфраструктурна компания. Така, от една страна, тя остава с чисто лице пред Брюксел, с който би трябвало и в бъдеще да договаря средства и да фазира планове, а от друга - отговорността е все по-размита, а доказването на каквато и да била предумишленост става все по-сложно начинание.

" Аз не мога да разясня групови решения. Всяка кореспонденция има докладчик, в случай че би трябвало да говорите с някого това е този, който ги е докладвал ", разяснява ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. " Решенията се вземат групово от седем комисари. Как аз да разясня на сътрудника решението и това, което е докладвал? Той го е ревизирал преди този момент ", добави тя.

Ненкова, която е някогашен зам.-кмет в Столична община и препоръчана за ръководител на Комисия за защита на конкуренцията от ГЕРБ, въпреки всичко отхвърли комисията да прави пренареждания на търговете. " Комисия за защита на конкуренцията няма право да пренарежда нищо, тя взема решение единствено дали едно решение на възложителя е законосъобразно, т.е. дали е взето в сходство със закона или не. А недоволни постоянно има ", съобщи тя.

Да изтървеш влака

Рисковете в този момент са просто да не се случат плановете. Галина Василева, началник на ръководещия орган на Оперативна програма " Транспорт ", съобщи пред " Капитал ", че към този момент е ясно, че няма по какъв начин те да се осъществят в целокупност, като добави, че до момента не е имало подобен казус с толкоз дълготрайно обжалване на търговете.

" Поради забавянето на началото на строителството, евентуално ще се наложи понижаване на обсега за осъществяване през този програмен интервал и прекачване на част от дейностите за осъществяване в интервала 2021 - 2027. Към момента не може да се дефинира кои планове и каква част от тях ще бъдат фазирани, до момента в който не излязат и последните решения на Върховен административен съд по обжалванията ", разясняват и от НКЖИ пред " Капитал ".

Разплащането на оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " завършва в края на 2023 година Въпреки че от компанията не се ангажират с конкретика за размера на вредите, специалисти разясняват, че е доста евентуално да не се случат цели лотове, като лот 1 на Елин Пелин - Костенец. Фазиране, т.е. прекачване на действия, пък най-вероятно ще има за лот 3.

С отлагането на част от ремонтите за идващия интервал на програмата, който стартира 2021 година, няма да се наложи да връщаме пари на Брюксел, само че значи пропусната опция да се усвоят стотици милиони от еврофондовете, които би трябвало да бъдат обезщетени със лични средства от бюджета, и блокиране на средства от новите стратегии, вместо те да се употребяват за други планове. Накратко - подобряването на жп мрежата за следващ път дерайлира Има ли катарзис в НКЖИ

Национална компания " Железопътна инфраструктура " не е по този начин известна като пътния си аналог Агенция " Пътна инфраструктура " и постоянно е обсъждана като едно цяло с превозвача БДЖ. Тя обаче ръководи милиарди по европейските стратегии за рационализация на жп линиите и гарите и получава всяка години по 240 млн. лева от страната: дотация за заплати (145 млн. лева.) и финансов трансфер за поправки (120 млн. лева.). Това трансформира компанията в разпределителна гара на огромни средства, която ще играе все по-важна роля в бъдеще.

При пускане на оперативна стратегия " Транспорт " след присъединението ни към Европейски Съюз, НКЖИ беше избрана от Брюксел като " едва звено " и беше сложена под наблюдаване. Първият търг по Оперативна програма " Транспорт " през 2010 година за жп линията Пловдив - Бургас беше спрян непосредствено от Европейска комисия, която изиска промяна на основни чиновници в НКЖИ, с цел да пусне поръчката. Търгът беше изработен в най-хубавите обичаи - огромните непознати компании бяха отстранени, а цената надвиши доста прогнозната. С поста си тогава се раздели Десислава Георгиева, член на изборната комисия по поръчката и началник на дирекцията " Стратегическо развиване и капиталови планове ", защото тя беше в сивия лист на Агенцията за публични поръчки за нарушаване при разходването на средства по стратегиите на Европейски Съюз.

Впоследствие любимците на компанията започнаха да печелят поръчки главно от парите, давани от българската страна. Безспорен любимец на НКЖИ през годините се очерта свързаната тогава с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Водстрой 98 " (сега ВДХ), която дружно с " Промишлено строителство холдинг " (бивше сдружение от групата) завоюва поръчки за над 180 млн. лева по рамково съглашение с НКЖИ за поддръжка на линиите. По оперативната стратегия " Транспорт " пък " Водстрой 98 " си партнира с " Главболгарстрой " при реконструкцията на Централна гара София за близо 56 млн. лева без Данък добавена стойност. А през друго обединяване сдружението завоюва и търг за 14.7 млн. лева за рационализация на тягови подстанции сред Стара и Нова Загора.

Модернизирането на правата София - Елин Пелин със 120 млн. лева без Данък добавена стойност по Свързана Европа пък беше извоювано през 2016 година от обединяването без опит в жп строителството " Келет - АБ ", с участници унгарската Kelet - UT и хасковската " АБ ", която преди малко беше спечелила финансиране от ББР и се сочеше като новия строител на Пеевски. До момента общият физически прогрес по строителството за целия жп сектор София - Елин Пелин е 25%, споделят от НКЖИ. Въпреки това от държавната компания настояват, че строителството ще завърши в точния момент на 15 април 2021 година и няма риск от забавяне. " Временно закъснение има при отчужденията на земята за построяването на два нови жп надлеза при сп. Верила и гара Казичене и жп мост над река Искър, чието създаване ще бъде с настрана позволение за градеж и ще бъде издадено след привършване на отчуждителните процедури. Забавянето няма да повлияе за навременното осъществяване на строителните работи по плана. Поради форсмажорни условия (лоши метеорологични условия) през 2018 година срокът на контракта за строителните работи е преместен с 58 дни ", изясняват от НКЖИ.

За последните няколко огромни търга НКЖИ въпреки всичко избра огромни непознати консорциуми. Обжалванията и решенията на Комисия за защита на конкуренцията обаче са напът да върнат нещата в добре познатата процедура. Къде стои Ковачки
Бизнесменът с ползи в енергетиката от известно време е мощно деен в обжалванията на жп търгове

Историята на жалбите в Комисията за защита на конкуренцията все още демонстрира, че три български играча имат максимален триумф: " ВДХ ", " Джи Пи груп " и претендентите, свързани с Христо Ковачки.

Последните няколко години познатият главно с ползите си в енергетика Ковачки показва очевидна интензивност и в жп бранша. И тук, както и в другия си бизнес, той не взе участие непосредствено, а посредством свързани лица и компании. Към момента негови сдружения са се присъединили в четири търга на НКЖИ (един от тях извоюван, като от сектора чакат да има и още най-малко един). Ковачки се свързва с обединяванията, в които взе участие италианската Todini (Интоса), като от офиса на предприемача отхвърлиха коментар пред " Капитал " за ползите му в жп бранша.

Участниците в обединяването " Интоса ЕПВ " (кандидат за лот 1 на Елин Пелин - Костенец) са " СА.И.Е. ", " Тодини конструциони дженерали " и " Интегра конструкшън " КЗ. Собственик на " СА.И.Е ", записана преди време на ул. " Леге " 5, ет. 2 в столицата, е Петър Доганджийски, който е и в борда на шефовете на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". До средата на май негов съучастник в компанията е Емил Аргиров, който преди четири години беше лидер на листата за общински съветници в София на Български либерален център (преди това партията на Ковачки ЛИДЕР).

Компанията " СА.И.Е " взе участие и в обединяването, обжалвало търга за жп линията Костенец - Септември - " Интоса Конституционен съд ".

В другото обединяване - " Интоса ЕПК " (кандидат за лот 3 на Елин Пелин - Костенец) вместо " СА.И.Е. " взе участие " Енергоинвест инженеринг ", което е благосъстоятелност на свързаната с Ковачки " Топлофикация - Враца ".

На същия адрес на ул. " Леге " 5, ет. 2 пък е записана и " Тодини България ", част от обединяването " ЗГОП България " (кандидат за модернизацията на Централна гара София - Волуяк), чиято тъжба беше доказана и от съда. Управител на " Тодини България " е Камелия Таскова. Преди към 10 години районен уебсайт оповестява за нея, че е зам.-председател на локалната конструкция на партия ЛИДЕР, а през 2011 година е била преброител на общото заседание на " Топлофикация - Враца ". По това време член на съвета на шефовете е Кремен Георгиев, сегашен изпълнителен шеф на " Топлофикация - София " и считан за приближен човек на Ковачки. Сега Таскова ръководи и един от търговците на ток от групата на Ковачки - " Хидро пауър ютилитис ".

" Атоменергоремонт ", която също е обвързвана с Ковачки, взе участие в обединяването " ИРТМС „Картотека и архив" (служба в ПГУ) Волуяк ", а то към този момент завоюва търга за системите за сигнализация на София - Волуяк с цена 45.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР